یکی از جرائمی که از نظر قانونی به شدت با آن برخورد میشود جرم مفسد فیالارض است. مرتکب این جرم را مفسد فیالارض مینامند. این جرم در حقیقت شامل مواردی میشود که امنیت اخلاقی جامعه را بهم میریزد یا موجب بهم خوردن نظم و امنیت میشود. ازآنجاییکه در هر جامعه و کشور حفاظت از نظم و امنیت و سلامت اخلاقی جامعه اهمیت ویژهای دارد، برای حفظ امنیت اخلاقی جامعه با جرائم خلاف عرف و قانون به شدت برخورد میگردد.
مواردی مانند ایجاد مراکز فساد، اقدام علیه امنیت ملی، ساخت مراکز مصرف مواد مخدر و … را از جمله همین موارد هستند. مطابق قانون مجازات سنگینی برای مرتکب این جرائم مشخصشده است. در ادامه این مقاله درباره جرم افساد فیالارض و مفسد فیالارض و مجازات مشخصشده در قانون برای این جرم با شما گفتگو میکنیم.
جرم افساد فیالارض
جرم افساد فیالارض یک جرم شرعی است که در قانون مجازات اسلامی به آن اشاره شده است. جرائم شرعی یا جرائم حدی جرائمی هستند که در شرع مجازات آنها مشخصشده و قابلتغییر نیستند. مطابق ماده 286 قانون مجازات اسلامی میتوان گفت جرم افساد فیالارض شامل این موارد است: جرائمی مانند اقدام علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور، نشر اکاذیب، اخلال در نظام مالی کشور، تخریب و ایجاد حریق، پخش مواد سمی و میکروبهای خطرناک، ایجاد مراکز فساد و فحشا، خسارت به اموال عمومی و خصوصی، خسارت به جسم دیگران و تبلیغ و اشاعۀ فساد گسترده
درباره مجازاتهای حدی چه میدانید؟
جرم بغی چیست و چه حکمی دارد؟
درباره جرم قذف چه می دانید؟
مجازات مفسد فیالارض
اگر بخواهیم درباره حکم مجازات مفسد فیالارض صحبت کنیم باید بگوییم که مجازات مرتکب این جرائم در ماده 286 قانون مجازات اسلامی، بیان شده است. این مایه بیان میکند که مرتکب جرم افساد فیالارض مجرم است و مجازات چنین فردی اعدام میباشد.
نکته مهمی که باید بدانید این است که مفسد فیالارض یک مجرم حدی است و مجازات آن در شرع مشخصشده است؛ بنابراین توسط قاضی قابلتغییر یا تخفیف نیست. در ادامه این مقاله درباره اینکه مفسد فیالارض کیست و مجازات این فرد چیست صحبت میکنیم. همچنین بررسی میکنیم که در صورت وجود شاکی خصوصی برای چنین پروندهای، چه مسیر قانونیای باید طی شود.
به طورکلی جرم مرتکب افساد فیالارض بسته به نوع جرم میتواند از زندان تا اعدام متفاوت باشد.
در فصل نهم قانون جدید مجازات اسلامی درباره مجازات مرتکب جرم فساد فیالارض اینطور بیان شده است: چنانچه قاضی رسیدگیکننده به پرونده به این نتیجه برسد که فرد مرتکب جرم فساد فیالارض شده و قصد ایجاد ناامنی و اختلال در نظم عمومی کشور را داشته یا موجب اشاعۀ فحشا در سطح وسیع شده است، حکم به اعدام او خواهد داد.
درصورتیکه قاضی یکی از موارد ذکر شده را از اعمال مجرم احراز نکند و جرمی که فرد انجام داده با هیچکدام از مجازاتهای قانونی دیگر تطابق پیدا نکند، بسته به میزان جرم و ضررهای وارد شده، مجرم را به حبس تعزیری درجه پنج یا شش محکوم میکند که برابر با دوتا پنج سال یا بیشتر از شش ماه تا دو سال زندان میباشد.

مفسد فیالارض کیست؟
برای اینکه بخواهیم مفسد فیالارض را از دید قانون تعریف کنیم و مجازات مرتکب جرم افساد فیالارض را بیان کنیم باید به قانون مجازات اسلامی سری بزنیم. ماده 286 این قانون مفسد فیالارض را اینطور معرفی میکند: «هرکس به طور گسترده، مرتکب جنایت علیه تمامیت جسمانی افراد، جرائم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور، نشر اکاذیب، اخلال در نظام اقتصادی کشور، احراق و تخریب، پخش مواد سمی و میکروبی و خطرناک یا دایر کردن مراکز فساد و فحشا یا معاونت در آنها گردد، بهگونهای که موجب اخلال شدید در نظم عمومی کشور، ناامنی یا ورود خسارت عمده به تمامیت جسمانی افراد یا اموال عمومی و خصوصی، یا سبب اشاعه فساد یا فحشا در حد وسیع گردد، مفسد فیالارض محسوب … میگردد.»
مطابق متن این مادهقانونی، مفسد فیالارض هر فردی است که یکی از جرائم گفته شده در این قانون را انجام داده یا در انجام آنها معاونت و همکاری داشته است.
مراحل شکایت به جرم افساد فیالارض
بعد از معرفی جرم افساد فیالارض و حکم مجازات آن، در این بخش درباره رسیدگی قضایی به جرم مفسد فیالارض و نحوۀ شکایت از مرتکب جرم صحبت میکنیم. مراحل شکایت از مفسد فیالارض به شرح زیر است.
- ابتدا باید شاکی خصوصی شکایتنامهای تنظیم کند.
- شاکی باید شکایتنامه تنظیم شده را به همراه نام کاربری و رمز عبور خود در سامانۀ ثنا و مدارک شناسایی به نزدیکترین دفتر خدمات الکترونیک قضایی ببرد و در آنجا شکایت وارده را ثبت و به دادگاه صالح ارسال کند.
- پس از بررسیهای اولیه، پیامک ابلاغیه برای حضور شاکی در جلسه رسیدگی دادگاه برای او ارسال میشود و شاکی باید در زمان مشخص برای رسیدگی به جرم در دادگاه حضور یابد.
مصادیق جرم افساد فیالارض
جرائمی مانند محاربه و فساد فیالارض بسیار گسترده هستند. ما در اینجا چند مورد از این جرائم را بیان میکنیم
- ایجاد گروه و تشکل و برنامهریزی برای براندازی نظام
- جاسوسی یا دادن اسرار کشور به بیگانگان
- تلاش برای آسیب به تمامیت ارزی و استقلال کشور یا جدا کردن بخشی از خاک کشور
- پناه دادن به افراد جاسوس
- پیمان بستن با دشمن
- سرپیچی از فرامین نظامی
- فروش اسلحههای نظامی
- سرقت اموال نظامی
- ترک محل نگهبانی
نحوۀ رسیدگی به جرم افساد فیالارض
بعد از اینکه وقوع جرم توسط ضابطین قضایی احراز شد یا پس از اینکه شکایت فردی از این جرم توسط شاکی خصوصی به ثبت رسید، پرونده برای تحقیقات مقدماتی و رسیدگی تشکیل میشود. مطابق ماده 303 قانون آیین دادرسی کیفری، دادگاه رسیدگیکننده به جرم مفسد فیالارض دادگاه انقلاب است و درصورتیکه وقوع این جرم در این دادگاه ثابت شود، حکم اعدام یا حبس برای او صادر میشود و در صورت عدم اثبات جرم، قرار منع تعقیب برای فرد صادر میشود.
چنانچه مایلید بیشتر درباره جرم فساد فیالارض و جرائم حدی بدانید میتوانید در بالای این صفحه کلمه جرائم حدی را جستجو کنید.
وکیل کیفری در مشهد
درصورتیکه درگیر یکی از پروندههای کیفری افساد فیالارض شدید با یک وکیل کیفری تماس بگیرید و از راهنمایی وکیل کیفری در مشهد برای حل مشکل پرونده خود استفاده کنید. همکاران ما در گروه تلگرامی مشاوره حقوقی موسسه حقوقی مهر آرتا نوین پاسخگوی سؤالات حقوقی شما خواهند بود.
- وکیل کلاهبرداری در فریمان
- دیه استخوان دنده در حالت شکستگی، در رفتن و ترک خوردن
- وکیل برای دادخواست مطالبه اجرتالمثل ایام زوجیت
- لعان در حقوق ایران _09150998001
- نمونه قرارداد یکسان سازی معاملات اموال غیرمنقول