سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

شرایط درستی صیغه طلاق

وکیل طلاق در مشهد: یکی از مسائل مطرح شده در مورد طلاق شرایط درستی صیغه طلاق است. در چه صورت می توانیم بگوییم صیغه طلاق درست است؟ برای جاری شدن صیغه طلاق چه تشریفاتی باید رعایت شود؟

در زمان بیان صیغه عقد نیاز به حضور شاهد وجود دارد آیا برای قرائت صیغه طلاق میان زن و شوهر نیز شاهد لازم است؟ اگر شاهد لازم است این شاهد باید چه شرایطی داشته باشد؟ ما در این مقاله درباره مسائل مرتبط با درستی صیغه طلاق با  شما عزیزان گفتگو خواهیم کرد.

اجرای درست صیغه طلاق
برای مشاوره حقوقی در زمینه طلاق،مهریه یا سایر مسائل حقوقی و کیفری کلیک کنید.

صیغه طلاق در فقه

اگر بخواهیم شرایط اجرای صیغه طلاق را در فقه و قانون مدنی بررسی کنیم باید این شرایط را در نظر بگیریم.

یکی از موارد مهم در طلاق بیان صیغه عقد به لفظ صحیح و صریح عربی است.

بعد از اینکه زن و مرد مراحل دادگاه طلاق را پشت سر گذاشتند و حکم طلاق صادر شد، جاری شدن صیغه طلاق تنها با زبان عربی و با کلمات مشخص شده در شرع رخ میدهد و در غیر این صورت طلاق صادر نمیشود.

در فقه اسلام و در قانون مدنی ایران برای جاری شدن طلاق شرایطی وجود دارد که برای درستی طلاق لازم است رعایت شود. از جمله این شرایط میتوان به این موارد اشاره کرد.

  1. شرایط جسمی زن مانند حامله نبودن زن و قاعده نبودن زن در زمان جاری شدن صیغه
  2. نحوه جاری شدن صیغه
  3. حضور مرد یا وکیل او
  4. حضور دو شاهد عاقل و عادل برای طلاق

ما در این بخش درباره شرایط درستی صیغه طلاق و تشریفات مرتبط با آن با شما گفتگو خواهیم کرد.

شرایط درستی صیغه طلاق

شرایط درستی اجرای طلاق

برای انجام طلاق، تنها وجود حکم طلاق از دادگاه و دادخواست طلاق کافی نیست. برای اینکه طلاق رخ بدهد، باید صیغه طلاق جاری شود.

جاری شدن صیغه طلاق نیز تشریفات خاص خودش را دارد  که برای درستی انجام طلاق لازم است این شرایط رعایت شوند. به همین دلیل نیز در قانون مدنی به این شرایط اشاره شده است.

مطابق ماده 1134 قانون مدنی برای درستی طلاق لازم است این شرایط رعایت شود:

«طلاق باید به صیغه طلاق و در حضور لااقل دو نفر مرد عادل که طلاق را بشنوند واقع گردد.»

از این مطلب می توان دو مورد را متوجه شد

  1. طلاق باید با استفاده از صیغه طلاق رخ دهد
  2. طلاق باید در حضور  حداقل دو نفر مرد عادل که صیغه طلاق را میان زوجین بشنوند انجام شود.

بیشتر بخوانید:

تفاوت صیغه 99 ساله با عقد دائم

شرایط و قوانین رجوع در طلاق رجعی

فدیه در طلاق چیست؟

خواندن صیغه طلاق بدون حکم دادگاه

در برخی موارد دیده شده که زن و مرد بدون وجود حکم دادگاه الفاظ طلاق را ذکر کرده اند و طلاق گرفته اند. آیا این طلاق معتبر است؟

پاسخ این است که این نوع از طلاق از نظر شرعی اعتبار دارد و برای اجرای درست صیغه طلاق نیازی به حکم دادگاه نیست، اما از نظر قانون مدنی انجام طلاق بدون حکم دادگاه جرم است و برای این کار مجازات مشخص شده است. بنابراین هرکسی نمی تواند راه بیوفتد و با ذکر کردن چند جمله عربی در حضور شاهدین طلاق بگیرد.

برای مطالعه بیشتر:
آیا ازدواج با دو خواهر امکان پذیر است؟

مجازات خواندن صیغه طلاق بدون حکم دادگاه چیست؟

طلاق

اجرای طلاق با استفاده از صیغه طلاق

همانطور که گفتیم برای درستی اجرای صیغه طلاق نیاز به رعایت شیوه و تشریفات خاصی است. بنابراین افراد نمی توانند بدون حکم دادگاه با خواندن لفظ عربی از هم جدا شوند یا اینکه صرفا وجود حکم دادگاه را طلاق تلقی کنند. در واقع روند طلاق شرعی و قانونی در کنار یکدیگر باید انجام شود.

در فقه شیعه این قاعده وجود دارد که صیغه طلاق به زبان عربی و با کلمات مشخص شده مانت انت طالق یا فلانه طالق انجام شود.

در زمان انجام تشریفات طلاق حضور شوهر الزامی نیست اما می تواند برای این کار وکیل اختیار کند. یعنی با اعطای وکالت به سر دفتر، صیغه طلاق انجام میشود.

صیغه طلاق
برای پیوستن به گروه تلگرامی مشاوره حقوقی ما کلیک کنید

حضور شاهد عادل

یکی از شرایط درست بودن صیغه طلاق، حضور دو شاهد عادل است.

مطابق ماده 1134 قانون مدنی، در زمان بیان صیغه طلاق، لازم است که دو شاهد عادل بر اجرای صیغه نظارت کنند.این دو شاهد باید دو نفر مرد باشند که صیغه طلاق را بشنوند. اگر در زمان اجرای صیغه طلاق، شاهدی وجود نداشته باشد یا این شاهد عادل و بالغ نباشد، صیغه طلاق باطل میشود.

منظور از شاهد عادل چیست و چه کسانی را می توان عادل شمرد؟

عادل بودن در حقیقت به معنای این است که فرد شاهد باید فردی باشد که از انجام گناهان کوچک و بزرگ پرهیز کند و از انجام کارهای خلاف بپرهیزد. یعنی شاهد طلاق نمیتواند یک فرد خلافکار یا فاسق باشد.

باردار نبودن زوجه

یکی دیگر از شرایط صحت طلاق  که در گذشته به آن توجه میشد عدم بارداری زوجه است. به لطف پیشرفت تکنولوژی این مسئله الان از روزهای اول بارداری قابل تشخیص است و با یک آزمایش مشخص میشود و همانطور که قبلا در مقاله طلاق زن باردار مطرح کردیم طلاق زن باردار امکان پذیر است مشروط بر اینکه مرد تا پایان عده که در اینجا به معنای تولد کودک است شرایطی را رعایت کند.

به عنوان مثال در طول این مدت مخارج خانم و نفقه او برگردن مرد می باشد و پدر در قبال فرزند به دنیا نیامده مسئولیت کامل دارد. همچنین مخارج بیمارستان و … را برعهده دارد. لازم است که زوجین قبل از تولد بچه و انجام طلاق درباره حضانت او تصمیم گیری کنند و با هم توافق نمایند.

برای مطالعه بیشتر:
شرایط طلاق زن باردار

قوانین حذف نام همسر از شناسنامه

ماهانه نبودن زوجه در زمان قرائت صیغه طلاق

از دیگر شرایطی که در زمان طلاق باید رعایت شود، طاهر بودن زوجه است. برطبق اصول فقهی طلاق در زمان حیض جایز نمیشود و طرفین باید تا پایان عادت ماهیانه خانم برای اجرای صیغه طلاق صبر کنند.

امیدواریم که این مقاله اطلاعات کافی را در زمینه اجرای صحیح صیغه طلاق در اختیار شما عزیزان قرار داده باشد. شما می توانید با پیوستن به گروه تلگرامی سوالات حقوقی موسسه مهر آرتا نوین سوالات حقوقی خود را با کارشناسان ما در میان بگذارید . در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
2 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

ترو خدا جواب بدین ممنون میشم . خانم من با وکالت طلاق طلاق گرفته .به عنوانشاهد طلاق سر دفتر و مجری طلاق امضا کردن .بعد سر دفتر و مجری خواندن صیغه طلاق فقط خانم منو دیدن اگه منو ببینن نمیشناسن .آیا میتونن شاهد باشن ؟؟؟یا طلاق باطلله؟

سلام
نه مشکلی نداره و طلاق باطل نیست
در صورت نیاز به راهنمایی بیشتر با شماره ی
09155046909
09393106011
تماس بگیرید.
سامانه حقوقی عدلاک

موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.