درباره عقد معاوضه و عقد بیع چه میدانید؟ در قوانین اسلامی عقد معاوضه و عقد بیع، از قراردادهای معتبر حقوقی هستند. با وجود شباهت زیادی کهمعاوضه با بیع دارد، این دو مورد با هم یکسان نیستند و تفاوتهای مختلفی برای آنها وجود دارد. در این مقاله میخواهیم به بررسی تفاوت های میان این دو عقد بپردازیم.
تماس فوری با بهترین تیم وکلا در شهر شما
شماره تلفنهای 09150998001 و ۰۹۳۹۳۱۰۶۰۱۱
عقد معاوضه چيست؟
معاوضه یکی از قراردادهای معتبر مدنی است. در این عقد دو طرف دو کالا را با یکدیگر مبادله میکنند. به عبارتی معامله کالا به کالا انجام میدهند؛ یعنی هرکدام از افراد کالایی دارند که مطلوب نفر دیگر است را دارند و دو طرف آن دو کالا را با یکدیگر مبادله میکنند.
در این عقد هرکدام از طرفین معامله به صورت شفاهی یا کتبی میپذیرند که یک کالای مشخص را در عوض کالای مشخص دیگری که طرف مقابل دارد استفاده کنند. البته باید مشخصات کالاهای مبادله شده، شرایط پرداخت و زمان تحویل کالا و موارد دیگر نیز مدنظر قرار بگیرد.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما کلیک کنید.

ارکان عقد معاوضه
عقد معاوضه سه رکن اساسی دارد.
- موضوع عقد: کالا یا خدماتی که باید مبادله شود.
- معادل : کالایی که به جای موضوع عقد دریافت میشود.
- طرفین عقد: دو طرف قرارداد
فرض کنید که میخواهید یک اتومبیل را با یک خانه یا خودروی دیگر تعویض کنید، در این صورت دو طرف معامله باید یک قرارداد برای معاوضه را کتباً ثبت کنند.
در این قرارداد مشخص میشود که شما اتومبیل خود را در مقابل منزل مسکونی به طرف مقابل میدهید و دیگری اتومبیل مشخصشده را از شما تحویل گرفته و منزل مسکونی را به شما تحویل داده است. همچنین در این متن شرایط معاوضه، زمان تحویل و شرایط خودرو باید مشخصشده باشد.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین با همکاران ما کلیک کنید.

عقد بیع
بیع از باء به معنای خریدن میآید و یکی از قراردادهای حقوقی است که در آن فروشنده کالایی را در ازای پول مشخصی به فروشنده ارائه میدهد. در حقیقت عقد بیع یک قرارداد خرید و فروش است که بین دو نفر انجام میشود؛ مثلاً وقتی خانهای را میخرید و پول نقد میپردازید از عقد بیع استفاده کردهاید.
ارکان عقد بیع
سه رکن اساسی عقد بیع را میتوان اینطور نام برد:
- موضوع بیع: کالا یا خدماتی که قرار است فروخته شود.
- قیمت : مبلغ پولی که خریدار باید به مالک کالا یا ملک یا خدمات بپردازد.
- طرفین معامله: خریدار و فروشندهای که قرارداد را بین خود تنظیم میکنند.
به عنوان مثال اگر میخواهید یک تلفن همراه بخرید ، گوشی را بررسی میکنید و با فروشنده بر سر قیمت آن دوازده میلیون تومان توافق میکنید. در اینجا موضوع معامله تلفن همراه است و قیمت آن 12 میلیون تومان است که بر سر این قیمت میان دو طرف توافق شده است و فروشنده و خریدار طرفین قرارداد هستند.
با امضای قرارداد بیع خریدار متعهد میشود که مبلغ مشخصشده را به فروشنده بپردازد و فروشنده نیز در قبال آن میپذیرد تلفن همراه را به شما تحویل دهد. به طور کلی عقد بیع یکی از مهمترین قراردادهای حقوقی است که بسیار پرکاربرد است. این قرارداد با تأکید برتعهدات دو طرف، از روابط تجاری و اقتصادی مؤثر به عنوان وسیله اصلی تبادل کالا و خدمات میباشد.

تفاوت عقد معاوضه و عقد بیع
همانطور که گفتیم معاوضه و عقد بیع دو قرار داد مختلف خرید و فروش هستند که در زمینه تبادل کالا یا خدمات استفاده میشوند. براین اساس در عقد معاوضه دو کالا با هم معاوضه میشوند و در عقد بیع ، خریدار در قبال کالای دریافتی خود پول نقد به فروشنده میپردازد.
تفاوت دیگر این دو عقد در حق شفعه است. حق شفعه در عقد بیع بین خریدار و فروشنده وجود دارد. به این ترتیب که اگر دو شریک در یک ملک سهم مشترکی دارند یکی از آنها سهم خودش را به نفر سومی بفروشد، شریک دوم میتواند اعلام حق شفعه کند و با پرداخت حق خرید و ثمن معامله به فرد سوم، تمام ملک را مالک شود؛ اما درصورتیکه عقد میان دو طرف معاوضه باشد یعنی شریک دوم سهم خود از ملک را با ملک یا کالایی از طرف سوم معاوضه کند، دیگر شریک اولی نمیتواند از حق شفعه در ملک مشاع استفاده کند.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری درباره مسائل حقوقی و کیفری خود، با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک تماس بگیرید.همکاران ما در تماس تلفنی، تلگرامی و حضوری آماده پشتیبانی حقوقی از شما عزیزان هستند. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.
تماس فوری با بهترین تیم وکلا در شهر شما
شماره تلفنهای 09150998001 و ۰۹۳۹۳۱۰۶۰۱۱