یکی از پروندههای قضایی مرتبط با پزشکان نقص عضو بیمار در اثر اشتباه پزشکی میباشد. پزشکان همیشه در تلاشند تا بهترین راه را برای حل مشکلات بیماران خود ایجاد کنند و از تمام تجربه و دانش خود استفاده میکنند اما بعضی وقتها شرایطی ایجاد میشود که پزشک ناخواسته به بیمار خود صدمه وارد میکند این صدمه میتواند نقص عضو بیمار در اثر اشتباه پزشکی باشد.
در زمان عملهای جراحی، پزشکان معمولاً از بیمار یا ولی دم او رضایتنامه دریافت میکنند که به آنها اجازه میدهد در اتاق عمل برای حفظ زندگی بیمار خود تلاش کنند . اما باید بدانید که پزشک در برابر آسیبهایی که در اثر عملکرد او به بیمار وارد میشود مسئولیت قانونی دارد. ما پیش از این درباره اشتباهات پزشکی مواردی را توضیح دادهایم .. حال قصد داریم درباره عواقب فوت و نقص عضو بیمار در اثر اشتباه پزشکی صحبت کنیم.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
جرائم و تخلفات پزشکی
هر پزشک در برابر سه قانون مسئول است. قانون صنفی پزشکان، قانون جزایی و قانون مدنی .بنابراین اگر پزشکی در درمان بیمار عملکرد اشتباهی داشته باشد و در انجام وظایف خود کوتاهی کرده باشد براساس قوانین با او برخورد خواهد شد.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

انواع جرائم پزشکی
براساس آنچه گفتیم، جرائم پزشکی را میتوان به سه دسته تقسیم کرد:
- جرائم حقوقی: این دسته از جرائم در دادگاه مدنی یا دادگاه عمومی مورد بررسی قرار میگیرند . مانند خسارتهای مالی که به دلیل قصور پزشکی ایجاد شده و موجب تحمیل هزینه بر بیمار شده است.
- جرائم کیفری: که در دادگاه جزایی به آنها رسیدگی میشود و آن زمانی است که اشتباهات و جرائم پزشکی موجب نقص عضو عمدی یا شبه عمد یا قتل شود.
- تخلفات صنفی و قوانین پزشکی: جرم محسوب میشود و به این دسته تخلفات، تخلفات انتظامی گفته میشود. رسیدگی به این پرونده در دادسرای انتظامی پزشکی انجام میشود . از جمله این تخلفات میتوان به کوتاهی در انجام وظایف پزشکی، عدم رعایت اخلاق پزشکی یا افشا کردن اسرار پزشکی بیمار که میتواند موجب تعلیق یا لغو پروانه پزشکی شود.
تفاوت جرائم پزشکی و تخلفات انتظامی
همانطور که گفتیم جرائم پزشکی و تخلفات انتظامی پزشکان یکسان نیستند و برای هرکدام از آنها مجازاتهای متفاوتی تعیین شده است. در بعضی موارد یک اشتباه پزشکی کیفری است و در برخی موارد انتظامی اما در بعضی موارد این تخلفات هم جرم انتظامی محسوب میشود و هم صنفی و از هر دو طریق به این جرم رسیدگی میشود.چنانچه پزشکی در حین جراحی به بیمار آسیب بزند، موجب محکوم شدن او در دادگاه کیفری یا عمومی میشود و اگر این پزشک تخلف صنفی هم داشت باید در دادسرای انتظامی پزشکی محکوم شود.
افشا کردن اسرار بیمار در مقاله پزشکی یا در فضای مجازی در صورت ذکر نام بیمار و نوع بیماری براساس ماده 648 قانون مجازات اسلامی جرم محسوب میشود . این ماده قانونی بیان میدارد:
اطباء و جراحان و ماماها و داروفروشان و کلیه کسانی که به مناسبت شغل یا حرفه خود محرم اسرار میشوند هرگاه در غیر از موارد قانونی. اسرار مردم را افشا کنند به سه ماه و یک روز تا یک سال حبس و یا به یک میلیون و پانصد هزارتا شش میلیون ریال جزای نقدی محکوم میشوند.
براساس این ماده قانونی، افرادی که به دلیل کار خود محرم اسرار افراد حساب میشوند، چنانچه این اسرار را در غیر از این حالت افشا کنند، مجرم محسوب میشوند و باید بدانید این کار از نظر پزشکی و صنفی جرم است و پزشک معالج نیز محکوم میشود.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.


مراجع مستقل رسیدگی به جرائم پزشکی
همانطور که گفتیم جرائم پزشکی با تخلفات انتظامی یکسان نیستند و در بیشتر موارد جرائم پزشکان هم میتوانند کیفری باشند هم جنبه صنفی داشته باشند. بنابراین بیماران صدمهدیده در این جرائم میتوانند هم از طریق محاکم دادگستری و سازمان نظام پزشکی این جرم را پیگیری کنند و هر کدام از این مراجع میتوانند به صورت مستقل به این شکایت رسیدگی کنند.
فوت یا نقص عضو بیمار در اثر اشتباه پزشکی
تا اینجا متوجه شدیم که پزشک در برابر بیمار و در برابر نظام پزشکی مسئولیت دارد. بنابراین چنانچه عملکرد پزشک موجب فوت یا نقص عضو بیمار شود جدای از عامدانه بودن یا تصادفی بودن این عمل، چون پزشکان و سایر شاغلین در زیرشاخههای رشتههای پزشکی با جان و سلامتی بیماران ارتباط دارند باید وظایف خود را در چهارچوب قوانین شرعی و قانونی حرفه پزشکی انجام دهد.
هر نوع سهلانگاری در مسائل پزشکی و قانونی درصورتیکه منجر به فوت یا نقص عضو شود، قابلرسیدگی در دادگاه و نظام پزشکی میباشد.
در زمینه اشتباه پزشکی یا سهلانگاری پزشک، ابتدا لازم است مهارت و صلاحیت پزشک بررسی شود. مثلاً ببینیم آیا فرد دارای پروانه پزشکی هست یا یک متخلف است یا اینکه آیا کاری که انجام داده توجیه و تخصص پزشکی دارد یا خیر.
مثلاً یک پزشک فوق تخصص زیبایی اگر اقدام به عملی خارج از حیطه تخصصی خود کند، مرتکب تخلف شده است و براساس ماده 29 آییننامه رسیدگی به تخلفات پزشکی میتواند از 6 ماه تا یک سال از فعالیت پزشکی محروم شود و درصورتیکه این عمل را تکرار کند، پروانه او لغو میگردد.
چنانچه جراحی پلاستیک توسط فردی غیرمتخصص رخ دهد و موجب مرگ فرد یا قطع عضو در او شود، دادگاه کیفری به این جرم رسیدگی میکند و درصورتیکه ثابت شود پزشک مرتکب جرم شده است، موظف به پرداخت دیه میباشد و به احتمال قوی از ادامه فعالیت پزشکی محروم میشود.

امضای برگه برائت پزشک قبل از عمل
بعضی از پزشکان و بیماران اینطور گمان میکنند که با امضا کردن رضایتنامه پزشکی قبل از جراحی، پزشک دیگر مسئولیتی در قبال حوادث ناشی از جراحی و درمان ندارد. اما باید بگوییم پزشکان، پرستاران و حتی مدیران بیمارستانها و درمانگاهها در قبال قوانین مدنی و جزایی و صنفی مسئول میباشند.
ماده 616 قانون مجازات اسلامی بیان میکند:
درصورتیکه قتل غیر عمد به واسطه بیاحتیاطی یا بیمبالاتی یا اقدام به امری که مرتکب در آن مهارت نداشته است یا به سبب عدم رعایت نظامات واقع شود، مسبب به حبس از یک تا سه سال و نیز به پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه اولیای دم محکوم خواهد شد مگر اینکه خطای محض باشد.
تبصره – مقررات این ماده شامل قتل غیر عمد در اثر تصادف رانندگی نمیگردد.
براساس این ماده قانونی چنانچه به دلیل بیاحتیاطی یا بیتجربگی یا عدم وجود مهارت در حرفه و کاری، قتلی رخ دهد، مسبب این قتل به حبس از یک تا سه سال و پرداختن دیه محکوم میشود . مگر درصورتیکه این قتل خطای محض باشد.
براین اساس اگر یک پزشک زیبایی، در جراحی صورت بیاحتیاطی کند و قوانین پزشکی را رعایت نکند و باعث ایجاد آسیب یا نقص عضو در فرد شود، حتی با وجود برگه مجوز عمل توسط بیمار، او در قبال نتیجه کار مسئول خواهد بود و ممکن است به حبس، دیه یا لغو پروانه محکوم شود.
وکیل جرائم پزشکی
درصورتیکه در شغل پزشکی فعالیت دارید و درگیر پرونده قضایی شدهاید، باید برای دفاع در دادگاه و پرونده قضایی خود را به کمک یک وکیل دنبال کنید. کمک گرفتن از یک وکیل جرائم پزشکی به شما کمک میکند که مسائل قانونی را با دقت و ظرافت بیشتری دنبال کنید و بهترین نتیجه را از پرونده خود کسب نمایید. شما میتوانید از طریق شماره تلفنهای درج شده در این صفحه با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک ارتباط برقرار کنید و از مشاوره تلفنی و حضوری همکاران ما بهره ببرید. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.

تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011