آیا امکان ارث بردن از قیم وجود دارد؟ یکی از مسائلی که بعد از مرگ هر فرد انجام میشود، تقسیم اموال و ارث اوست. بر طبق این قانون در صورت مرگ یک فرد اقوام سببی و نسبی او از فرد فوت شده ارث میبرند. همچنین تقسیم کردن ارث نیز قوانین خودش را دارد و ما پیش از این در مقالههایی به صورت مفصل در زمینه ارث و قوانین تقسیم ارث صحبت کردهایم.تقسیمبندی ارث بعد از نوشتن ترکه و مشخص شدن اموال به جا مانده از فرد فوت شده مشخص میشود.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
یکی از مواردی که در زمینه تقسیم ارث مطرح میکنند، ارث بردن از قیم است. در این مطلب قصد داریم شرایط ارث بردن فرد نابالغ و محجور از قیمش را ارائه کنیم. چنانچه برای انحصار وراثت احتیاج به اطلاعات دارید، با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک ارتباط برقرار کنید. شما میتوانید سؤالات خود را در پایین همین صفحه مطرح کنید و همچنین میتوانید در صفحه اینستاگرام ما نیز با ما همراه باشید.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

قیم کیست؟
پیش از اینکه در زمینه ارث بردن از قیم با هم صحبت کنیم، باید درباره قیم و شرایط قانونی او اطلاعات مناسبی کسب کنیم. براساس قانون، زمانی که فردی محجور صاحب مال و ثروت است، دادگاه برای اموال او قیمی از میان خانواده (معمولاً پدر و جد پدری) مشخص میکند تا اداره امور مالی فرد محجور را بر عهده داشته باشد. این فرد نباید سابقه فساد اخلاقی، ورشکستگی، حجر یا انجام جرم کلاهبرداری داشته باشد.
طبق ماده 1218 قانون مدنی، برای کودکی که ولی خاصی ندارد، فرد مجنون و افراد غیر رشید که جنون یا عدم بلوغ آنها به زمان صغر آنها متصل بوده است و ولی خاص نداشته باشند و افراد دیوانه و اشخاص غیر رشید که جنون و عدم رشد آنها به زمان صغر آنها متصل نباشد، قیم مشخص میشود.
هر فردی که شرایط قانونی مشخص شده در دادگاه مدنی داشته باشد و دادگاه مدنی اینطور صلاح بداند، مادر، مادربزرگ، عمو، دایی، عمو و.. نیز میتوانند به عنوان قیم انتخاب شوند.
آیا ارث بردن از قیم امکانپذیر است؟
آیا ارث بردن محجور از قیم امکان دارد؟ برای اینکه فرد از قیم خود ارث ببرد باید نام او در وصیتنامه قیم ذکر شده باشد. یا اینکه میان قیم و فرد محجور رابطه نسبی و سببی وجود داشته باشد. همچنین درصورتیکه در این میان موانعی برای ارث بردن فرد محجور وجود نداشته باشد. یعنی مثلاً فرد فوت شده به دست محجور کشته نشده باشد یا علناً به هر دلیلی از ارث محروم نشده باشد.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین با همکاران ما کلیک کنید.

ارث بردن از طریق نسب
همانطور که گفتیم نسب در حقیقت پیوستگی خانوادگی است که در اثر تولد انسانی ایجاد میشود. خویشاوندان نسبی را خویشان همخون نیز میگویند که این خویشاوندان نیز از نظر قانونی به دو دسته تقسیم میشوند:
الف) خویشان طولی یا عمودی : این نوع خویشاوندی به معنای تولد یک شخص از شخص دیگر است. مانند رابطه پدر و فرزند یا مادر و فرزند
ب) خویشاوندی عرضی یا در خط: این خویشاوندی میان افرادی شکل میگیرد که رابطه خویشاوندی با واسطه با یکدیگر دارند. مثلاً رابطۀ عمو با برادرزادهاش
ارث بردن به واسطه سبب
ورثه سببی در حقیقت خویشاوندانی هستند که در اثر عقد ازدواج میان مرد و زن شکل میگیرد. مطابق ماده ۴۹۰ قانون مدنی زنوشوهری که عقد دائمی داشته باشند درصورتیکه توسط طرف مقابل از ارث محروم نشده باشند، مطابق وصیت از طرف مقابل ارث میبرند
تقسیم ارث دختر مجرد چه قوانینی دارد؟

شرایط ارث بردن از قیم چیست؟
برای اینکه فرد از قیم خود ارث ببرد، قوانین خاصی وجود دارد که در قانون امور حسبی و قانون مدنی ذکر شده است. برخی از شرایطی که بر اساس آن یک فرد محجور از قیم خود ارث میبرد از این قرارند:
1- قیم باید با فرد محجور نسبت سببی یا نسبی داشته باشد.
2- قیم باید زودتر از فرد محجور فوت کند.
3- چنانچه رابطه نسبی میان دو طرف در طبقهای از ارث باشد که هیچکدام از افراد طبقات ارثی بالاتر یا یکسانی نسبت به او نباشد.
4- هیچکدام از موانع ارث مانند کفر، حجر، دارای جنون ادواری بودن یا غیر رشید بودن وجود نداشته باشد.
5- قیم تا یک سوم اموال خود را برای محجور وصیت نموده باشد.
براساس قانون مدنی، فرد محجوری که موانع ارث را نداشته باشد، میتواند از قیم خود ارث ببرد و مالک بخشی از اموال به جا مانده از قیم فوت شده خود باشد
نحوه تقسیم ارث قیم
چنانچه شرایط ارث بردن محجور از قیم وجود داشته باشد، باید فرد به طور قانونی برای تقسیم ارث اقدام نماید. براساس قانون مدنی در زمینه تقسیم ارث قیم، لازم است که یکی از ورثه یا افراد ذینفع مراحل قانونی تقسیم ارث را طی کند. از جمله مراحلی که باید طی شود دریافت گواهی فوت، تنظیم استشهادیه محضری تعیین وراث،ثبت دادخواست صدور گواهی انحصار وراثت و … میباشد.
هرکدام از ورثه یا افراد ذینفع در ارث متوفی، در اموال متوفی سهم دارند و میتوانند به ثبت دادخواست تقسیم ترکه اقدام کنند تا شورای حل اختلاف حکم لازم در این موارد را صادر کند. بعد از تعیین سهمالارث هر فرد، باید مبلغ مشخصشده برای مالیات بر ارث، انتقال یا تنظیم سند و … پرداخت گردد.
فردی که مالک ارث شده است میتواند بر طبق قانون انحصار وراثت برای دریافت سهمالارث خود اقدام کند.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011