درباره مراحل رسیدگی به تصادفات منجر به تلفات یا جراحت چه میدانید؟ در جامعه ما به دلیل عدم امنیت خودروهای داخلی و رعایت نکردن قوانین راهنمایی و رانندگی، میزان تصادفات بسیار بالا است. سرعت بیرویه، جادههای نامناسب و عدم رعایت قوانین از جمله دلایل بروز تصادفات رانندگی هستند؛ اما رسیدگی به تصادفات منجر به تلفات یا جراحت با چه کسی است؟
متأسفانه تعداد تصادفات منجر به فوت در سالهای اخیر به شدت بالا رفته است به خصوص در تعطیلات نوروز و تعطیلات تابستانه این میزان شدت پیدا میکند. در هر تصادف امکان فوت افراد یا آسیب بدنی وجود دارد؛ اما رسیدگی به تصادفات منجر به تلفات یا جراحت با چه کسی است؟
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
رسیدگی به تصادفات منجر به تلفات یا جراحت در محل تصادف توسط افسر راهنمایی و رانندگی انجام میشود.افسر رانندگی باید در محل حادثه حاضر شود و کروکی را رسم کند و گزارش تنظیم کند. بعد از این مرحله رسیدگی به پرونده در مراجع قانونی وجود دارد. تصادف رانندگی میتواند باعث آسیب به بدن افراد یا تلفات بدنی شود و مجازات مشخص شده برای آن با توجه به آسیب متفاوت است.
البته باید بدانید تمام تخلفات رانندگی جرم نیستند اما مواردی هستند که جنبه کیفری درند. به عنوان مثال نوشیدن مشروبات الکلی جرم است، همچنین رانندگی در مستی جرم محسوب میشود. حال اگر فردی در حالت مستی رانندگی کند و موجب تصادف شود و این تصادف موجب ایجاد جراحت در افراد شود، در این صورت باید آن فرد براساس قانون مجازات گردد.
تخلف رانندگی با جرم در قانون تفاوت دارد و این امکان وجود دارد که راننده در زمان رانندگی تخلفی انجام دهد اما آن تخلف در قانون مجازات جرم تلقی نشود.
زمانی که میان دو خودرو تصادفی رخ میدهد، پس از بررسی صحنه تصادف، فردی توسط قانون مقصر محسوب میشود ، درصورتیکه شدت حادثه طوری باشد که موجب آسیب در افراد شود رسیدگی به تصادفات منجر به تلفات یا جراحت توسط قانون انجام میشود و درصورتیکه تصادف غیر عمد باشد، براساس قانون مجازات برای آن دیه مشخص میشود. همچنین این احتمال وجود دارد که مرتکب جرم براساس شدت جرم به مجازات نقدی و حبس نیز محکوم شود. در این مقاله درباره رسیدگی به تصادفات منجر به تلفات یا جراحت و مجازات آنها با هم صحبت میکنیم.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

رسیدگی به تصادفات منجر به تلفات یا جراحت
آسیب بدنی و صدماتی که در تصادف به افراد رخ میدهد ممکن است بر اثر عوامل مختلفی باشد. یکی از این عوامل حوادث تصادفی است. براساس آمارهای منتشرشده، وقوع تصادفات در جادههای خارج از شهر بیشترین میزان آسیبهای جادهای را ایجاد میکند و معمولاً تصادفات داخل شهری عواقب کمتری دارد؛ اما چنانچه حوادث رانندگی رخ دهد میتواند موجب بروز خسارتهای مختلف به سلامت جان و بدن افراد شود و در قانون برای این جرم مجازات مشخص شده است.
تصادفات رانندگی در بدترین حالت موجب فوت افراد میشود ولی این احتمال وجود دارد که تصادف موجب فوت یک نفر و زخمی شدن سایر افراد شود و یا کلاً فقط موجب فوت شود یا اینکه صرفاً موجب جراحت در افراد شود اما حوادث رانندگی و تصادفات یکی از علل اصلی صدمات بدنی و معلولیت افراد است و در لازم است مقررات طوری تغییر کند که این حوادث را به حداقل برساند.
در تصادفاتی که باعث میشود راننده یا سرنشین خودرو دچار آسیب بدنی شود، درصورتیکه شرایط قانونی وجود نداشته باشد امکان مطالبه دیه توسط قانون وجود دارد و فردی که موجب آسیب و صدمه شده درصورتیکه غیر عمد مرتکب این جرم شده باشد وظیفه دارد که با پرداخت دیه خسارت را جبران کند.
علاوه بر این مسببین حادثه تصادف میتوانند به دلیل تخلفات رانندگی نیز مجازات شوند .مثلاً بابت رانندگی در مستی یا مست کردن میتواند جداگانه مجازات شود. در تصادفاتی که موجب آسیبهای بدنی میشود و قانونگذار برای آن مجازاتهایی را مشخص کرده است لازم است که روش رسیدگی به تصادف و جرائم مرتبط با آن نیز بررسی شود.
اقدامات لازم برای شکایت از راننده مقصر چیست؟
آیا تصادفاتی که موجب جراحت و آسیب به بدن میشود جرم است؟
یکی از شایعترین دلایل آسیبهای بدنی که به معنای آسیب دیدن اعضای بدن است حوادث غیرمترقبه مانند تصادفات است. نتیجه آن میتواند ایجاد آسیبهای مادی یا خسارتهای جانبی باشد.
در تصادفات رانندگی این احتمال هست که فرد آسیبدیده در اثر تصادف فوت کند یا دچار آسیبهای ماندگار بدنی مانند شود و درصورتیکه تصادف غیر عمد باشد، مرتکب به پرداخت دیه محکوم میگردد.
بر این اساس مقررات مختلفی در قانون مجازات اسلامی مشخص شده است و قوانین بیمه برای تعیین تکلیف جرائم در حوزه تصادفات رانندگی در نظر گرفته شده است؛ اما سؤالی که بسیار مطرح میشود این است که رسیدگی به تصادفات منجر به تلفات یا جراحت بر اساس چه قانونی انجام میشود؟
براساس مواد قانونی 714 تا 725 قانون مجازات ، مجازات ناشی از جرائم مرتبط با تصادف قانونگذاری شده است.
ماده 714 قانون مجازات اسلامی :
هرگاه بیاحتیاطی یا بیمبالاتی یا عدم رعایت نظامات دولتی یا عدم مهارت راننده (اعم از وسائط نقلیه زمینی یا آبی یا هوایی) یامتصدی وسیله موتوری منتهی به قتل غیرعمدی شود مرتکب به شش ماه تا سه سال حبس و نیز به پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه اولیای دممحکوم میشود.
ماده 715 قانون مجازات اسلامی:
هرگاه یکی از جهات مذکور در ماده (714) موجب مرض جسمی یا دماغی که غیرقابل علاج باشد و یا از بین رفتن یکی از حواس یا از کار افتادن عضوی از اعضاء بدن که یکی از وظایف ضروری زندگی انسان را انجام میدهد یا تغییر شکل دائمی عضو یا صورت شخص یا سقط جنین شود مرتکب به حبس از دو ماه تا یک سال و به پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه مصدوم محکوم میشود.
ماده 716 قانون مجازات اسلامی:
(اصلاحی 1399/2/23)- هرگاه یکی از جهات مذکور در ماده (714) موجب صدمه بدنی شود که باعث نقصان یا ضعف دائم یکی از منافع یا یکی از اعضای بدن شود و یا باعث از بین رفتن قسمتی از عضو مصدوم گردد، بدون آنکه عضو از کار بیافتد یا باعث وضعِ حمل زن قبل از موعد طبیعی شود مرتکب به حبس از یک ماه تا سه ماه و پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه مصدوم محکوم خواهد شد.
ماده 717 قانون مجازات اسلامی:
(اصلاحی 1399/2/23)- هرگاه یکی از جهات مذکور در ماده (714) موجب صدمه بدنی شود مرتکب به حبس از پانزده تا هفتاد و پنج روز و پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه مصدوم محکوم میشود.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

ماده 718 قانون مجازات اسلامی:
در مورد مواد فوق هرگاه راننده یا متصدی وسایل موتوری در موقع وقوع جرم مست بوده یا پروانه نداشته یا زیادتر از سرعت مقرر حرکت میکرده است یا آن که دستگاه موتوری را با وجود نقص و عیب مکانیکی مؤثر در تصادف به کار انداخته یا در محلهایی که برای عبور پیاده رو علامت مخصوص گذارده شده است،
مراعات لازم ننماید و یا از محلهایی که عبور از آن ممنوع گردیده است رانندگی نموده به بیش از دو سوم حداکثر مجازات مذکور در مواد فوق محکوم خواهد شد. دادگاه میتواند علاوه بر مجازات فوق مرتکب را برای مدت یک تا پنج سال از حق رانندگی یا تصدی وسایل موتوری محروم نماید.
تبصره – اعمال مجازات موضوع مواد (714) و (718) این قانون از شمول بند (1) ماده (2) قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین مصوب 1373/12/28 مجلس شورای اسلامی مستثنی میباشد.
ماده 719 قانون مجازات اسلامی:
هرگاه مصدوم احتیاج به کمک فوری داشته و راننده با وجود امکان رساندن مصدوم به مراکز درمانی و یا استمداد از مأمورین انتظامی ازاین کار خودداری کند و یا به منظور فرار از تعقیب محل حادثه را ترک و مصدوم را رها کند حسب مورد به بیش از دو سوم حداکثر مجازات مذکور درمواد (714) و (715) و (716) محکوم خواهد شد. دادگاه نمیتواند در مورد این ماده اعمال کیفیت مخففه نماید.
تبصره 1 – راننده در صورتی میتواند برای انجام تکالیف مذکور در این ماده وسیله نقلیه را از صحنه حادثه حرکت دهد که برای کمک رسانیدن به مصدوم توسل به طریق دیگر ممکن نباشد
تبصره 2 – در تمام موارد مذکور هرگاه راننده مصدوم را به نقاطی برای معالجه و استراحت برساند و یا مأمورین مربوطه را از واقعه آگاه کند و یا بههر نحوی موجبات معالجه و استراحت و تخفیف آلام مصدوم را فراهم کند دادگاه مقررات تخفیف را درباره او رعایت خواهد نمود.
ماده 720 قانون مجازات اسلامی:
هر کس در ارقام و مشخصات پلاک وسایل نقلیه موتوری زمینی، آبی یا کشاورزی تغییر دهد و یا پلاک وسیله نقلیه موتوری دیگری را به آن الصاق نماید یا برای آن پلاک تقلبی بکار برد یا چنین وسایلی را با علم به تغییر و یا تعویض پلاک تقلبی مورد استفاده قرار دهد
همچنین هر کس بهنحوی از انحاء در شماره شاسی، موتور یا پلاک وسیله نقلیه موتوری و یا پلاکهای موتور و شاسی که از طرف کارخانه سازنده حک یا نصب شده بدون تحصیل مجوز از راهنمای و رانندگی تغییر دهد و آن را از صورت اصلی کارخانه خارج کند به حبس از شش ماه تا یک سال محکوم خواهد شد.
ماده 721 قانون مجازات اسلامی:
هر کس بخواهد وسیله نقلیه موتوری را اوراق کند مکلف است مراتب را با تعیین محل توقف وسیله نقلیه به راهنمایی و رانندگی محل اطلاع دهد، راهنمایی و رانندگی محل باید ظرف مدت یک هفته اجازه اوراق کردن وسیله نقلیه را بدهد و اگر به دلایلی با اوراق کردن موافقت نداردتصمیم قطعی خود را ظرف همان مدت با ذکر دلیل به متقاضی ابلاغ نماید، هرگاه راهنمایی و رانندگی هیچگونه اقدامی در آن مدت نکرد اوراق کردن وسیله نقلیه پس از انقضای مدت مجاز است. تخلف از این ماده برای اوراق کننده موجب محکومیت از دو ماه تا یک سال حبس خواهد بود.
ماده 723 قانون مجازات اسلامی:
(جزای نقدی اصلاحی 1399/11/08)- هر کس بدون گواهینامه رسمی اقدام به رانندگی و یا تصدی وسایل موتوری که مستلزم داشتن گواهینامه مخصوص است، بنماید و همچنین هر کس به موجب حکم دادگاه از رانندگی وسایل نقلیه موتوری ممنوع باشد به رانندگی وسائل مزبور مبادرت ورزد برای بار اول به حبس تعزیری تا دو ماه یا جزای نقدی تا 10/000/000 ریال و یا هر دو مجازات و در صورت ارتکاب مجدد به دو ماه تا شش ماه حبس محکوم خواهد شد.
ماده 725 قانون مجازات اسلامی:
هر یک از مأمورین دولت که متصدی تشخیص مهارت و دادن گواهینامه رانندگی هستند اگر به کسی که واجد شرایط رانندگی نبوده پروانه بدهند به حبس تعزیری از شش ماه تا یک سال و به پنج سال انفصال از خدمات دولتی محکوم خواهند شد و پروانه صادره نیز ابطال میگردد.
شیوه رسیدگی به تصادفات منجر به تلفات یا جراحت
در تصادفاتی که رخ میدهد طرفین باید برای دریافت خسارت و مشخص شدن تکلیف آسیب از طریق پلیس راهنمایی و رانندگی اقدام کنند و از افسر پلیس برای کشیدن کروکی و ثبت تصادف کمک بگیرند . با درخواست طرفین افسر راهنمایی و رانندگی در محل تصادف حضور پیدا میکند و تکلیف این مسئله را معین کند. چنانچه طرفین تصادف برای پرداخت خسارت با هم توافق کنند و دیگر برای درخواست خسارت اقدام نکنند، در صورت مشکلات بعدی باید خودشان آن را حل کنند.
براساس روند قانونی در صورت رسیدگی به تصادفات و خسارات بدنی ابتدا افسر در محل حادثه حاضر میشود و یک گزارش کتبی از وقوع حادثه ثبت میکند و اطلاعات تصادف را وارد میکند. به این گزارش کروکی گفته میشود. لازم است برای تعیین تکلیف در این زمینه خودروهای تصادف کرده محل حادثه را ترک نکنند و در همان محل باقی بمانند.
مجازات فرار از صحنه تصادف چیست؟
تأثیر کروکی در رسیدگی به تصادف
کروکی که توسط افسر راهنمایی و رانندگی تهیه میشود در تعیین نتایج و مجازات تصادف بسیار مهم است . زمانی که افسر گزارش کتبی تهیه میکند یا کروکی محل حادثه را میکشد ، درصورتیکه سرنشینها یا راننده صدمهدیده باشند، لازم است که اقدامات لازم برای انتقال فرد آسیبدیده به بیمارستان انجام گردد. همچنین این احتمال وجود دارد که پس از اینکه افسر کروکیهای لازم را کشید، برای استعلام از وضعیت تصادف به صورت آنلاین اقدام شود.
هدف از حضور افسر در محل وقوع حادثه این است که مقصر حادثه مشخص شود تا تکلیف خسارتهای آتی تعیین شود. افسر راهنمایی و رانندگی میتواند از نحوه برخورد و شیوه تصادف مقصر ماجرا را مشخص کند و طبیعتاً فرد مقصر باید خسارت را بپردازد.
پس از اینکه کروکی کشیده شد، افسر پرونده دستور میدهد که خودرو توقیف گردد و تا زمان مشخص شدن تکلیف و پرداخت خسارت، خودرو ترخیص نخواهد شد. درصورتیکه فرد آسیبدیده اقدام به شکایت از مقصر کند ، باید اقدامات لازم را برای طرح دعوا در دادسرا انجام دهد و روال عادی رسیدگی به شکایت را در دادسرا دنبال کند.

رسیدگی به تصادف منجر به خسارت بدنی در مرجع قضایی
گزارش کروکی که توسط افسر راهنمایی و رانندگی کشیده شده است به همراه پرونده برای تعیین تکلیف به مرجع قضایی ارسال میشود . در صورت وجود تلفات بدنی لازم است که فردی که مرتکب آسیب شده باید خسارت بپردازد و میزان این خسارت و دیه در مراجع قضایی رسیدگی میشود.
براساس قانون کیفری واردکردن آسیبهای بدنی به دیگران جرم محسوب میشود و چنانچه این آسیب در حادثه ایجاد شده باشد، تفاوتی در مطالبه خسارت از سوی شخص آسیبدیده نیست. براساس قانون فرد آسیبدیده باید برای جبران خسارت اقدام نماید.
فرد آسیبدیده باید برای دریافت خسارت شکایت کیفری ثبت کند؛ بنابراین رسیدگی افراد به پرونده مطابق قانون کیفری انجام میشود و در صورت تعیین دیه برای جراحات براساس میزان دیه مشخص شده در قانون برای فرد جریمه تعیین میشود ما در مقالههای متعددی به طور جداگانه به دیه دست، پا، صورت، گوش، کمر و … پرداختهایم که میتوانید با یک سرچ ساده میزان آن را ببینید.
دادسرا پس از انجام تحقیقات اولیه، با توجه به گزارش پلیس ، اثبات جرم فرد را انجام میدهد و اقدام به صدور قرار جلب دادرسی میکند و سپس پرونده را به دادگاه کیفری ارسال میکند . براساس قانون رسیدگی به شکایات ، تصادفاتی که منجر به جرح یا تلفات بدنی هستند در دادگاه کیفری درجه دو رسیدگی میشود.
قوانین پرداخت دیه در تصادفات رانندگی
مدت رسیدگی به پرونده
پس از تکمیل گزارشات راهنمایی رانندگی و تعیین وضعیت پرونده، در محل حادثه، پرونده به دادسرا ارجاع داده میشود و بعد از آن برای صدور حکم به دادگاه کیفری درجه دو فرستاده میشود.
درصورتیکه طرفین دعوا نسبت به حکم معترض باشند دوباره باید پرونده در دادگاه تجدیدنظر رسیدگی گردد. مدت زمان رسیدگی به تصادفات منجر به جراحت بستگی به موارد مختلف پرونده دارد و میتواند چند ماهی زمان ببرد.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011