شاید بخواهید بپرسید که دیه به کما رفتن افراد چطور مشخص میشود و چنین دیهای چطور مشخص میشود؟ براساس قانون مجازات ایران، هرکس عمداً یا سهواً به فردی آسیبی وارد کند که موجب صدماتی در بدن او شود مثلاً موجب پارگی در صورت فرد شود یا منجر به قطع عضو شود باید به میزان آسیبی که به فرد زده جریمه و مجازات پرداخت کند.
اگر این آسیب موجب مرگ یک فرد شود (قتل) رخ دهد احتمال مجازات با قصاص یا پرداخت دیه مطرح میشود. همچنین برای آسیبهایی مانند ضرب و جرح و آسیبهای بدنی نیز دیه مشخص میشود.
اگر فردی عمداً و با آگاهی به دیگری صدمه بزند به همان اندازه که آسیبزده ، آسیب میبیند. بنابراین چنانچه فردی ضربه محکمی به گوش یک نفر بزند و موجب از دست رفتن قدرت شنوایی آن فرد شود، مجازات آن را با یک گوش خود پرداخت میکند (قصاص میشود) اما اگر این جرم را عمداً انجام نداده باشد یا اینکه بتواند رضایت طرف مقابل را جلب کند، به جای قصاص، دیه پرداخت میکند.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما کلیک کنید.

کما چیست؟
کما که به آن اغما نیز گفته میشود حالتی است که فرد در آن دچار آسیبی میشود که آن آسیب سلامتی او را میان مرگ و زندگی قرار میدهد فرد بیهوش است و حالتی متفاوت برای او ایجاد میشود مثلاً سموم مختلف، انواع عفونت یا زدن ضربه به سر که میتواند موجب به کما رفتن فرد شود. مجازات چنین آسیبی پرداخت دیه است و اگر این آسیب عامدانه و آگاهانه رخ دهد و قربانی به کما برود باید دیه به کما رفتن او پرداخت شود.
دیه چیست؟
دیه یک مجازات نقدی است که برای جرائمی مانند (قتل غیر عمد ) و آسیب به اعضای افراد یا جرائم عمدی که در آنها امکان قصاص وجود ندارد یا به دلیلی رضایت طرف مقابل را برای تبدیل مجازات قصاص به دیه جلب کردهاند، مشخص میشود.
دیه انواع مختلفی دارد.
- دیه نفس
- دیه اعضا
- دیه منافع
در قانون ایران دیه برخی از آسیبها مشخص است اما برخی از آسیبها نیز میزان مشخصی ندارند و براساس شدت آسیب برای آن مبلغی تعیین میشود که به آن ارش گفته میشود. پیش از این درباره این موارد در مقالههای مرتبط با دیه مفصل گفتگو کردهایم. بیایید برگردیم و درباره دیه به کما رفتن افراد بیشتر صحبت کنیم.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

دیه به کما رفتن افراد
درصورتیکه فردی آسیبی را به دیگری وارد کند که منجر به کما شود، دیه به کما رفتن افراد به دو حالت محاسبه میشود. در بعضی مواقع این امکان وجود دارد که فرد آسیبدیده دوباره هوشیاری خود را به دست بیاورد در این شرایط براساس ماده 680 قانون مجازات اسلامی در این شرایط برای تعداد روزهایی که فرد در کما قرار دارد نیز اُرش مشخص میکنند.
اُرش در حقیقت یک نوع خسارت مالی است که مقدار آن معین نشده است و در قانون تعیین نشده است بلکه براساس دستور قاضی و طبق نظر پزشکی قانونی مشخص میشود. همچنین مقدار خسارت براساس تعداد روزهایی که فرد در کما بوده با هم تفاوت دارد.
چنانچه فرد آسیبدیده به هوش بیاید ، این امکان وجود دارد که دیه جراحتهایی که به خاطر بیهوشی برایش به وجود آمده را نیز جداگانه بررسی کنند.
مثلاً اگر فرد در اثر یک تصادف ضربهای به سرش وارد میشود و به کما میرود یا بیهوش میشود و بعد از به هوش آمدن مشخص میشود که این ضربه موجب آسیب به بینایی فرد شده است، علاوه بر اینکه باید اُرش بیهوشی را به او بپردازند لازم است دیه سر و دیه بینایی را نیز محاسبه کنند و به او پرداخت نمایند.
در حالت دوم فردی که به کما رفته ممکن است دیگر به هوش نیاید یا مثلاً چند روزی بیهوش باشد و بعد فوت کند، به این فرد دیه به کما رفتن تعلق میگیرد.
اما بیایید ببینیم برای جبران این آسیب به ورثه متوفی دیه کامل تعلق میگیرد یا صرفاً به آنها اُرش پرداخت میشود یا اینکه هر دو مورد را باید دریافت کنند؟
آیا دیه کما به فردی که فوت کرده تعلق میگیرد؟
برای اینکه بفهمیم آیا در صورت فوت آسیبدیدهای که در کما وجود دارد، مرتکب باید دیه کامل پرداخت کند یا خیر باید اول ببینیم این فرد به دلیل آسیب وارد شده در اثر جرم فرد مجرم فوت کرده است یا خیر. مثلاً این احتمال وجود دارد که فردی که به کما رفته به دلیل دیگری بمیرد. مثلاً یک نفر ضربهای به سر فرد بزند و او را به کما بفرستد اما پزشکی قانونی دلیل مرگ او را سکته قلبی اعلام کند، در این حالت مجرم باید طبق آنچه گفتیم اُرش ایام کما را به اولیای دم بپردازد
حالت دوم در بیشتر موارد فردی که به کما رفته در اثر همان آسیبی که موجب کما شده از دنیا میرود. این حالت وقتی است که ضربهی وارد شده فرد را به کما بفرستد و سپس فرد بر اثر خونریزی مغزی ناشی از ضربه فوت کند، در این حالت دیگر اُرش مشخص نمیشود بلکه باید دیه نفس پرداخت شود. بنابراین مرتکب جرم دیه به کما رفتن افراد را دوبار نمیدهد.
مهلت پرداخت دیه به کما رفتن افراد
مهلت زمان پرداخت دیه به کما رفتن افراد به موارد مختلفی بستگی دارد. اولین مسئله عمدی یا غیر عمد بودن واقعه منجر به آسیب است و مورد دوم نوع و شدت آسیب است. مرتکب وظیفه دارد دیه را در زمان مشخص شده پرداخت نماید.
درصورتیکه جنایت انجام شده عمدی و آگاهانه باشد، مهلت پرداخت دیه تنها یک سال است اما اگر این جرم تصادفی و غیر عمد رخ داده باشد، مهلت پرداخت دو سال در نظر گرفته میشود. در این حالت فرد میتواند در هر سال بخشی از دیه را بپردازد اما چنانچه برای پرداخت دیه به صورت قسطی اقدام کند، شرایط پرداخت و مبلغ آن براساس سال پرداخت متفاوت خواهد بود. در این زمینه بهترین کار این است که با یک وکیل دیه تماس بگیرید و از مشورت یک متخصص در این زمینه استفاده کنید.

چه زمانی دیه توسط بیتالمال پرداخت میشود؟
اگر به هر دلیلی مجرم در دسترس نباشد یا گریخته باشد، میزان دیه از اموال او دریافت خواهد شد. اما درصورتیکه فرد مرتکب اموالی نداشته باشد و جنایت عامدانه و از روی آگاهی انجام شده باشد، اولیای دم میتوانند مبلغ دیه را از پدر و مادر یا فردی که سرپرست مرتکب جرم بوده بگیرند اما چنانچه دسترسی به والدین او نیز نباشد، این مبلغ توسط بیتالمال پرداخته میشود.
دیه به چه کسانی پرداخت میشود؟
- فردی که آسیب به او وارد شده است اگر زنده باشد دیه را دریافت میکند.
- در صورت فوت متوفی ولی دم و ورثه او دیه را دریافت میکنند.
وکیل دیه
اگر به هر نحوی دچار آسیب منجر به دیه شدهاید باید بدانید که لازم است میزان آسیب و نحوه وقوع آن را در دادگاه ثابت کنید زیرا تا زمانی که این مسئله را ثابت نکنید نخواهید توانست دیه را دریافت کنید. برای اینکه بتوانید آسیبهای عمدی یا تصادفی را اثبات کنید باید بتوانید در دادگاه از حقوق خود دفاع کنید.
وکیل دیه یک وکیل متخصص در مسائل مرتبط با جرائم کیفری و دیه است که به موارد قانون مجازات آشنایی کاملی دارد و میتواند به درستی از حقوق قانونی شما دفاع کند. همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک آماده کمک به شما عزیزان هستند.شما میتوانید از طریق مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک ارتباط برقرار کنید و از حمایت قانونی یک متخصص قانونشناس استفاده کنید. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011