اگر فردی به دروغ یا به صورت ناروا به فرد یا افراد دیگر تهمت زنا یا لواط بزند، مرتکب قذف شده است. قذف عمل با آبرو و شخصیت افراد سرو کار دارد و به همین دلیل هم به شدت توسط قوانین اسلام مورد بازخواست قرار میگیرد.
اهمیت برخورد با این تهمت سنگین به حدی است که جرم قذف در میان جرائم حدی آورده شده است؛ یعنی مجازات آن توسط شارع مقدس مشخصشده است و قابلتغییر نیست؛ بنابراین اگر عمل قذف توسط فردی انجام شود و به اثبات برسد که فرد مرتکب دروغ شده مجازات آن حد مشخصی است که باید اجرا شود. البته باید بدانید که این تهمت باید مستقیماً و بدون ابهام باشد و معنای کلام گفته شده انتصاب این دروغ به فرد باشد.
مجازات قذف
همانطور که گفتیم قذف یک جرم حدی است و مجازات آن توسط شرع و قانون مشخص است؛ بنابراین قاضی حق و اختیاری در تغییر آن ندارد و صرفاً حکم انجام حد را صادر میکند. بنابر ماده 250 قانون مجازات اسلامی، مجازات انجام قذف 80 ضربه شلاق حدی است.
در چه مواردی مجازات قذف تعزیری است؟
مطابق قانون مواردی وجود دارد که مجازات این جرم اجرا نمیشود و فرد محکوم به جای آن به شلاق تعزیری که تعداد آن در قانون از سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه مشخصشده است محکوم میگردد. برخی از مواردی که مجازات قذف در آنها به شلاق تعزیری تغییر میکند از این قرارند:
- اگر پدری، فرزند خودش را قذف کند، حد قذف درباره او اجرا نمیشود اما به سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری محکوم میگردد.
- اگر فردی دیگری را به انجام لواط یا زنایی که مستوجب حد نیست متهم کند؛ مثلا زنا در حال اکراه یا لواط با فرد نابالغ و … در این صورت فرد به شلاق تعزیری از 31 تا 74 ضربه محکوم میگردد.
- اگر دو نفر هم را قذف کنند؛ یعنی هر دو هم را متهم کنند، خواه این اتهام مانند هم باشد یا اتهام متفاوتی به هم زده باشند، در این صورت حد قذف برای هیچکدامشان اجرا نمیشود اما آنها به سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق محکوم میشوند.
شرایط تحقق جرمی بنام قذف
برای اینکه جرم اغین کار محقق شود باید این شرایط وجود داشته باشد:
- فرد مقذوف (کسی که نسبت به او قذف صورت گرفته) در زمان قذف مسلمان باشد، عاقل و بالغ باشد و تظاهر به زنا یا لواط نکرده باشد؛ بنابراین اگر قذف درباره یک فرد دیوانه یا غیرمسلمان باشد، مجازات قذف برای او انجام نمیشود ولی فرد مرتکب قذف به سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری درجه شش محکوم میگردد.
- در قذف، نسبت دادن لواط یا زنا باید مستقیم و صریح باشد و فردی که به دیگری دروغ میبندد باید معنی و مفهوم کلماتی که بیان میکند را بداند و اگرچه از مفاد آن با خبر نباشد.


برای مطالعۀ بیشتر:
مجازات حدی چیست؟
موارد سقط حد قذف
مواردی هم وجود دارد که در آن حد قذف اجرا نمیشود یا به اصطلاح موارد سقط حد قذف
- اگر مقذوف خودش قاذف را تصدیق کند؛ یعنی فرد قذف شونده به انجام جرم لواط یا زنا اقرار کند.
- اگر از طریق شهادت شاهدین یا اسناد و مدارک اجرای جرم برای قاضی مسجل شود.
- چنانچه فرد قذف شده یا ورثۀ او، از قذف کننده بگذرند. با توجه به اینکه قذف از جرائم قابلگذشت است، با گذشت شاکی پرونده مختومه میشود.
- چنانچه مردی زنش را بعد از قذف به زنا لعان کند
- چنانچه دو نفر یکدیگر را قذف کنند.
آیا مجازات قذف قابلگذشت است؟
براساس ماده 255 قانون مجازات اسلامی، قذف یک حقالناس است و بنابراین جرمی قابلگذشت است؛ یعنی اگر فرد قذف شده اجرای مجازات فرد قذف کننده را درخواست کند، فرد پس از بررسی و محاکمه محکوم و حکم حدی درباره او اجرا میشود؛ اما چنانچه شاکی در هر مرحلهای از دادگاه اعلام گذشت کند، اجرای مجازات فرد متوقف میشود.
شکایت و رسیدگی به قذف
برای اینکه فرد از قذف شکایت کند، باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند و شکایتنامۀ خود را ثبت کند. بعد از اینکه شکایت ثبت شد، پرونده برای رسیدگی مقدماتی به دادسرا ارجاع داده میشود.
چنانچه شاکی دلایل و مدارک محکمی برای اثبات جرم قذف ارائه کند، بازپرس قرار جلب به دادرسی را صادر میکند و پرونده برای صادر شدن رأی به دادگاه کیفری 2 ارجاع داده میشود؛ اما اگر شاکی دلایل کافی و محکمی برای اثبات جرم نداشته باش، دادسرا اقدام به صدور قرار منع تعقیب میکند. این حکم تا 20 روز قابلاعتراض در دادگاه کیفری میباشد و فرد می تواند در این زمان به حکم صادره اعتراض کند.

چند نکته درباره قذف
- اگر توهین و قذف از طریق ارسال پیامک باشد، دادگاه محل دریافت پیامک صلاحیت رسیدگی به شکایت را دارد.
- یکی از شرایط اجرای حد قذف عفیف و پاک بودن فرد شاکی است؛ بنابراین اگر قذف شونده به جرائم منافی عفت محکومشده باشد، حد روی قذف کننده اجرا نمیشود.
- چنانچه مردی به دروغ به زنی تهمت باکره نبودن بزند، مطابق ماده 608قانون مجازات اسلامی، به جرم فحاشی مجازات میشود اما عمل او قذف حساب نمیگردد.

مجازات اعدام برای قذف کننده
چنانچه کسی پیامبر اکرم یا یکی از انبیاء را قذف کند یا دشنام دهد به جرم سب النبی محکوم میشود و جرم فردی که عمل قذف را نسبت به امامان، پیامبران یا حضرت زهرا انجام میدهد، محکوم به اعدام میشود. همچنین کسی که سه بار متهم به قذف شود، در بار چهارم اعدام خواهد شد.
آیا حد قذف به ارث میرسد؟
چنانچه فرد مقذوف بمیرد و قبل از فوت او، حد قذف برای قاذف اجرا نشده باشد، حد قذف به همۀ ورثۀ او به جز همسرش منتقل میشود و هرکدام از آنها میتوانند برای قاذف از طرف دادگاه پیگیری و مجازات درخواست کنند.
جرم قذف چیست ؟
متن جرم قذف
جرم قذف به چه معناست ؟
جرم قذف و مراحل رسیدگی به آن
جرم قذف و مجازات آن
جرم قذف مجازات و قانون در مورد آن چه می گوید؟
جمعبندی
قذف یکی از جرائم حدی است و به طور جدی با آن برخورد میشود؛ بنابراین چنانچه به هر دلیلی به قذف متهم شدید یا یکی از نزدیکان شما درگیر این جرم شد، پیشنهاد میکنیم که حتماً با یک وکیل کیفری درباره آن گفتگو کنید. شما می توانید برای مشاوره حقوقی با همکاران ما در موسسه مهر آرتا نوین با ما تماس بگیرید یا به گروه تلگرامی بیان مباحث حقوقی مجموعه ملحق شوید و سوالات خود را مطرح کنید. همکاران ما پاسخگوی شما عزیزان خواهند بود.
- وکیل کلاهبرداری در فریمان
- دیه استخوان دنده در حالت شکستگی، در رفتن و ترک خوردن
- وکیل برای دادخواست مطالبه اجرتالمثل ایام زوجیت
- لعان در حقوق ایران _09150998001
- نمونه قرارداد یکسان سازی معاملات اموال غیرمنقول