یکی از سؤالاتی که مکرر بیان میشود این است که از نظر قانونی فرزند متولدشده از زنا چه شرایطی دارد؟ یک سوال حقوقی که بسیار مطرح میشود این است که تکلیف قانونی نگهداری از فرزند متولدشده از زنا چیست؟ و این کودک چه حقوقی دارد؟یکی از مسائلی که در قانون مدنی وجود دارد بحث عدم ارث بردن فرزند ناشی از زنا از والدین است.
سوالی که بسیار مطرح میشود این است که چنین کودکی چرا بابت جرم نکرده مجازات شود؟ سرپرستی و نگهداری از کودک متولدشده از زنا با چه کسی است و چرا در قانون مدنی این کودک از برخی از حقوق خود محروم شده است؟
باید بگوییم که در قوانین اسلام بحث زنا و عواقب قانونی آن بسیار مهم است. زن و مردی که مرتکب جرم زنا میشوند باید عواقب قانونی آن را بپذیرند. اما سوال اینجاست که اگر مجازاتی در میان باشد باید مشمول پدر و مادر طفل باشد و محروم کردن چنین طفلی از حقوق قانونی خود از نظر انسانی چه حکمی دارد؟
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
بررسی روابط زنا
زنا به معنای رابطه میان زن و مرد خارج از چهارچوب زوجیت است . این عمل برخلاف چهارچوبهای اخلاقی و سنتهای مذهبی و فرهنگی مردم ایران است. البته که چنین روابطی معمولا ثباتی ندارد و در بلند مدت ضربات جبرانناپذیری به اجتماع و خانواده میزنند.در حقیقت ایجاد روابط خارج از چهارچوب ازدواج میان زن و مرد میتواند بیشترین آسیب را به مسئله ازدواج بزند.
فرقی نمیکند که این رابطه ازدواج موقت باشد که چهارچوب شرعی دارد یا رابطه خارج از عرف زنا . آزادی در این قبیل روابط درهرحال بیشترین آسیب را به پایه های زندگی خانوادگی میزند.افزایش روابط جنسی آزاد میان زن و مرد مشکلات بسیاری را برای جامعه ایجاد میکند. یکی از این مشکلات کودکانی هستند که حاصل این روابط هستند.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

کودکانی که از روابط نامشروع متولد میشوند معمولا حمایت اطرافیان و خانواده را ندارند و متاسفانه بسیاری از مردم این بچه ها را به دید حقارت نگاه میکنند. بدون اینکه فکر کنند فرزند متولدشده از زنا در حقیقت بیگناهی است که از گناه دیگران ناشی شده است و برخورد اشتباه مردم موجب ایجاد یک سری عقده و بیماری روحی و اجتماعی در کودکان میشود.
همین ترد شدن اجتماعی باعث میشود که تعداد زیادی از این کودکان به خاطر ترد شدن از کانون خانواده و در نتیجه دور ماندن از تربیت اجتماعی و سرکوب شدن مداوم و عدم حمایت میتوانند در بزرگسالی مجرم یا خطاکار بار بیایند.
در بسیاری از کشورها نسبت فرزند نامشروع با پدر و مادر به رسمیت شناخته میشود و برای فرزندان ناشی از روابط حقوق برابری با بقیه کودکان مشروع قائل میشوند. اما در بعضی از کشورها این کودکان حقوق کمتری با سایر کودکان دارند.
فرزند متولدشده از زنا
عده بسیاری از حقوقدانان اعتقاد دارند که فرزند نامشروع با سایر فرزندان برابرند و و با بقیه کودکان حقوق برابری دارند و ترد شدن این کودکان از جامعه را عامل اصلی ایجاد مشکلات آتی محسوب میکنند.
اما دیدگاه فقها درمورد حقوق و تکالیف این کودکان از پدر و مادر نسبی اختلاف نظر دارند و معتقدند که دریافت حقوق و تکالیف صرفا به نسب مشروع اختصاص دارد .
صاحب جواهر در این زمینه میگوید:
اگر کسی زنا کند و در نتیجه طفلی متولد شود، آن طفل شرعاً به پدر و مادر منسوب نمیشود به طوری که احکام نسب شرعی را داشته باشد.
در این حالت نفقه دادن پدر به طفل ناشی از زنا واجب نیست . یعنی پدر مسئولیت عملی که انجام داده را برگردن ندارد.
بر این اساس ماده 1167 قانون مدنی بیان میکند:
طفل متولد از زنا ملحق به زانی نمیشود.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

در ظاهر ماده، با توجه به فتواهای معتبر این کودکان را از داشتن شناسنامه و حق نفقه محروم میکنند . زیرا معتقدند درصورتیکه چنین کودکی شناسنامه داشته باشد و نام پدر و مادرش در آن درج شود، موجب عادی شدن زنا میشود.
البته براساس استفتاء از امام خمینی نفقه این کودک بر عهده پدر است.
بنا بر آنچه در مسئله 12 صفحه 264 از جلد دوم تحریر الوسیله آمده است فرزند متولدشده از زنا در نفقه و حضانت برای پدر در حکم سایر اولاد است.
براساس گفته مرحوم مامقانی : اقوی، برابری ولدالزنا و حلالزاده در همه احکام نسب است به جز ارث که به علت نص خاص بین زنازاده و خویشان او توارث نیست اما در غیر آن اطلاق ادله و صدق پسر و برادر و مانند آن در لغت عرف اقتضا میکند که احکام سب فرزند نامشروع جاری گردد.
بر این اساس فرزند متولدشده از زنا از والدین خود ارث نمیبرد. سوال اینجاست که با توجه به اینکه این کودک نقشی در این گناه ندارد چرا نباید هیچ پشتوانهای از ناحیه پدر و مادر نسبی خود داشته باشد؟
هیات عمومی دیوان عالی کشور براساس رای وحدت رویه از فتوای امام برای دادگاه لازم الاتباع کرد. براساس این رای:
… لیکن در مواردی که طفل ناشی از زنا باشد و زانی اقدام به اخذ شناسنامه نماید با استفاده از عمومات و اطلاق مواد یاد شده و مسئله ۳ و ۴۷ از موازین قضایی از دیدگاه امام خمینی زانی، پدر عرفی طفل تلقی و در نتیجه کلیه تکالیف مربوط به پدر از جمله اخذ شناسنامه به عهده پدر میباشد و حسب ماده ۸۸۴ قانون مدنی، صرفا موضوع توارث بین آنها منتفی است.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011