دیه زبان در قانون چیست؟ جرائمی که افراد علیه دیگران انجام میدهند میتواند موجب انواع آسیبها شود. از ایجاد جراحت تا قطع عضو را در بر میگیرد. گاهی آسیب منجر به قطع عضو میشود. قطع عضو اعضای حیاتی بدن مانند زبان به خاطر عملکرد و کارکرد آن ، موجب میشود که فرد دیه کامل پرداخت کند. زمانی که زبان یک فرد از بین میرود، فرد قدرت تکلم خود را از دست میدهد همچنین توانایی چشایی فرد از بین میرود و در نتیجه فرد از جامعه دور میشود و سرخورده و آسیبدیده میشود.
بعضی از اعضای بدن مانند زبان از نظر قانونگذار اهمیت بالایی دارند و آسیب رساندن به آن منجر به پرداخت دیه و اُرش میشود. قطع زبان به شیوههای مختلفی انجام میشود که در مقدار دیه تغییری ایجاد نمیکند. در ادامه این مقاله با ما باشید تا بیشتر درباره دیه زبان با شما گفتگو کنیم.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
انواع جنایات مستوجب دیه
در قانون مجازات اسلامی، جرائم موجب آسیب به دو دسته تقسیم میشوند. جرائم عمدی و غیرعمدی
جرائم عمدی مستوجب قصاصاند اما جنایت غیرعمدی دو دسته هستند، خطای محض و شبه عمد
در جرم قطع زبان، جنایت عمدی و غیرعمدی مجرم به قصاص میشود. در ادامه این مقاله درباره انواع جنایات و شرایط وقوع آنها میپردازیم.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما کلیک کنید.

جنایت عمدی
در ماده 290 قانون مجازات اسلامی، شرایطی وجود دارد که موجب میشود مجازات وقوع جرم عمد شامل فرد شود:
1- مرتکب قصد انجام دادن جنایت علیه فرد یا افراد مشخصی را داشته باشد و بخواهد جرم موردنظر یا مانند آن را انجام بدهد.
2- درصورتیکه مرتکب کاری را عامدانه انجام دهد که معمولاً موجب ایجاد جنایت میشود، درصورتیکه قصد انجام آن کار را نداشته باشد،باز هم این جرم عمدی محسوب میشود؛ مانند حمله به افراد با چاقو یا سلاح
3- زمانی که یک فرد بدون داشتن قصد جنایت و بدون استفاده از ابزاری که باعث ایجاد جنایت شود، به فردی که دارای بیماری باشد یا ضعف و پیری داشته باشد آسیب برساند یا اینکه فرد در مکان و زمانی قرار بگیرد که هر آسیب جزئی به این فرد میتواند موجب جنایت شود در این حالت اگر مرتکب جرم از شرایط فرد مطلع باشد و با این وجود اقدام به انجام جرم کرده باشد، جنایت عمدی در نظر گرفته میشود.
4- زمانی که فرد مرتکب جرم بدون اینکه فرد یا افراد خاصی را در نظر بگیرد، کاری را با هدف قبلی انجام دهد که مانند بمبگذاری کردن در اماکن عمومی میشود.
باید بدانید که مجازات جنایت عمدی قصاص است؛ اما برای قصاص در قانون شرایطی وجود دارد و مجرم قصاص نمیشود و ملزم به پرداخت دیه میباشد.
ماده 277 قانون مجازات اسلامی بیان میدارد درصورتیکه قصاص موجب تلف شدن جان مجرم یا اعضای دیگر او شود، امکان قصاص مجرم وجود نخواهد داشت؛ بنابراین در جنایاتی که در زمینه بعضی از اعضای خاص بدن مانند زبان انجام میشود، امکان قصاص نخواهد بود و در قانون برای آن دیه مشخص میکند.
دیه ازاله بکارت چطور تعیین میشود؟
دیه قطع شدن زبان یا از بین بردن کامل زبان
درصورتیکه در یک اتفاق زبان فرد قطع شود، دیه فرد اینطور مشخص میشود:
درصورتیکه آسیب وارد شده به فرد موجب قطع شدن کامل زبان او شود، مبلغ موردنظر با دیه انسان کامل برابر است.
- چنانچه جنایت موجب شود تا فقط قسمتی از زبان قطع شود، دیه براساس تلفظ حروف الفبا مشخص میگردد. در این حالت مبلغ دیه کامل بر 32 حرف فارسی تقسیم میشود و براساس مقدار حروفی که فرد قادر به بیان آنها نیست، دیه فرد حساب شده و پرداخت میشود.
- درصورتیکه آسیب وارد شده موجب شود که فرد در بیان حروف مختلف دچار مشکل شود مثلاً «د» را «ر» تلفظ میکند، مجموع دیه آن حروف را از مجرم دریافت میکند. براساس تبصره ماده 611 قانون مجازات اسلامی، فردی که لکنت زبان داشته باشد یا تند و کند صحبت کند یا در تلفظ بغضی ا حروف مشکل داشته باشد نیز گویا حساب میشود.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

دیه کبودشدن زبان
ماده 714 قانون مجازات اسلامی یکی از مصداقهای آسیب رساندن به اعضای صورت، تغییر رنگ پوست است، مانند کبودی و سیاه شدن پوست یا سرخ شدن آن.
چنانچه زبان فرد به خاطر جراحت و آسیب سیاه شده باشد، مرتکب باید ششهزارم دیه کامل را پرداخت کند.
درصورتیکه آسیب وارد شده موجب کبودشدن زبان شود، مبلغ دیه سه هزارم دیه کامل میباشد. چنانچه زبان در اثر آسیب فقط سرخ شود، میزان دیه یک و نیم هزارم دیه کامل است.
دیه دامیه یا خونی شدن زبان
جراحت دامیه ، آسیبی است که در آن آسیب وارد گوشت شود و مقداری خون بیاید اگر آسیب وارد شده به زبان دامیه باشد، دیه آن دو صدم دیه کامل میباشد.
دیه حارصه یا خراشیدگی زبان
جراحت حارصه جراحتی است که منجر به ایجاد خراش میشود اما خونی جاری نمیشود. چنانچه جراحت وارد شده روی زمین حارصه باشد، دیه آن یک صدم دیه کامل میباشد.
دیه متلاحمه یا بریدگی عمیق زبان
آسیب متلاحمه بریدگی و آسیب عمیق در گوشت است. درصورتیکه آسیب وارد شده متلاحمه باشد دیه آن سه صدم دیه کامل میباشد.

دیه تورم زبان
ماده 715 قانون مجازات اسلامی بیان میدارد:
صدمههایی که موجب تورم بدن، سر یا صورت گردد، اُرش دارد و چنانچه علاوه بر تورم، موجب تغییر رنگ پوست نیز گردد، حسب مورد ، دیه و اُرش تغییر رنگ نیز به آن افزوده میشود.
اگر جراحت وارد شه به زبان موجب قرمز شدن و تورم خفیف زبان باشد، مرتکب به پرداخت اُرش محکوم میشود. قاضی و کارشناس پرونده اُرش را مشخص میکند و مرتکب باید آن مبلغ را پرداخت کند.
دیه فلج کردن زبان
درصورتیکه آسیب وارد شده موجب فلج شدن زبان فرد آسیبدیده شود، براساس ماده 564 قانون مجازات اسلامی فرد به دو سوم دیه کامل محکوم میشود. همچنین در صورت از بین رفتن زبان فلج شده، دیه آن یک سوم دیه کامل است؛ اما چنانچه آسیب وارده، موجب فلج شدن نسبی زبان شود و باعث شود که زبان کارایی خود را از دست بدهد، براساس نظر قاضی به فرد آسیبدیده ارش تعلق میگیرد.
دیه قطع زبان کودک
اگر آسیب وارد شده باعث شود که یک کودک که هنوز به سن حرف زدن نرسیده، زبانش را از دست دهد، مرتکب به پرداخت دیه کامل محکوم میشود اما چنانچه ثابت شود که کودک لال نیست، مبلغ مازاد بر یک سوم دیه برگردانده میشود.
در صورت از بین رفتن قسمتی از زبان کودک، دیه آن قسمت به نسبت اندازه قطع شده پرداخته میشود
دیه زیبایی صورت چطور مشخص میشود؟
مجازات تعزیری قطع و دیه زبان
درصورتیکه آسیب وارده به زبان غیر عمد باشد، مرتکب جرم باید دیه پرداخت کند اما اگر این آسیب عامدانه باشد مجرم علاوه بر پرداخت دیه ، به مجازات تعزیری نیز محکوم میشود.
ماده 401 قانون مجازات اسلامی در این زمینه میگوید:
در جنایت مامومه، دامغه، جائفه، هاشمه، مُنقّله، شکستگی استخوان و صدماتی که موجب تغییر رنگ پوست یا ورم بدن میشود، قصاص ساقط است و مرتکب علاوه بر پرداخت دیه به تعزیر مقرر در کتاب پنجم «تعزیرات» نیز محکوم میشود.
همچنین براساس ماده 614 قانون مجازات اسلامی اگر جراحت وارد شده به فرد موجب شود که زبان او به صورت کامل یا بخشی از آن از کار بیوفتد، یا منافع آن از بین برود یا کاسته شود، مرتکب مشمول تعزیر میشود و به مجازات دو تا پنج سال حبس نیز محکوم میشود.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011