وکیل خانواده در مشهد: یکی از موارد مهمی که در زمینه حقوق فرزندان وجود دارد، مسئله حضانت فرزندان است. این مسئله معمولاً زمانی رخ میدهد که پدر و مادر به هر دلیلی از هم جدا شده باشند یا صلاحیت اخلاقی مراقبت از فرزند خود را نداشته باشند. بر اساس قوانین مدنی، سرپرست قانونی کودکان در درجه اول پدر و مادر آنها هستند مگر اینکه به هر دلیلی این پدر و مادر صلاحیت و شایستگی لازم را نداشته باشند؛ مثلاً معتاد باشند، بیماری روانی داشته باشند یا با کودک بدرفتاری نمایند. در این موارد سلب حضانت از والدین اتفاق میافتد. ما در این مقاله درباره مسئله سلب حضانت با شما عزیزان گفتگو خواهیم کرد.

حضانت فرزند بعد از طلاق والدین
در مواردی که پدر و مادر به هر دلیل از یکدیگر جدا میشوند، سرپرستی فرزندان بر اساس قانون یا مطابق توافق انجام شده میان والدین مشخص میشود.
بر اساس قانون مدنی برای حضانت و نگهداری طفلی که ابوین او جدا از یکدیگر زندگی میکنند، مادر تا سن هفتسالگی اولویت دارد و پس از آن با پدر است. بعد از هفتسالگی در صورت حدوث اختلاف، حضانت طفل با رعایت مصلحت کودک به تشخیص دادگاه میباشد.
بر اساس این قانون، پس از طلاق پدر و مادر، حضانت کودکان تا سن هفتسالگی بر عهده مادر است. بعد از آن کودکان تا زمان بلوغ شرعی به پدر سپرده میشوند؛ یعنی دختران تا نه سالگی و پسران تا 15 سالگی تحت حضانت پدر میباشند. بعد از این سن کودک بالغ حساب میشود و میتواند برای حضانت خود تصمیمگیری کند که نزد پدرش بماند یا با مادرش زندگی کند.
برای مطالعه بیشتر:
حضانت فرزندان
واژه حضانت به معنای سرپرستی و پرورش کودکان است. پس از طلاق والدین یا فوت یکی از آنها، حضانت از اهمیت بیشتری برخوردار میشود و موارد قانونی متعددی، درباره مسائل مرتبط با حضانت فرزندان و شرایط آنها بیان شده است که پیش از این به برخی از آنها در مقالههای مختلف پرداختهایم.
اما گاهی اوقات دیده شده که والدین کودک صلاحیت لازم را برای نگهداری از کودک ندارند. به عنوان مثال دچار بیماری روحی هستند، اعتیاد شدید دارند یا مرتکب سوء رفتار با کودکان میباشند. در این مورد قانونگذار مصادیقی را مشخص کرده است که درصورتیکه یکی از والدین یا هر دوی آنها را شامل شود، میتوان حضانت کودک را از آن فرد سلب کرد.

سلب حضانت در قانون
ماده 1173 قانون مدنی درباره سلب حضانت میگوید:
هرگاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست، صحت جسمانی یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خط باشد، محکمه میتواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا تقاضای رئیس حوزه قضایی، هر تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند، اتخاذ کند.
بر اساس این ماده در شرایطی که ذکر کردیم، حضانت طفل از پدر یا مادری که مسئولیت را برعهدهگرفته است، سلب میشود.
بیشتر بدانید:
مصادیق سلب حضانت
پیش از این درباره سلب حضانت از والدین کودکان صحبت کردهایم. یکی از مسائل مهم در سلب حضانت این موضوع است که در چه مواردی و به چه دلیلی میتوان حضانت فرزند را از والدین گرفت؟ مطابق قانون مدنی بعضی از رفتارها مصداق عدم مواظبت از کودک و انحطاط اخلاقی والدین است؛ بنابراین در صورت وجود یک یا چند مورد از موارد مشخصشده، قاضی میتواند حضانت کودک را از پدر یا مادر سلب کند.
ماده 1173 قانون مدنی مصادیق انحطاط اخلاقی و عدم مواظبت والدین را اینطور بیان کرده است:
- اعتیاد شدید به مواد مخدر قمار و الکل
- شهرت به فساد اخلاقی و فحشاء
- تکرار ضربوجرح کودک بیش از حد متعارف
- سوءاستفاده از کودک در کارهایی مانند قاچاق مواد مخدر، تکدی گری، فساد و فحشاء
- ابتلا به بیماریهای روانی با تائید پزشک
بنابراین مادهقانونی مصادیق انحطاط اخلاقی و عدم مواظبت تنها موارد یاد شده نیستند. بلکه این موارد صرفاً به عنوان نمونه در قانون بیان شده است. بهطور کلی هر رفتاری که موجب آسیب به کودک شود میتواند مصلحت کودک را به خطر اندازد.
بنابراین تشخیص اینکه چه مسائلی موجب انحطاط اخلاقی کودک میشود و یا جزء مصادیق عدم مواظبت فرد از کودک است، به تشخیص قاضی وابسته است و قاضی میتواند تشخیص دهد که یک رفتار مصداق انحطاط است یا خیر
موسسه حقوقی مهر آرتا نوین
موسسه حقوقی مهر آرتا نوین با داشتن یک تیم از وکلای کاردان و متخصص آماده کمک به شما عزیزان در زمینه مسائل حقوقی و کیفری میباشد. شما عزیزان میتوانید پرسشهای خود را در زمینههای مختلف حقوقی و کیفری در گروه تلگرامی موسسه مطرح کنید و از راهنمایی همکاران ما استفاده کنید.