پبش از این درباره دیه دست، گوش، سر و … صحبت کردیم، نوبتی هم باشد، نوبت به دیه انگشت است. در دین اسلام زندگی انسانها دارای حرمت و احترام است. هیچ فردی اجازه ندارد زندگی و سلامت دیگران را تهدید کند و چنانچه آسیبی به جان یا سلامتی افراد دیگر وارد کند، باید آن را جبران کند.
اعسار از پرداخت دیه چه شرایطی دارد؟
براساس متون اسلامی، حفاظت از سلامت اعضای مختلف بدن انسان اهمیت بالایی دارد؛ بنابراین در قوانین کیفری آسیبهای وارد شده توسط افراد، بر بدن دیگران جرم شناخته میشود و مرتکب موظف است با قصاص یا دیه این آسیب را جبران کند. یکی از مواردی که میتواند موجب دیه شود، آسیب به بخشهای مختلف دست مانند دیه انگشت است. در این مقاله قصد داریم بیشتر درباره دیه انگشت با شما عزیزان گفتگو کنیم.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

جرائم وارد شده بر جسم افراد
حفظ تمامیت جسمانی یعنی سلامتی انسان و اعضای بدن او به صورتی که هر فرد بتواند به صورت طبیعی و معقول از اعضای بدن خود استفاده کند. آسیب به سلامت جسمانی افراد میتواند مادرزادی و از بد تولد باشد یا در اثر وراثت انجام شود و یا میتواند با دخالت یک فرد انسانی در اثر حادثه یا درگیری ایجاد شده باشد.
هرگاه فردی به هر دلیل و صورتی موجب آسیب به سلامت جسمانی دیگران شود، مرتکب جرم شده و مشمول مجازات قرار میگیرد؛ اما شرایطی نیز وجود دارد که واردکردن آسیب مشمول مجازات نیست. به عنوان مثال پزشکی که برای درمان بیمار ناچار به باز کردن محل زخم و آسیب است مرتکب جرم نشده اما اگر فردی نا آگاه و ناآشنا به درمان این کار را انجام دهد، مرتکب جرم شده است.
همچنین آسیبهایی که در اثر کوتاهی یا خطای پزشکی ایجاد میشوند بسیار متفاوت است و میتواند منجر به پرداخت جریمه نقدی یا زندانی شدن فرد شود.
حال صرفنظر از مشکلات محدودی که در مسائل استثنا وجود دارد، فردی که به دیگری آسیب وارد میکند باید آن آسیب را جبران کند. با توجه به نوع آسیبی که وارد شده، نوع مجازات فرد مشخص میشود.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

آسیب عمدی
آسیب عمدی به معنی واردکردن آسیب به جان یک نفر، اعضای بدن او یا منافع آن اعضا است. براساس قانون مجازات اسلامی جنایت بر سه نوع است.
- جنایت عمدی
- جنایت شبه عمد
- جنایت خطای محض
ما در اینجا هرکدام از این موارد را مختصراً توضیح میدهیم:
جنایت عمدی: جرمی است که مرتکب آن عمداً و با قصد ایجاد آسیب و جنایت عملی را انجام داده باشد. البته جنایت عمدی دستهبندی و حالات متعددی دارد اما به صورت کلی در این حالت جرم به صورت عمدی انجام میشود
مثلاً فرد از یک اسلحه سرد مانند قمه و چاقو برای آسیب رساندن به افراد استفاده میکند؛ یعنی آگاهی دارد که این عمل او منجر به قطع انگشت طرف مقابل میشود و با همین هدف عمداً مرتکب جنایت میشود.
مجازات این نوع از جنایت اعمال قصاص است. چنانچه مجرم انگشت دست چپ قربانی را ببرد، قصاص او قطع همان میزان از انگشتان دست چپش خواهد بود. البته اجرای قصاص احکام و شرایط خاص خود را دارد.
جنایات شبه عمد: در جرائم شبه عمد، مجرم قصد ارتکاب یک جرم دارد اما قصد آن آسیب را ندارد؛ مثلاً میخواهد با چاقو به انگشت یک نفر ضربه بزند اما نتیجه عمل او قطع انگشت یا انگشتان قربانی میباشد.
در جنایتهای شبه عمد با اینکه آسیب نتیجه خواست مجرم نیست اما مرتکب جرم، مقصر است. در این حالت فرد قصاص نمیشود اما باید دیه انگشت را براساس قانون پرداخت کند.
در این حالت فرد مقصر براساس میزان آسیب باید دیه انگشت یا اُرش بپردازد.
جنایات خطای محض: در این حالت فرد قصد انجام جرم را نداشته است و انتظار وقوع این آسیب و نتیجه را نیز نداشته است.
جنایت خطای محض به صورت ناخودآگاه رخ میدهد مثلاً آسیبی که فرد در حالت مستی انجام میدهد یا آسیبهایی که توسط کودک صغیر وارد میشود. مجازات مشخص شده در این نوع از جنایت دیه و اُرش میباشد.
زمانی که درگیر جرمی ناخواسته شدهاید، باید با یک وکیل متخصص مشورت نمایید. برای مشورت با یک وکیل متخصص در سامانه حقوقی عدلاک، با ما در ارتباط باشید.

میزان دیه انگشت و مجازات آسیب به دست
دیه انگشت و آسیب به دست در قانون اینطور مشخص شده است:
- چنانچه شخص مرتکب کلیه انگشتان یک دست قربانی یا مجنی علیه را قطع نموده باشد، به صورتی که هیچ بخشی از انگشتان از نقطه اتصال به کف دست باقی نمانده باشد، بر مرتکب پرداخت نصف دیه کامل انسان واجب است.
البته این میزان برای فرد مذکر است و اگر آسیب وارد ه بر زن بوده باشد و مجازات قانونی جرم رخ داده کمتر از یک سوم دیه کامل انسان باشد، براساس دیه کامل مشخص و مطالبه میشود؛ اما اگر مجازات قانونی جرم رخ داده از یک سوم دیه کامل انسان بیشتر باشد، دیه زن معادل نصف دیه مرد میباشد.

البته در این زمینه نیز مشکلاتی وجود دارد به عنوان مثال این سؤال وجود دارد در دیه انگشت و دست که آسیب یکسانی به مرد و زن وارد شده و هر دو به یک میزان از کار افتاده میشوند، چرا باید زن آسیب دیده، کمتر از مرد خسارت دریافت کند؟ یا اینکه اصولاً چرا دیه زن کمتر از مرد است؟ مگر جان انسانها با هم تفاوتی دارد؟
در سال 1402 دیه کامل یک مرد 900 میلیون تومان است و در این آسیب مجرم باید 450 میلیون به مرد آسیبدیده خسارت بدهد درحالیکه اگر همین آسیب به یک زن وارد شود و او را عملاً از کار افتاده کند،
تنها 225 میلیون دیه برای زن مشخص میشود! قانونگذار در این زمینه این مسئله را فراموش کرده که زندگی زنان محدود به اداره امور منزل، نظافت و نگهداری از فرزندان نیست و زنان در بیرون منزل نیز پا به پای مردان در حال کار و تلاش هستند و این آسیب میتواند زن را در هر دو زمینه از کار افتاده کند.
در سالهای اخیر بحثهای بسیاری در این زمینه ایجاد شده است که اصولاً دیه زن و مرد باید یکسان باشد و نابرابری در میزان دیه منطقی و انسانی نیست و نوعی آپارتاید جنسیتی محسوب میشود؛ اما تا زمان نگارش این مطلب، تغییری در قوانین اعمال نشده است.
- درصورتیکه فرد مجرم انگشتان هر دو دست قربانی را به طور کامل قطع کند، طوری که دیگر برای او انگشتی نمانده باشد، فرد مجرم باید دیه یک انسان کامل را بپردازد.یعنی به قربانی مرد 900 میلیون و به قربانی زن 450 میلیون! یعنی نیمی از دیه یک مرد پرداخت میشود!
- درصورتیکه مجرم هرکدام از انگشتان اصلی قربانی را قطع کند، باید یک دهم دیه کامل را بپردازد؛ یعنی بابت هر انگشت یک دهم دیه یک انسان کامل که باز هم این مقدار برای زنان نیمی از دیه مرد محسوب میشود.
- درصورتیکه فرد مرتکب، انگشت زائد قربانی را قطع کرده اشد باید یک سوم دیه انگشت اصلی را بپردازد؛ یعنی یک سوم از یک دهم انگشت، در این حالت میزان دیه فرد آسیبدیده براساس دیه کامل مرد مشخص میشود و تفاوتی در مرد و زن وجود ندارد.
- درصورتیکه فرد جنایتکار از انگشت شصت طرف مقابل یک بند قطع کند، نیمی از دیه شصت به فرد آسیبدیده تعلق میگیرد.
- درصورتیکه مرتکب جرم یک بند از انگشت دست فرد (به جز شصت ) را قطع کند، یک سوم دیه یک انگشت به او تعلق میگیرد.
- چنانچه در اثر اعمال مرتکب هر یک از انگشتان دست قربانی فلج شود، دو سوم دیه همان انگشت دیه فلج شدن انگشت وی خواهد بود. پس اگر تمام انگشتان وی فلج شده باشد، دو سوم دیه کامل انسان به قربانی تعلق خواهد گرفت.
- درصورتیکه مرتکب نسبت به شخصی که دست او از قبل فلج بوده، جرمی را انجام دهد که انگشتان او قطع شود، یک سوم دیه انگشت سالم به قربانی پرداخت میشود.
- این احکام در زمینه انگشتان پا نیز به همین ترتیب اجرا میشوند.

امیدواریم که این مقاله توانسته باشد به شما برای حل مشکلات حقوقی کمک کند. در صورت نیاز به کمک و مشاوره یک وکیل متخصص با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک تماس برقرار کنید. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011