سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

ملاقات فرزند با دستور موقت چه شرایطی دارد؟

آیا میدانید ملاقات فرزند با دستور موقت چه شرایطی دارد؟ در این مقاله قصد داریم درباره ملاقات فرزند با دستور موقت دادگاه صحبت کنیم. براساس قانون حمایت خانواده، دستور موقت ملاقات فرزند یکی از مسائلی است در اختلافات ناشی از حضانت صادر می‌شود. این مسئله مربوط به زمانی است که میان زن و مرد فرزند مشترکی وجود دارد . پس از طلاق حضانت طفل به یکی از والدین داده می‌شود ولی طرف دیگر این حق را دارد که هر زمان بخواهد آنها را ملاقات کند.

اما درصورتی‌که والدی که حضانت طفل را بر عهده دارد از ملاقات طرف دیگر خودداری کند یا مانع از ملاقات میان فرزند و طرف مقابل شود، والدی که حضانت طفل را بر عهده ندارد می‌تواند با تقاضای دستور موقت ملاقات فرزند، طرف دیگر را به صورت قانونی ملزم به ملاقات با کودک کند.

 براساس قانون حضانت کودکان تا سن 7 سالگی با مادر آن‌هاست. پس از سن هفت‌سالگی، چنانچه فرزند دختر باشد تا 9 سالگی و درصورتی‌که پسر باشد تا 15 سالگی حضانت او با پدر خواهد بود. پس از آن فرزند بالغ حساب شده و می‌تواند برای ملاقات‌ها تصمیم‌گیری کند اما تا پیش از آن، طفل برای ملاقات با والدین خود سرپرست قانونی خود خواهد بود.

در سال 1391 قانون حمایت خانواده بندی را بیان کرد که براساس آن دستور موقت ملاقات فرزند در مسائل خانواده در شرایطی صادر می‌شود که والد صاحب حضانت، اقداماتی را در زمینه حضانت فرزندش انجام دهد که حقوق قانونی طرف مقابل را از بین ببرد یا در مصلحت او یا طفل نباشد. در این حالت والد دیگر می‌تواند برای ملاقات فرزند با دستور موقت اقدام کند.

حضانت فرزند بعد از طلاق در کیست؟

صدور دستور موقت ملاقات فرزند تابع شرایط ویژه‌ای است که در اینجا به بعضی از این شرایط اشاره می‌کنیم.

ماده 7 قانون حمایت خانواده بیان می‌دارد:

دادگاه می‌تواند پیش از اتخاذ تصمیم در مورد اصل دعوی به درخواست یکی از طرفین در اموری از قبیل حضانت، نگهداری و ملاقات طفل و نفقه زن و محجور که تعیین تکلیف آنها فوریت دارد بدون اخذ تأمین، دستور موقت صادر کند. این دستور بدون نیاز به تائید رئیس حوزه قضائی قابل اجراء است. چنانچه دادگاه ظرف شش ماه راجع به اصل دعوی اتخاذ تصمیم نکند، دستور صادرشده ملغی محسوب و از آن رفع اثر می‌شود، مگر آنکه دادگاه مطابق این ماده دوباره دستور موقت صادر کند.

براساس این قانون هرکدام از والدین یا افراد ذی‌نفع می‌توانند برای صدور دستور موقت ملاقات فرزند از دادگاه درخواست کنند. در این حالت دادگاه بدون اینکه تأمینی دریافت کند می‌تواند قرار دستور موقت ملاقات فرزند را صادر کند ولی اجرای این دستور به تائید قاضی نیازی ندارد. همچنین دادگاه شش ماه برای تصمیم‌گیری درباره اصل دعوا زمان مشخص کرده است که پس از پایان این زمان، دستور صادرشده لغو می‌گردد.

ماده 40 قانون حمایت از خانواده در این زمینه می‌گوید:

 هرکس از اجرای حکم دادگاه در مورد حضانت طفل استنکاف کند یا مانع اجرای آن شود یا از استرداد طفل امتناع ورزد. حسب تقاضای ذی‌نفع و به دستور دادگاه صادرکننده رأی نخستین تا زمان اجرای حکم بازداشت می‌شود.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

ملاقات فرزند با دستور موقت

در این قسمت یک نمونه از دادخواست دستور موقت ملاقات فرزند را قرار می‌دهیم که با شکل کلی این دادخواست آشنا شوید:

با سلام احتراماً به استحضار می‌رساند: اینجانب …. فرزند ….. براساس عقدنامه شماره 2354 مورخ 30/11/1389 با خوانده در دفترنامه شماره 92 مشهد عقد دائم منعقد نمودیم. حاصل این ازدواج یک فرزند پسر است. یک سال و نیم قبل به دلیل مسائل مختلف از هم جدا شدیم و حضانت فرزند با پدرش (خوانده) قرار گرفت؛ اما ایشان به بهانه های مختلف از ملاقات اینجانب با فرزندم جلوگیری مینماید.

لذا با استناد به ماده 1174 قانون مدنی و ماده 7 قانون حمایت خانواده و ماده 310 قانون آِین دادرسی مدنی، صدور و اجرای دستور موقت ملاقات فرزند را به انضمام کلیه خسارات قانونی و هزینه‌های دادرسی را استدعا دارم.

چه مسائلی موجب سلب حضانت والدین میشود؟

حال بیایید برخی از ویژگی‌های دستور موقت را در قانون حمایت خانواده مشخص کنیم.

1-    امکان صدور دستور بدون اینکه نیازی به دریافت تأمین: براساس قانون حمایت از خانواده، در دعاوی خانوادگی دستور موقت ملاقات فرزند در نظر گرفته شده است و اینطور به نظر میرسد که بیشتر خواسته های دعاوی خانوادگی مالی نیستند ؛ بنابراین نمی‌توان با دریافت تأمین مالی زیانهای وارد شده را جبران کرد.

2-    قابلیت اجرای دستور بدون نیاز به رئیس حوزه قضایی: در قانون آیین دادرسی مدنی، اجرای دستور موقت ملاقات فرزند باید توسط رئیس حوزه قضایی تائید شود.

3-    اعتبار شش ماهه تا تصمیم دادگاه : براساس ماده 7 قانون حمایت از خانواده، دستور موقت ملاقات فرزند اعتباری شش ماهه دارد و درصورتی‌که بعد از این مدت والدین درباره اصل دعوا تصمیم نگرفته باشند، دستور موقت لغو می‌شود و برای برقرار کردن مجدد آن باید دوباره دادگاه برطبق همین ماده دستور ملاقات فرزند را صادر کند.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

ملاقات فرزند با دستور موقت

ماده 7 قانون حمایت خانواده مصوب سال 1391 می‌گوید:

 دادگاه می‌تواند پیش از اتخاذ تصمیم در مورد اصل دعوی به درخواست یکی از طرفین در اموری از قبیل حضانت، نگهداری و ملاقات طفل و نفقه زن و محجور که تعیین تکلیف آنها فوریت دارد بدون اخذ تأمین، دستور موقت صادر کند. این دستور بدون نیاز به تائید رئیس حوزه قضائی قابل اجراء است. چنانچه دادگاه ظرف شش ماه راجع به اصل دعوی اتخاذ تصمیم نکند، دستور صادرشده ملغی محسوب و از آن رفع اثر می‌شود، مگر آنکه دادگاه مطابق این ماده دوباره دستور موقت صادر کند

ماده 40 قانون حمایت خانواده مصوب سال 1391 می‌گوید:

  هرکس از اجرای حکم دادگاه در مورد حضانت طفل استنکاف کند یا مانع اجرای آن شود یا از استرداد طفل امتناع ورزد، حسب تقاضای ذینفع و به دستور دادگاه صادر کننده رای نخستین تا زمان اجرای حکم بازداشت می‌شود.

ماده 54 قانون حمایت خانواده می‌گوید:

 هرگاه مسئول حضانت از انجام تکالیف مقرر خودداری کند یا مانع ملاقات طفل با اشخاص ذی حق شود، برای بار اول به پرداخت جزای نقدی درجه هشت و در صورت تکرار به حداکثر مجازات مذکور محکوم می‌شود.

 برای مشخص کردن مکان ملاقات فرزند پس از طلاق چطور اقدام می‌شود؟ روشهای مختلفی برایت عین مکان ملاقات فرزند وجود دارد

تعیین مکان ملاقات فرزند می تواند توافقی باشد و در صورت عدم توافق با تشخیص دادگاه می باشد. برخی دادگاه ها نیز برای حل این مشکل، کلانتری را محل ملاقات قرار می دهند. در حالی که این اقدام به طفل آسیب روحی و روانی جدی وارد می کند و ترس و اضطراب ناشی از این ملاقات‌ها آرامش روحی او را در معرض خطرات جدی قرار می دهد.

در قانون حمایت خانواده مصوب 1391 و به موجب تبصره 1 ماده 41، قانون‌گذار به لزوم ایجاد امکانات مناسب برای ملاقات فرزندان طلاق با والدینشان تأکید می‌کند و قوه ‌قضاییه را به فراهم ‌سازی این سازو کار مکلف کرده است. در این ماده قانونی آمده است: قوه قضاییه مکلف است برای نحوه ملاقات والدین با طفل، سازو کار مناسب با مصالح خانواده و کودک را فراهم کند .

به موجب ماده 68 آیین‌نامه اجرایی در اجرای تبصره ماده قانون، رییس کل دادگستری استان موظف است در هر حوزه قضایی، محل یا محل‌هایی را با فضای متناسب با روحیات اطفال با همکاری و استفاده از امکانات و منابع انسانی سازمان بهزیستی و ادارات تعاون، کار و رفاه اجتماعی و بهداشت و درمان یا سایر مراکز ذی‌ ربط با تعداد کافی مددکار اجتماعی و در صورت نیاز، مأمور انتظامی، جهت ملاقات والدین با اطفال اختصاص دهد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.