وکیل توهین و افترا در مشهد – یکی از سؤالات مطرح شده در جامعه این است که آیا توهین جرم محسوب میشود؟ آیا توهین کردن به افراد میتواند موجب مجازات شود؟ پاسخ این است که هر توهین به فرد دیگر امکان تعقیب قانونی دارد.
آیا توهین به دیگران جرم است؟
توهین کردن یکی از جرائم علیه آبرو و حیثیت معنوی افراد است که به عنوان هتک حرمت اشخاص در قانون بیان شده است. این قانون بیان میدارد که انسانها آزاد و برابر آفریدهشدهاند و تفاوتی با هم ندارند بنابراین هیچ فردی حق توهین و تحقیر سایر افراد را ندارد و در صورت انجام چنین عملی، فرد مورد توهین قرار گرفته میتواند از مرتکب شکایت کند.
معنای لغوی توهین
توهین در لغت به معنی اهانت، خفیف کردن و کوچک کردن فرد دیگری است و در اصطلاح حقوقی توهین شامل هر رفتار، گفتار، اشاره ، فعل و نوشتاری میشود که به عنوان توهین صدق کند و موهن باشد.
انواع جرم توهین
از نظر قانونی جرم توهین دو دسته را در برمیگیرد که هر کدام از آنها خود شامل موارد و انواع دیگری است.
- توحین حدی
- توهین تعزیری
در ادامه مختصری در این مورد توضیح میدهیم.
توهین حدی
توهین حدی: توهینی است که میزان و نوع و کیفیت آن توسط شرع تعیینشده است و مجازات آن در قانون مشخص شده است. توهین حدی دو نوع است . توهین به مقدسان و سب النبی
توهین به مقدسات: در این بخش منظور از مقدسات توهین به خداوند و هر چیزی است که از لحاظ دین قابلاحترام باشد؛ مثلاً پیامبران، امامان و…
سب النبی: توهین از روی اراده و آگاهی را سب النبی گویند. مطابق قانون چنانچه این توهین از روی اجبار یا مستی باشد جرم نیست.
توهین تعزیری
توهین تعزیری: به طور کلی توهین تعزیری دو نوع است: توهین ساده و توهین مشدده
توهین ساده : اگر توهین سب النبی یا توهین تعزیری مشدده نباشد به آن توهین ساده میگویند.
توهین مشدده: توهین به شخص یا مقام خاصی است. به عنوان مثال توهین به مقامات دولتی و سیاسی، رهبر و …
شرایط تحقق جرم توهین
هر جرم برای تشکیل باید سه رکن داشته باشد. رکن قانونی، مادی و معنوی. چنانچه جرمی یکی از این سه رکن را در خود نداشته باشد، جرم تلقی نمیشود.
رکن قانونی: انجام یا عدم انجام کار
رکن مادی: رفتار مادی یا فیزیکی مثلاً نوشتن توهین یا توهین لفظی و شفاهی
رکن معنوی: قصد و اراده انجام توهین

بنا بر آنچه گفته شد در پروندههای مرتبط با جرم توهین دادگاه این موارد را بررسی میکند:
- توهین به صورت شفاهی و گفتاری بیان شود یا کاری انجام شود که انجام آن توهین است (مانند پرت کردن میوه) یا کاری انجام نشود که انجام ندادن آن توهین است.
- رفتار فرد توهینکننده در عرف جامعه اهانتآمیز و توهینآمیز باشد.
- احساس حقارت و حقیر شدن ایجاد کند؛ یعنی لزومی ندارد فرد از توهین ناراحت بشود همینکه احساس تحقیر شدن به فرد دست دهد به معنای محقق شدن جرم است.
- فرد مخاطب توهین مشخص باشد. به عنوان مثال توهین به یک گروه جرم نیست مگر اینکه توهینکننده مستقیماً به تکتک اعضاء گروه توهین کند.
- زنده بودن فردی که به او توهین میکنند؛ بنابراین توهین به فرد مرده جرم نیست مگر اینکه این توهین اهانت یا هتک حرمت خانواده و بازماندگان فرد باشد.
- توهین واضح و صریح باشد؛ یعنی نیازی به تفسیر نداشته باشد. به عنوان مثال نیش و کنایه زدن اگر به صراحت اهانتی در خود داشته باشد جرم است وگرنه جرم نیست.

معیارهای تشخیص جرم
یکی از سؤالات مهم پیش آمده این است که برای اینکه عمل انجام شده از نظر قانونی توهین حساب شود باید ویژگیهایی داشته باشد. برخی از این ویژگیها را در ادامه بیان میداریم:
- صرف خشونت داشتن فرد و بیان کلمات خشن توهین به حساب نمیآید.
- توهین به خود جرم نیست؛ یعنی مخاطب آن باید فردی به جز خود فرد باشد.
- این قانون مشمول توهین به اشخاص حقیقی است و توهین به اشخاص حقوقی توهین کیفری به حساب نمیآید.
- توهین به فرد یا طبقۀ خاص باید با تعیین کردن مصداق باشد
- الفاظ و حرکات فرد باید توهینآمیز باشد.
- رفتار فرد دوم درگیری جرم نیست .یعنی فرد نباید تحریک شده باشد و اگر رفتار طرف مقابل به نوعی سبب تحریک خشم و عصبانیت فرد شده نمیتوان آن را توهین دانست اما این مسئله شامل یکی از بندهای ماده 38 قانون مجازات میگردد.
- جرم توهین با ترک یک عمل نیز میتواند تحقق پیدا کند. به عنوان مثال اگر یک نظامی به افسر مافوقش سلام نظامی ندهد.
- شرط ایجاد جرم توهین حضوری بودن نیست و توهین میتواند در نبود خود فرد و در حضور افراد دیگر انجام شود و به گوش او برسد.
- شرط تحقق جرم توهین علنی بودن است. طبق ماده 517 قانون در صور حضور فرد مورد توهین قرار گرفته، علنی بودن توهین ضروری نیست.
- توهین به مردگان جرم کیفری محسوب نمیشود مگر اینکه این توهین در عرف به بازماندگان فرد نیز ارتباط یابد.
برای مطالعه بیشتر:
درباره اعاده حیثیت چه میدانید؟چطور می توان اعاده حیثیت کرد؟

مجازات جرم توهین
اگر با یک وکیل پایه یک دادگستری در مشهد درباره جرم توهین و پروندههایی که موضوع آن توهین به افراد است صحبت کرده باشید به شما خواهد گفت که مجازات جرم توهین برای انواع مختلف آن متفاوت است.
- مطابق قانون مجازات توهین به افراد عادی جزای نقدی از 2 میلیون تومان تا 8 میلیون تومان است؛ اما این مجازات با توهین حدی متفاوت است.
- طبق ماده 513 قانون مجازات اسلامی ، مجازات توهین حدی ، توهین به مقدسات یا ائمه از 1 تا 5 سال زندان است و اگر این توهین ساب النبی باشد مجازات به اعدام تغییر مییابد.
همچنین مجازات توهین مشدده، شامل این موارد است:
- توهین به رهبر قبلی و بعدی کشور از 6 ماه تا 2 سال حبس
- مجازات توهین به مقامات دولتی و کارکنان : از 3 تا 6 ماه حبس یا 74 ضربه شلاق یا تا پنج میلیون ریال جریمه نقدی
- توهین به مقامات سیاسی کشور از 1 تا 3 ماه حبس که در قانون کاهش مجازات سال 1399 این مدت به 15 تا 45 روز کاهش پیدا کرد.
- توهین به حرفه یا مشاغل خاص مانند نانوایان ، وکلا و … از 5/1 تا 3 ماه حبس یا 74 ضربه شلاق یا از 50 هزار ریال تا 1 میلیون ریال
- در جرم توهین به مقدسات و مقامات از طریق مطبوعات، مطابق قانون مطبوعات عمل میشود که طبق ماده 26 مرتکب این جرم به 1 تا 5 سال حبس محکوم میشود و در صورت ارتداد و توهین به مقامات و مراجع میتواند پروانه و مجوز نویسنده و مدیرمسئول را لغو کند.
- مطابق مواد 48 و 49 قانون نیروهای مسلح، جرم توهین به مسئولین اینطور مشخص شده است که در صورت توهین به مافوق فرد به 2 ماه تا 1 سال حبس محکوم میشود و اگر فرد توهینکننده فرمانده یا مسئول نظامی باشد و به زیردستان خود توهین کند همین حکم شامل او نیز میگردد.
وکیل توهین در مشهد – وکیل کیفری در مشهد
مرجع صالح برای رسیدگی
مرجع رسیدگی به جرم توهین با توجه به نوع توهین انجام شده تعیین میشود. چنانچه این توهین به افراد عادی انجام شده باشد، دادگاه کیفری 2 مرجع تصمیمگیری آن خواهد بود؛ اما به جرم توهینکنندگان به مقامات دولتی و سیاسی و رهبری در دادگاه عمومی انقلاب رسیدگی میشود.
وکیل جرم توهین در مشهد
همانطور که گفته شد توهین یکی از جرائم قابلبخشش است؛ یعنی شاکی میتواند همانطور که برای شکایت اقدام کرد، رضایت نیز بدهد. مطابق ماده 104 قانون مجازات اسلامی با رضایت شاکی پرونده بسته خواهد شد.
شما میتوانید در هرکدام از مسائل کیفری، حقوقی، شکایت یا دفاعیه و تنظیم لایحه با یکی از وکلای حرفهای و با سابقه موسسه حقوقی مهر آرتا نوین مشهد تماس بگیرید تا به بهترین نحو شما را در رسیدن به هدفتان راهنمایی کنند.
جهت مشاوره رایگان آنلاین و تلفنی توسط مشاوران حقوقی مجرب کلیک نمایید.