سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

شروط باطل و مبطل عقد چیست؟وکیل خانواده خوب در مشهد

وکیل خانواده خوب در مشهد: شروط باطل و مبطل عقد چیستند؟ شرط در حقیقت یک پیمان و التزام است و شرط ضمن عقد تعهدی است که در زمان عقد داده می‌شود و همیشه تابع عقد است. در ماده 1119 قانون مدنی آمده است هرکدام از زوجین می‌توانند شرط یا شروط خود را در سند ازدواج درج کنند مشروط بر اینکه این شرط خلاف مقتضیات ذاتی عقد نباشد.

انواع شروط ضمن عقد

شروط ضمن عقد سه دسته هستند

  1. شرط صحیح: شرط‌هایی که باید رعایت شود اما به عقد صدمه و آسیبی نمی‌زند.
  2. شرط باطل: شرطی که خودش رعایت نمی‌شود ولی اگر دو طرف تصمیم بگیرند می‌توانند آن را کنار بگذارند و به اصل جریان عقد بپردازند و بنابراین عقد درست خواهد بود.
  3. شرط باطل و مبطل عقد: شروطی که باعث باطل شدن عقد می‌شوند و درصورتی‌که طرفین بخواهند آن شرط‌ها را رعایت نکنند موجب آسیب به اصل عقد می‌شوند.

مشاور حقوقی مشهد -مشاور و پشتیبان شما در تمام مسائل حقوقی

آیا زن و شوهر وظیفه دارند تمام شروطی را که ضمن عقد ازدواج قید شده امضا کنند؟

خیر، امضا کردن زیر هر شرط کاملاً اختیاری است. در زمان ازدواج زن و شوهر موظف به امضا کردن شروط ضمن عقد نیستند و می‌توانند هرکدام را که قبول دارند بپذیرند و امضا کنند و هرکدام را که با آن مخالفند نپذیرند. اما اگر زیر شرطی را امضا کردند موظف به اجرای آن خواهند بود.

وکیل پایه یک دادگستری در مشهد - مشاوره حقوقی

تعداد شرایط در سند عقد ازدواج

به‌طورکلی چند شرط در سند ازدواج وارد شده؟ در سند نکاح 12 شرط وجود دارد که قبل از عقد باید توسط عاقد و سر دفتر ازدواج برای زن و مرد قرائت شود تا به آنها یادآوری گردد که چه شرایطی را می‌پذیرند. اجرای شرایط ضمن عقد که در عقدنامه قید می شوند و توسط زوجین امضا میگردد، بر مرد و زن ضروری خواهد بود.

وکیل آنلاین در مشهد پاسخگوی فوری به سوالات حقوقی

برای مشاوره حقوقی تلفنی یا حضوری با همکاران ما کلیک کنید.

شروط باطل و مبطل عقد کدامند؟

به‌طورکلی شروط باطل دو دسته هستند. دستۀ اول شروطی هستند که باطل هستند اما عقد را باطل نمی‌کنند. دسته دوم شرایطی هستند که هم خود شرط باطل است هم باعث باطل شدن عقد می‌شود.

مطابق ماده 232 قانون مدنی شروطی که باطل هستند اما عقد را باطل نمی‌کنند این شرایط هستند:

  1. شرط‌هایی که انجام آنها مقدور نیست.
  2. شرط‌هایی که خالی از نفع و فایده هستند.
  3. شرطهایی که نامشروع هستند.

شروط باطل در حقیقت تعهد و التزامی است که در زمان عقد دیگری بیان شده و همیشه از این شرایط از عقد اصلی تبعیت می‌کند. در ماده 1119 قانون مدنی آمده است که هرکدام از زن و مرد می‌توانند شرایطی را در سند ازدواج ذکر کنند. مشروط بر اینکه این شرایط خلاف ذات و اصل عقد نباشد و این شرایط در سند ازدواج ثبت می‌شود.

مثلاً اگر در سند ازدواج بیان شود درصورتی‌که شوهر همسر دیگری اختیار کند یا زمان مشخص و معینی غیبت کند و حضور نداشته باشد یا در زمانی که مرد انفاق را ترک کند یا اینکه آسیبی بر زن وارد کند به‌طوری‌که ادامۀ زندگی برای زن غیرقابل‌تحمل شود، زن این حق وکالت را دارد که بعد از اثبات هرکدام از این شرایط به دادگاه، طلاق بگیرد. این شرط که به نام حق طلاق شناخته می‌شود سندیت قانونی ندارد مگر اینکه مرد مستقیماً در دفتر اسناد رسمی وکالت طلاق به خانم بدهد.

بر طبق موارد یاد شده، زن و مرد نمی‌توانند در زمان عقد شرایطی بگذارند یا شرایطی را بپذیرند که خلاف ذات عقد باشد؛ اما چنانچه شرایط زن و شوهر ذات عقد را نقض نکنند و دو طرف این شرایط را بپذیرند و امضا کنند به انجام آن متعهد هستند.

وکیل خانواده خوب در مشهد

یکی از دلایل وجود این شرایط این است که پس از ازدواج در قوانین کشور ما، مرد اختیارات زیادی را کسب می‌کند که می‌تواند از آنها سوءاستفاده کند و موجب ضرر و زیان زن شود. به همین دلیل برای متعادل کردن اختیارات مرد، قانون‌گذار شرایط ضمن عقد را در سند ازدواج پیش‌بینی کرده است. این شروط دوازده‌گانه، به‌عنوان شروط دوازده‌گانه طلاق هم شناخته می‌شوند زیرا در صورت عدم رعایت آنها خانم می‌تواند درخواست طلاق بدهد.

انحلال: لفظ کلمۀ انحلال به معنی فروپاشی و تفکیک و تجزیه است. انحلال به معنای از بین رفتن صحت عقد و زوال آن است. در عقود ازدواج، انحلال به معنی از هم گسستن و قرارداد و تعهد میان دو طرف عقد است که خود را ملزم کرده‌اند تا زمان انحلال عقد آن را اجرا کنند.

فسخ عقد: فسخ به معنی شکستن و باز کردن است. فسخ عقد یک عمل حقوقی است که لازم است حتماً نوشته شود. در این میان مسائل نوشته‌شده مانند سایر امور واقعی از زمان وجود، اثر حقوقی دارند.

برای مطالعه بیشتر:
آشنایی با وکیل خانواده در قوچان

 شروط مبطل عقد

گفتیم که شرایط باطل دو دسته هستند: شرایطی که باطل هستند و عقد را هم باطل یا فاسد می‌کنند و شرایط باطلی که خودشان باطل هستند اما عقد را باطل نمی‌کنند و فقط شرط باطل می‌شود.

شروط باطل دو حالت دارند:

  1. شرایط باطل کننده عقد: شرط آن‌قدر اثربخش باشد که عقد را باطل کند.
  2. شرط خیلی تأثیرگذار نیست؛ اما اجرای آن امکان‌پذیر نیست و فرد ممکن است توانایی انجام آن را نداشته باشد.

مثلاً زمانی که زن برای مرد شرط می‌گذارد که مرد باید از بالای کوه بپرد یا مثلاً هزار بال مگس جمع کند یا سایر شرایطی که به‌طور واضح می‌توان گفت انجام آن امکان‌پذیر نیست و مرد نمی‌تواند آنها را انجام دهد.

این شرایط به‌صورت کامل ناممکن است و هیچ‌کس قدرت و توان انجام آنها را ندارد. از دیگر شرطهایی که باطل است اما عقد را باطل نمی‌کند شرط‌های بی‌فایده است؛ یعنی شروطی که هیچ نفع و فایده‌ای ندارند و یا شرط‌هایی که اصولاً مشروع نیستند؛ یعنی شرطی که خلاف قانون و شرع و اخلاق باشد نیز باطل است.

مثلاً فردی بگوید لباسم را به تو می‌فروشم به شرطی که آن را نپوشی یا ماشینم را می‌فروشم اما حق نداری سوار آن بشوی. چنین شرطی خلاف ذات عقد خریدوفروش است و بنابراین باطل است.

وکیل پایه یک دادگستری در مشهد - مشاوره حقوقی

وکیل خانواده در مشهد

در صورتی که در زمینه شرایط ضمن عقد سوالی دارید، می توانید با یک وکیل خانواده مشورت کنید. همچنین یک وکیل طلاق می تواند به سوالات شما درباره شرایط ضمن عقد پاسخ دهد.

همکاران ما در موسسه حقوقی مهر آرتا نوین با داشتن تجربه و تخصص کافی در پرونده‌های خانواده، حقوقی، کیفری و … آماده کمک‌رسانی به شما عزیزان هستند. برای ارتباط با وکلای مجموعه در بالای همین صفحه روی گزینه ارتباط با ما کلیک کنید. همچنین می‌توانید به گروه تلگرامی سؤالات حقوقی موسسه مهر آرتا نوین ملحق شوید و سؤالات خود را با همکاران ما مطرح کنید.

برای مطالعه بیشتر:
آیا زن می تواند بدون اجازه شوهر طلاهایش را بفروشد؟

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.