تا به حال درباره نفقۀ زنی که قهر کرده است شنیده اید؟ آیا به زنی که از شوهر خود قهرکرده نفقه تعلق میگیرد؟ میزان این نفقه براساس قانون سال 1403 چطور محاسبه میشود؟برای پاسخ دادن به این سوال ابتدا باید ببینیم که نفقه چیست و چرا به زن نفقه تعلق میگیرد؟
براساس قوانین اسلام یکی از وظایف شوهر در قبال همسر خود تأمین نیازهای مالی و هزینه زندگی زن است؛ به عبارت دیگر تفاوتی ندارد که زن شاغل باشد یا خانهدار، مرد موظف است نیازهای او را از حیث پول و لباس و خوراک و محل اقامت فراهم کند و به همسرش آزاری نرساند؛ اما آیا اگر زن به دلیل قهر منزل شوهر را ترک کند باز هم به او نفقه تعلق میگیرد؟
این سؤالی است که در بسیاری از پروندههای طلاق مطرح میشود. در حقیقت باید بگوییم ترک منزل شوهر توسط زن در برخی از شرایط میتواند به حقوق مالی او آسیب برساند؛ مثلاً مرد میتواند مدعی شود که زن ناشزه بوده و از پرداخت نفقه به او خودداری کند؛ بنابراین اگر قصد ترک منزل شوهر خود را دارید بهتر است در اولین فرصت با ما تماس بگیرید تا از مشاوره حقوقی تلفنی یا حضوری برای یک راهحل اصولی و قانونی برای مشکل خود کمک بگیرید.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
نفقه زن در اسلام
همانطور که گفتیم نفقهیکی از قوانین شرعی اسلام در ازدواج است که در ازدواج دائم بر عهده مرد است و در عقد موقت نیز در صورت توافق میان طرفین میتواند بر عهده مرد باشد.
ماده 1106 قانون مدنی درباره نفقه زن در عقد دائم بیان میکند:
در عقد دائم نفقه زن به عهده شوهر است.
همچنین ماده 1107 قانون مدنی در زمینه نفقه بیان میکند:
فقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینههای درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

براساس این ماده تأمین نفقه و نیازهای مادی زن باید در شأن او و متناسب با وضعیت زن باشد؛ بنابراین خانه، مسکن، لوازم زندگی، لباس، هزینههای زندگی و … باید براساس عرف برای زن تأمین شود.
همچنین باید بدانید اگرچه در بعضی از مناطق کشور ما تأمین جهیزیه و لوازم زندگی بر عهده خانواده دختر گذاشته شده است، اما در قانون و شرع اسلام تأمین لوازم زندگی بر عهده مرد است و مرد میتواند در حد توان خود خانه و زندگی را سامان دهد و همسرش را به خانه خود ببرد؛ بنابراین اجباری به تأمین جهیزیه نیست و جهیزیه و لوازم زندگی بخشی از نفقه زن محسوب میشود؛ اما در قبال این مسئله، زن نیز مسئولیتهایی دارد.
کوتاهی مرد از پرداخت نفقه چه عواقبی دارد؟
براساس قانون مرد موظف به تأمین نیازهای متعارف زندگی همسر خود است. در حقیقت فرقی نمیکند که زن شاغل باشد یا نباشد، تأمین نیازهای اولیه زندگی بر عهده شوهر است. این تعهد به واسطه ازدواج شکل میگیرد و درصورتیکه مرد با داشتن توانایی مالی عامدانه از پرداخت نفقه خودداری کند، میتواند برای او مجازاتهایی به دنبال داشته باشد؛ اما این مسئله مشروط به قوانینی است و شرایط خاصی را شامل میشود. از جمله اینکه زن باید در خانه شوهرش ساکن باشد. در ادامه درباره نفقه زنی که قهر کرده بیشتر توضیح میدهیم.
نفقه زنی که قهر کرده چقدر است؟
در تعیین نفقه زنی که قهر کرده است یک مسئله موردتوجه قرار میگیرد. اول اینکه آیا زن منزل شوهرش را با دلیل موجهی ترک کرده یا بدون دلیل موجه. این مسئلهای است که با جدیت در نظر گرفته میشود.
ترک منزل با دلیل موجه
ماده 1115 قانون مدنی درباره ترک منزل شوهر میگوید:
گر بودن زن با شوهر در یک منزل متضمن خوف ضرر بدنی و یا مالی یا شرافتی برای زن باشد زن میتواند مسکن علیحده اختیار کند و در صورت ثبوت مظنه ضرر مزبور، محکمه حکم بازگشت به منزل شوهر نخواهد داد و مادام که زن در بازگشتن به منزل مزبور معذور است نفقه بر عهده شوهر خواهد بود.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

گر زنی که قهر کرده با دلیل موجه اقدام به ترک منزل شوهر خود کرده باشد مثلاً نگران آسیب جانی یا سلامتی یا مالی یا شرافتی به خود است، این زن مستحق نفقه کامل است . مشروط بر اینکه بتواند این مسئله را ثابت کند؛ مثلاً سوء رفتار مرد یا تهدید یا شرایطی مانند خشونت خانگی یا اطلاع از اینکه محل زندگی شوهر غصبی است یا محل جرم است میتواند از دلایل موجه ترک منزل باشد ؛ اما خانم باید برای این مسئله شاهدی داشته باشد مثلاً همسایگانی شهادت به سوء رفتار شوهر با همسر دهند یا اینکه گواهی پزشکی قانونی نشان دهد که مرد اقدام به کتک زدن همسر کرده است.
ترک منزل بدون دلیل موجه
اگر زنی بدون داشتن دلیل موجه منزل شوهر را ترک کند، این زن ناشزه محسوب میشود و دیگر مستحق نفقه نیست. در این حالت زن حق طلاق نخواهد داشت اما مرد میتواند از دادگاه خانواده برای طلاق درخواست کند. مشروط بر اینکه ناشزه بودن زن را اثبات کند.
میزان نفقه زنی که قهرکرده چقدر است؟
فرقی نمیکند که زن با دلیل موجه منزل شوهر را ترک کرده باشد یا غیرموجه، میزان نفقه در دادگاه براساس شئونات زن، وضعیت مالی شوهر و محل زندگی و … مشخص میشود؛ اما درصورتیکه میان طرفین توافقی در این زمینه وجود داشته باشد این توافق ملاک خواهد بود.

میزان نفقه زنی که قهرکرده در سال 1403 چقدر است؟
یکی از مسائلی که در زمان عقد مطرح میشود میزان نفقه خانم است . اینکه نفقه برچه اساسی مشخص میشود و نفقهی درخواست شده توسط زن چقدر است در قانون خانواده نفقهیکی از حقوق مالی زن به حساب میآید و هیچ قانون صریحی درباره میزان آن وجود ندارد؛ بنابراین میزان آن به مسائل مختلفی بستگی دارد و میزان آن براساس تورم سالانه تغییر میکند.
همچنین باید بدانید نفقه همه خانمها یکسان نیست بلکه نفقه براساس موارد مختلفی مانند شرایط مرد و وضعیت زنان تعیین میشود؛ مثلاً نفقه خانمی که دیپلم دارد با خانمی که فوق لیسانس دارد یکسان نیست اما برای میزان نفقه حداقل و حداکثری تعیین میشود
چنانچه مردی از پرداخت نفقه خودداری کند خانم میتواند با مراجعه به دادگاه، درخواست نفقه داشته باشد و دادگاه نیز براساس شواهد و مدارک و مستندات دو طرف حکم لازم را صادر میکند.
در چه مواردی نفقه به زن تعلق نمیگیرد؟
ما نفقه زنی که قهرکرده را بررسی کردیم اما مواردی نیز وجود دارد که مهریه به زن تعلق نمیگیرد. گفتیم که چنانچه قهر زن بدون دلیل موجه باشد مهریه به خانم تعلق نمیگیرد. در حقیقت ترک کردن منزلی که از سوی شوهر برای سکونت همسر تعیین شده یکی از مواردی است که میتواند مانع از تعلق نفقه به زن شود.
مورد دیگر فوت شوهر است . چنانچه همسر زنی فوت کند و زن از او باردار نباشد، نفقهای به او داده نمیشود اما درصورتیکه زن باردار باشد تا زمان تولد فرزند از اموال شوهر به زن نفقه داده میشود.
همچنین زنی که مرتکب عدم تمکین شده باشد نیز ناشزه محسوب میشود و نفقه به او تعلق نمیگیرد.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011