یکی از درگیریهای پس از تصادفات، دیه عابر پیاده مقصر میباشد. در بیشتر تصادفات خیابانی، عابر محق شناخته میشود و در بیشتر موارد راننده مقصر اصلی حادثه محسوب میشود؛ اما در بعضی موارد عابران هستند که موجب حوادث رانندگی میشوند و بیتوجهی آنها است که موجب حادثه میشود.
- در این مقاله میخوانید:
- منظور از دیه چیست؟
- منظور از ارش چیست؟
- فرق دیه با ارش چیست؟
- تخلفات مهم عابران پیاده که منجر به حادثه میشوند
- دیه عابر پیاده مقصر چگونه پرداخت میشود؟
در این حالت شرایط قانونی به چه صورت است؟
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
در بعضی از موارد، یک عابر پیاده به صورت ناگهانی یا غیرمجاز وارد خیابان میشود و موجب بروز حادثه میشود. در این شرایط عابر پیاده آسیب میبیند آیا به عابر پیاده مقصر دیه تعلق میگیرد؟ دیه عابر پیاده مقصر چطور مشخص میشود؟ در این نوع از تصادفات کارشناسان صحنه تصادف را بررسی میکنند و میزان تقصیر هرکدام از طرفین تصادف را تعیین میکنند؛ یعنی کارشناس متخصص میزان تقصیر عابر پیاده و راننده را تعیین میکند و دیه عابر پیاده مقصر یا خسارت راننده بر این اساس مشخص میشود.
در این مقاله به بررسی شرایط دیه عابر پیاده مقصر میپردازیم و به نقش وکیل در دفاع از حقوق راننده یا عابر خواهیم پرداخت. بیایید ببینیم چرا در چنین تصادفاتی به یک وکیل متخصص نیاز داریم.
منظور از دیه چیست؟
طبق ماده 17 قانون مجازات اسلامی، دیه مالی است که برای جبران آسیبهای ناشی از جنایات غیرعمد بر جان، اعضا یا منافع افراد تعیین میگردد. همچنین در جنایات عمدی که قصاص به دلایلی امکانپذیر نیست، دیه به عنوان جایگزین در نظر گرفته میشود.

منظور از ارش چیست؟
در حقوق اسلامی، ارش به دیهای اشاره دارد که مقدار آن بهوضوح تعیین نشده و به جنایات وارده بر اعضای بدن فرد مربوط میشود. طبق ماده ۳۶۷ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۰، هرگونه جنایتی که فاقد دیه معین باشد، مشمول ارش خواهد بود.
فرق دیه با ارش چیست؟
ماده 17 قانون مجازات اسلامی دیه را این طور تعریف میکند:
دیه اعم از مقدر و غیرمقدر، مالی است که در شرع مقدس برای ایراد جنایت غیرعمدی بر نفس، اعضاء و منافع و یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد به موجب قانون مقرر میشود.
اما براساس ماده 367 قانون مجازات اسلامی اُرش اینطور تعریف شده است:
در ماده(366) این قانون، اگر اولیای هر دو مجنیٌ علیه، خواهان قصاص باشند و دو مجنیٌ علیه از نظر دیه، یکسان نباشند و دیه مرتکبان بیش از دیه مجنیٌ علیهم باشد، مانند اینکه هر دو قاتل، مرد باشند و یکی از دو مقتول، زن باشد، خواهان قصاص از سوی زن باید نصف دیه کامل را بپردازد که در این صورت، به سبب مشخص نبودن مرتکب قتل زن، فاضل دیه مذکور میان مرتکبان به نسبت مساوی تقسیم میشود.
تبصره – دیه موضوع این ماده طبق این قانون و قبل از قصاص به مستحق پرداخت میشود.
بنابراین اُرش در حالتی مشخص میشود که برای جرم یا آسیب وارده دیه ای معین نشده باشد. اگرچه هدف از پرداخت دیه و اُرش یکسان است و تلاشی است برای جبران آسیب وارد شده به فرد صدمه دیده . اما تفاوت دیه و اُرش در مقدار آن است.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

تخلفات مهم عابران پیاده که منجر به حادثه میشوند
بسیاری از افراد گمان میکنند که قوانین راهنمایی و رانندگی فقط ویژه رانندگان است اما باید بدانید که قوانینی نیز برای عابرین پیاده وجود دارد که عابرین نیز مانند رانندگان موظف به رعایت آن هستند؛ مثلاً اگر عابری به جای عبور از پل هوایی، از زیر پل عبور میکند و موجب تصادف میشود نمیتوان راننده را مقصر قلمداد کرد. برخی از تخلفات مهمی که موجب تصادفات رانندگی میشوند از این قرارند:
- بیتوجهی به خط کشی عابر پیاده
- بیتوجهی به چراغقرمز
- عبور از زیر پل عابر پیاده یا استفاده نکردن از پل
- ورود ناگهانی عابر به بخش سواره روی خیابان
- تصادف وسیله نقلیه با عابر پیاده
براساس قانون، چنانچه عابر پیاده از محلی عبور کند که ورود او به آن مجاز نیست یا ممنوع است و در اثر این کار سانحهای به وقوع بپیوندد که موجب فوت عابر پیاده یا مصدوم شدن او شود، در این حالت درصورتیکه راننده با سرعت مجاز در حال حرکت باشد و اتومبیل، موتورسیکلت یا وسیله نقلیه او مشکل فنی نداشته باشد اما نتواند آن را کنترل کند و با عابر برخورد نماید، راننده مسئول پرداخت دیه و خسارت نخواهد بود.
ماده 331 قانون بیان میدارد:
هر کس در محلهایی که توقف در آنجا جایز نیست متوقف شده یا شی و یا وسیلهای را در این قبیل محلها مستقر سازد و کسی اشتباهاً و بدون قصد، با شخص و یا شیء یا وسیله مزبور برخورد کند و بمیرد، شخص متوقف یا کسی کهشی یا وسیله مزبور را در محل مستقر ساخته عهدهدار پرداخت دیه خواهد بود.
و نیز اگر توقف شخص مزبور با استقرارشی و وسیله موردنظر موجب لغزش رهگذر و آسیب کسی شود، مسئول پرداخت دیه صدمه یا آسیب وارده است، مگر آنکه عابر با وسعت راه و محل، عمداً قصد برخورد داشته باشد که در این صورت نه فقط خسارتی به او تعلق نمیگیرد بلکه پرداخت خسارت وارده نیز بر عهده دارد.
درصورتیکه راننده تمام قوانین را رعایت کرده باشد و عابر پیاده به وظایف و قوانین مربوط به عابران پیاده عمل نکند، درصورتیکه حادثهای رخ دهد، راننده مسئول نخواهد بود.
البته باید این نکته را در نظر بگیرید که عدم مسئولیت راننده به این معنا نیست که ورثه قانونی متوفی نمیتوانند از بیمه استفاده کنند. در این حالت میزان دیه عابر پیاده با توجه به شرایط استفاده از بیمه توسط مرجع قانونی مشخص میشود. برای فهمیدن این مسئله لازم است که با یک وکیل متخصص در زمینه مسائل دیه گفتگو نمایید. همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک آماده گفتگو و مشاوره با شما عزیزان هستند.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

دیه عابر پیاده مقصر چگونه پرداخت میشود؟
در هیچ قانونی، عبور فرد پیاده از عرض خیابان محدود نشده یا جرم اعلام نشده است؛ اما درصورتیکه عابر در زمان عبور کردن از عرض خیابان یا محل غیرمجاز، بدون اینکه به قوانین راهنمایی و رانندگی توجه کند عبور کند و پلیس او را مقصر بداند، چنانچه تصادف موجب آسیب و جراحت یا خسارت مالی و حتی قتل عابر پیاده شود، ازآنجاییکه راننده در چهارچوب قوانین، با سرعت متناسب حرکت کند و عابر باشد، راننده مسئول پرداخت دیه عابر پیاده مقصر نخواهد بود.
همچنین این مسئله مانع از این نمیشود که عابر پیاده نتواند از بیمه استفاده کند و چنانچه تصادفی با عابر پیاده رخ داد که منجر به فوت یا آسیب به او شد، دیه و هزینه درمان او توسط بیمه پرداخته میشود. همچنین چنانچه وسیله نقلیه بیمهنامه نداشته باشد، دیه و هزینههای درمانی از صندوق تأمین خسارت بدنی پرداخته میشود.
همچنین لازم است بدانید که در هر حادثه چه راننده مقصر باشد یا نباشد، راننده وظیفه دارد فرد آسیبدیده را با وسیله نقلیه خودش یا دیگران به درمانگاه برساند و با نیروی انتظامی تماس بگیرد.
همچنین در صورت وقوع حادثه در اولین فرصت با یک وکیل حرفهای از سامانه حقوقی عدلاک به صورت تلفنی یا تلگرامی ارتباط برقرار کنید و از لحظه اول از پشتیبانی حقوقی یک قانونشناس استفاده نمایید. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011