سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

ازدواج مسلمان با غیرمسلمان

وکیل خانواده در مشهد: آیا ازدواج مسلمان با غیرمسلمان امکان پذیر است؟ ایران کشوری است با قومیت‌ها و مذاهب مختلف است. مذاهب مختلف اسلام، یهودی، مسیحی، زرتشتی و … را در برمی‌گیرد؛ اما سؤالی که ایجاد می‌شود این است که آیا زن و مرد مسلمان می‌توانند با فردی غیرمسلمان ازدواج کنند؟ برای پاسخ به این سؤال همراه ما باشید.

ازدواج نوعی از قرارداد است که در آن‌یک زن و مرد به هم محرم می‌شوند و تشکیل خانواده می‌دهند. با عقد ازدواج زن و مرد به هم محرم می‌شوند و وظایف و تکالیفی را در قبال هم می‌پذیرند. در قانون مدنی ایران قوانین و احکام خاصی برای عقد نکاح مشخص‌شده است. پایه و اساس این قوانین احکام فقه شیعه است.

با وجود کشوری با ترکیب مذاهب و فرهنگ‌های مختلف و همچنین رشد روزافزون مهاجرت به خارج از کشور به دلیل شرایط اقتصادی، این سؤال پیش می‌آید که آیا ازدواج میان مسلمان و غیرمسلمان ممکن است؟ آیا یک فرد مسلمان می‌تواند با یک زن یا مرد اهل کتاب یا کافر ازدواج کند؟

باید بگوییم که در اسلام ازدواج یک فرد مسلمان با فردی که کافر باشد یعنی به خدا معتقد نباشد و یا افراد غیرمسلمان امکان‌پذیر نیست. یک زن مسلمان نمی‌تواند با مرد غیرمسلمان (مسیحی، یهودی و زرتشتی) ازدواج کند؛ اما ازدواج موقت مرد مسلمان با زنان اهل کتاب ایرادی ندارد.

برای مطالعه بیشتر:
هر آنچه که باید درباره ازدواج موقت بدانید.

ازدواج زن مسلمان با مرد غیرمسلمان

با توجه به رشد بالای میزان مهاجران ایرانی در کشورهای دیگر و حضور اتباع بیگانه در ایران میزان ارتباط افراد از ادیان و ملل مختلف با یکدیگر بیشتر و بیشتر می‌شود. یکی از سؤالات پیش آمده در این زمینه این است که حکم ازدواج زن مسلمان با مرد غیرمسلمان چیست؟

باید بدانید که قانون مدنی ایران بر اساس قوانین مذهبی شیعه تدوین شده است و بنابراین مواردی مانند ازدواج، طلاق، ارث و … بر پایه همین قوانین مذهبی بنا شده‌اند. در مورد حکم ازدواج زن مسلمان با مرد غیرمسلمان نیز حکم فقهی صادرشده است که لازم است آن را بیان کنیم.

بر اساس ماده 1059 قانون مدنی، به‌طور کلی ازدواج مسلمان و غیرمسلمان قانونی نیست و جایز نیست که زن مسلمان با مرد غیرمسلمان ازدواج کند. این حکم در قرآن بیان شده و دلیل این ممنوعیت تأثیر ازدواج بر فرزندان خانواده است که موجب از بین رفتن تدریجی اسلام می‌شود.

بنابراین اگر شوهر دین اسلام را نپذیرد یعنی معتقد به سایر ادیان الهی باشد یا اینکه کلاً مشرک باشد و به خدا کافر باشد، زن مسلمان نمی‌تواند با چنین فردی ازدواج کند.

ازدواج مرد مسلمان با زن غیرمسلمان

همان‌طور که گفتیم ازدواج زن مسلمان با مرد غیرمسلمان از نظر قانونی و شرعی امکان‌پذیر نیست حال بیایید ببینیم ازدواج کردن یک مرد مسلمان با زنی از اهل کتاب یا کافر امکان‌پذیر است؟

در جواب این سؤال باید بگوییم بر اساس حکم فقهی ازدواج مرد مسلمان با زن کافر (کسی که منکر وجود خداست و یا پیرو ادیان آسمانی نیست) ممنوع است؛ اما اگر مرد مسلمان بخواهد با زنی از اهل کتاب (مسیحی، یهودی و زرتشتی) ازدواج کند، قاعده آن متفاوت است.

به‌عبارت‌دیگر ازدواج مرد مسلمان با زنی که مشرک و کافر است، به هر صورتی که باشد (موقت یا دائم) امکان‌پذیر نیست؛ اما بنا به نظر برخی از فقها مرد مسلمان در شرایطی می‌تواند با زنی از اهل کتاب ازدواج کند. بر این اساس، مرد مسلمان می‌تواند زنی از اهل کتاب را صرفاً به عقد موقت خود در آورد و ازدواج دائم با این زنان امکان‌پذیر نیست. مگر در شرایط خاص. در ادامه درباره این شرایط بیشتر صحبت می‌کنیم.

ازدواج با غیرمسلمان
برای مشاوره حقوقی تلفنی یا حضوری با همکاران ما کلیک کنید.

شرایط ازدواج مسلمان با غیرمسلمان

یکی از احکامی که در قرآن بیان شده است این است که زن و مرد مسلمان نمی‌توانند با کافر ازدواج کنند؛ اما ازدواج مرد مسلمان با زنی از اهل کتاب به صورت دائم چه حکمی دارد؟ باید بدانید ازدواج میان مسلمان و غیرمسلمان اگر موجب شود که فرد غیرمسلمان به اسلام وارد شود، ممنوعیت ندارد.

همچنین بر اساس ماده 1060 قانون مدنی درصورتی‌که فرد غیرمسلمان تبعه کشور دیگری باشد، ازدواج زنان ایرانی با یک غیر ایرانی در مواردی که مرد به اسلام مشرف شده باشد، منع قانونی ندارد. البته درصورتی‌که دولت اجازه مخصوص صادر کند تا برای تابعیت فرزندان مادران ایرانی مشکلی ایجاد نشود.

مطابق ماده 1061 قانون مدنی، این امکان وجود دارد که دولت، ازدواج مردان ایرانی مسلمان را با زنان تبعه خارج از کشور مشروط به داشتن اجازه مخصوص دولتی نمایند. این مورد در زمانی صورت می‌گیرد که مرد در مشاغل خاص نظامی یا سیاسی اشتغال دارد و هدف از آن حفظ امنیت و مصلحت است؛ بنابراین افرادی که دارای مشاغل خاص دولتی و نظامی هستند برای ازدواج با زنی از کشور دیگر که به اسلام مشرف شده است، نیاز به اجازه رسمی دولتی هم دارند.

ازدواج زن مسلمان با مرد مسیحی

مطابق قانون مدنی، زنان مسلمان (شیعه یا اهل سنت) نمی‌توانند با مردان غیرمسلمان ازدواج کنند.

ماده 1059 قانون مدنی، در ایران انواع مختلف ادیان الهی حضور دارند که بخشی از آن‌ها مسیحیان عزیز هستند. در بعضی از موارد یک زن مسلمان در زمان حضور در کشور یا مهاجرت به کشورهای دیگر، ممکن است قصد ازدواج با مردی مسیحی داشته باشد. یکی از سؤالاتی که بسیار مطرح می‌شود این است که آیا زن مسلمان می‌تواند با مرد مسیحی ازدواج کند؟

مردان مسیحی از اهل کتاب هستند؛ یعنی کافر نیستند اما مسلمان هم نیستند. بر اساس متن قرآن، ازدواج زنان مسلمان با مردان غیرمسلمان محل اشکال است. چه این ازدواج دائم باشد و چه به صورت موقت (دقت داشته باشید که بحث صیغه و ازدواج موقت صرفاً در فقه شیعه وجود دارد و حتی در فقه اهل تسنن نیز پذیرفته نیست. مسیحیان و سایر ادیان نیز در مذهب خود چیزی به نام عقد موقت یا صیغه را قائل نیستند.)

اما در شرایط خاصی زن مسلمان می‌تواند با مرد مسیحی ازدواج کند. مشروط بر اینکه مرد مسیحی به اسلام روی آورد و شهادتین را بیان کند. همچنین برای ازدواج زن مسلمان ایرانی با مرد مسیحی که تابعیت کشور دیگری را دارد، لازم است اجازه دولت کسب شود. همچنین بحث انتقال ارث میان مسلمان و غیرمسلمان نیز در میان است که می‌توانید در میان مقاله‌های سایت درباره آن جستجو کنید.

ازدواج مسلمان با غیرمسلمان
برای پیوستن به گروه تلگرامی پرسش و پاسخ حقوقی کلیک کنید.

حکم ازدواج مسلمان با اهل کتاب

اهل کتاب یعنی افرادی که کافر نیستند اما به دین الهی اعتقاد دارند و می‌توانند مسلمان، یهودی یا زرتشتی باشند. ازدواج با زن اهل کتاب یا مرد اهل کتاب همواره یکی از بحث‌های میان فقها بوده است.

بنا بر آنچه قبلاً گفتیم، زنان مسلمان به هیچ‌وجه نمی‌توانند عقد و ازدواج با اهل کتاب یا غیر اهل کتاب داشته باشند و ازدواج آن‌ها با مردان اهل کتاب تنها در صورتی مجاز است که مرد، به اسلام مشرف شود.

همچنین مرد مسلمان نمی‌تواند با زنی از اهل کتاب نکاح دائم داشته باشد؛ اما می‌تواند با او نکاح موقت داشته باشد؛ مثلاً یک صیغه 99 ساله بخواند؛ بنابراین مرد مسلمان نمی‌تواند ازدواج دائم با زنی از اهل کتاب داشته باشد مگر اینکه زن غیرمسلمان، به اسلام مشرف شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره حکم ازدواج مسلمان با غیرمسلمان می‌توانید به کانال مشاوره حقوقی ما مراجعه کنید. کارشناسان حقوقی موسسه حقوقی مهر آرتا نوین آماده هستند تا به سؤالات حقوقی و کیفری شما در هر زمینه پاسخ دهند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
8 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
متاسفانه دیدگاه شما به دلیل عدم رعایت کلمات مناسب قابل انتشار نیست

دوست عزیز دیدگاه های توهین منتشر نمی شود

در واقع، اگر یک زن مسلمان بخواهد با یک مرد مسیحی ازدواج کند، فقط می تواند به جامعه اهل حق (یارسانیسم) منتقل شود تا پدر و مادرش او را انکار نکنند، زیرا یارسان همیشه به عنوان یک فرقه مستقل شیعه نامیده می شوند. فتاوای رهبران آیت الله با وجود اینکه پیروان یارسانی خود را برای داشتن کتاب آسمانی متفاوت می دانند. جامعه آنها ازدواج بین ادیان را می پذیرد، احتمالاً به این دلیل که جمعیت آنها کم است.

با سلام
همسایه ما دخترش در دانشگاه های خارج از کشور هلند درس میخواند و با مرد مسیحی ازدواج کرد در ایران اقای داماد شهادتین دادند ازدواج کردند و برگشتن کشور خودشان الان توی هلند زندگی میکنند . . . . پدر و مادر دختر خانم ایران هستند

سوالتون رو مطرح نکردید؟

میشه سوال منم جواب بدید؟

سلام میخواستم بپرسم ازدواج زن مسلمان با مردی که کلا هیچ دینی نداره ولی خدارو قبول داره چطوریه؟
ینی مثلا خدارو قبول داره ولی نماز نمیخونه کلا هیچ دین و مذهبی نداره معتقده که همه جنگ هایی که به وجود اومده بخاطر دین و مذهب های مختلف و اختلاف نظر هاست پس بی دین بودنو انتخواب کرده و میگه انسانیت دین منه.

سلام
سوالتون یه مقدار پیچیده ست،اگردر شناسنامه ی ایشون خورده باشه شیعه قانونا مشکلی وجود ندارد. اما زن مسلمان قانونا نمیتونه با با مرد غیر مسملمان ازدواج کند
برای این موضوع می تونید از دفاتر مراجع تقلید بپرسید

موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.