مهریه در عقد موقت چه شرایطی دارد؟

مهریه در عقد موقت

مهریه در عقد موقت


در این مقاله قصد داریم در زمینه مهریه در عقد موقت و شرایط قانونی آن صحبت کنیم؛ اما پیش از اینکه درباره مهریه در عقد موقت حرف بزنیم لازم است یک سری تفاوت‌ها را بین عقد موقت و عقد دائم توضیح دهیم.

در قوانین ایران عقد یا دائم است یا موقت، عقد دائم و عقد موقت از نظر مسائلی مانند روش پرداخت، روش تعیین مهریه، میزان نفقه، حضانت فرزندان، قوانین انحصار وراثت و زمان عقد با هم تفاوت دارند. هرکدام از موارد رکن‌هایی دارند که عدم رعایت آنها می‌تواند موجب باطل شدن نکاح شود.

در این مقاله می‌خواهیم درباره زمان پرداخت مهریه عقد موقت، حکم پرداخت نکردن مهریه در آن و حداقل میزان مهریه در عقد موقت با شما گفتگو کنیم.

fبرای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

مهریه در عقد موقت

عقد موقت یا صیغه دو رکن اصلی دارد. درصورتی‌که هرکدام از ارکان عقد موقت رعایت نشود، این عقد باطل می‌گردد.

مهریه در عقد موقت چطور تعیین میشود؟

براساس قانون در عقد موقت نیازی به مراجعه ثبت صیغه وجود ندارد همچنین نیازی به مراجعه به دفتر اسناد رسمی و دریافت صیغه نامه نخواهد بود و دو طرف می‌توانند خودشان صیغه عقد را بخوانند.

البته باید بدانید که در صورت باکره بودن خانم، دختر باید از پدر یا جد پدری خود اجازه‌نامه داشته باشد یا باید از دادگاه حکم بگیرد. در عقد موقت بهتر است سن خانم از 18 سال بیشتر باشد اما نباید از 13 سال کمتر باشد. چنانچه خانمی در عقد دائم با فرد دیگری باشد، عقد موقت با او حرام است.

آیا رابطه نامشروع پیش از ازدواج در مهریه زن تاثیری دارد؟

  • یکی از ارکان اصلی عقد موقت، مهریه است. لازم است که میزان مهریه عقد موقت باید کاملاً مشخص شود.

ماده 1095قانون مدنی: در ازدواج موقت عدم تعیین مهر موجب بطلان ازدواج است.

  • تعیین مدت ازدواج موقت دومین مورد مهم در ازدواج موقت است.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

وکیل مهریه

همانطور که در ابتدای مقاله بیان کردیم، عقد موقت می‌تواند در دفاتر اسناد رسمی ثبت شود یا ثبت نشود. چنانچه عقد در دفاتر ازدواج ثبت شود لازم است یک صیغه نامه رسمی به دو طرف داده شود. این صیغه نامه اهمیت بالایی دارد زیرا سند رسمی محسوب می‌شود و در صورت مسائل بعدی مانند وجود فرزند میان طرفین یا مطالبه مهریه، می‌تواند وجهه قانونی داشته باشد.

درصورتی‌که خانم قصد مطالبه مهریه خود را داشته باشد، باید با ارائه مدارک شناسایی و صیغه نامه رسمی به دادگاه مراجعه کند و مهریه خود را طلب کند. اگر مهریه زن از بیست میلیون تومان کمتر بود، او باید برای طلب کردن مهریه خود به شورای حل اختلاف مراجعه کند. چنانچه ارزش مهریه از این میزان بیشتر بود، لازم است خانم به دادگاه مراجعه کند.

تعیین مهری ه در عقد موقت چه شرایطی دارد؟

در عقد موقت، این امکان وجود دارد که زن و مرد خودشان صیغه را بخوانند و به دفترخانه مراجعه نکنند. در این حالت لازم است مهریه مشخص باشد و همچنین مدت عقد نیز باید مشخص باشد . در غیر این صورت عقد باطل خواهد بود. همچنین درصورتی‌که صیغه نامه‌ای میان مرد و زن وجود نداشته باشد، خانم برای مطالبه مهریه خود مدرکی ندارد که به دادگاه ارائه کند.

اما درصورتی‌که خانم شاهدانی داشت باشد (دو مرد یا یک مرد و دو زن )، یا اینکه مرد خودش اقرار کند که زن را در عقد موقت خود داشته، حتی اگر میزان مهریه کمتر از بیست میلیون تومان بود، این مسئله باید در شورای حل اختلاف دنبال شود.)

به اجرا گذاشتن مهریه در دوران عقد چه شرایطی دارد؟

حال بیایید ببینیم طلاق توافقی و حق طلاق در عقد موقت و دائم چه شرایطی دارند؟

مهمترین تفاوت عقد موقت و عقد دائم این است که در عقد دائم نیازی به مشخص کردن میزان مهریه در زمان عقد نیست و زن و مرد می‌توانند دوباره برای مهریه با هم توافق کنند؛ اما در عقد موقت لازم است که میزان مهریه تعیین شود و بعد صیغه محرمیت جاری شود.

در عقد دائم درصورتی‌که زن و مرد مهریه را در زمان عقد مشخص نکنند و حتی پس از آن نیز بر سر مهریه توافق نکنند، باز هم زن می‌تواند مطالبه مهر المتعه نماید.

مهریه

ماده 1093 قانون مدنی:

هرگاه مهر در عقد ذکر نشده باشد و شوهر قبل از نزدیکی و تعیین مهر زن خود را طلاق دهد ، زن مستحق مهرالمتعه است.

همچنین در عقد دائم زن می‌تواند تقاضای مهرالمثل کند. ماده 1093 قانون مدنی بیان می‌کند:

هرگاه مهر در عقد ذکر نشده باد و مرد زن را پس از نزدیکی طلاق دهد، زن مستحق دریافت مهرالمثل می‌باشد.

ولی در عقد موقت مهریه باید در زمان عقد تعیین شود و نمی‌تواند به شکل مهرالمثل یا مهرالمتعه باشد.

درصورتی‌که دختر باکره‌ای قصد ازدواج موقت داشته باشد بر اساس قانون نیاز به اجازه پدر یا جد پدری دارد یا می‌تواند از دادگاه اجازه بگیرد؛ اما درصورتی‌که پس از عقد موقت و پیش از نزدیکی شوهر به هر دلیلی عقد را برهم بزند، باز هم باید نیمی از مبلغ مهریه را به خانم پرداخت کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *