مجازات جرم نزاع و درگیری چیست؟ چرا نزاع و درگیری جرم انگاری شده است؟ با رشد جوامع انسانی و فشارهای اجتماعی، در کنار مشکلات زندگی و سختیهای اقتصادی موجب میشود که افراد کم صدرتر و حتی گاهی عصبیتر شوند. این مسئله میتواند موجب شود که گاهی یک اختلاف کوچک بالا بگیرد و تبدیل به منازعه و حتی درگیری میان دو یا چند نفر شود. موارد بسیاری بوده است که تعدادی از افراد آسیبدیده در یک درگیری خیابانی به پزشکی قانونی فرستادهشدهاند. در بسیاری از این درگیریها یک اختلاف کوچک موجب زخمی شدن، کشته شدن یا حتی قطع عضو افراد گردیده است. بنابراین قانون با این جرم بهسادگی برخورد نمیکند.
یکی از جرائمی که در قانون به شدت با آن برخورد میشود، آشوب و درگیری و مشاجره است. جرم نزاع از جرائم کیفری است که جرم علیه اشخاص محسوب میشود. این جرم معمولاً بین دو یا چند نفر رخ میدهد و میتواند منجر به جرائم بزرگتری مانند ضربوجرح و حتی قتل شود. به همین دلیل هم قانونگذار با تمام افراد شرکتکننده در جرم برخورد میکند تا بتواند نظم و امنیت جامعه را حفظ کند. در این مقاله ما به بررسی جرم منازعه و درگیری و مجازاتهای مشخصشده برای آن میپردازیم.
درباره جرم نزاع چه میدانید؟
برای رخ دادن هر جرم نیاز به سه عنصر مادی، معنوی و قانونی است. مطابق ماده 615 قانون مجازات اسلامی، چنانچه عدهای با هم منازعه کنند، هرکدام از کسانی که در درگیری شرکت داشتهاند به مجازات مشخصشده در این قانون محکوم میشوند.

عناصر جرم نزاع
عنصر قانونی: جرم نزاع به این معنی است که طبق قانون عملی جرم شناخته میشود که در قانون مجازات اسلامی بهعنوان جرم شناخته شود.
عنصر مادی جرم نزاع: انجام عملی که بخشی از درگیری و منازعه باشد. ضربوجرح دیگران یکی از عناصر مادی در این جرم است.
عنصر معنوی: عنصر معنوی وقوع جرم قصد و هدف شرکت در درگیری است.
چنانچه هر سهی این شرایط وقوع پیدا کنند، جرم فوق رخ داده است.

مجازات جرم نزاع دسته جمعی و درگیری
مطابق قانون مجازات اسلامی، مجازات جرم منازعه و درگیری میتواند از سه ماه تا سه سال باشد و میزان آن با توجه به صدمههای وارد شده میان افراد با هم متفاوت است.
- چنانچه درگیری موجب قتل شود مجازات مرتکبان از یک تا سه سال زندان است.
- چنانچه درگیری موجب نقص عضو شود مجازات مرتکبان از شش ماه تا سه سال زندان است.
- چنانچه درگیری موجب ضربوجرح شود به حبس از سه ماه تا یک سال زندان میباشد.
علاوه بر مجازاتهای مشخصشده در قانون، قاضی میتواند هرکدام از افراد را متناسب با مورد رخ داده به مجازات دیه یا قصاص محکوم کند.
جرم نزاع دستهجمعی
شرکت در منازعه یعنی افراد مرتکب ضربوجرح شوند و ضربوجرح و منازعه هر دو جرائمی علیه اشخاص است و این جرائم نتایج حقوقی خودش را دارد. درگیری میان افراد میتواند موجب ضربوجرح شود. ضربوجرح چیست؟
ضرب به آسیبهایی گفته میشود که با دست، پا یا سنگینی بدن یا ابزارهایی مانند چوب و سنگ و… به دیگری وارد میشود. پارگی ظاهری نسوج و خونریزی از بدن را با خود ندارد؛ بنابراین مواردی مانند تورم، کبودی، خونمردگی و پیچخوردگی در مفاصل مشمول جرم ضرب میشود.
اما چنانچه آسیب وارده موجب خونریزی درونی یا بیرونی، پارگی و خراشیدگی یا سوختگی و بریدگی شود بهعنوان جرح شناخته میشود و مجازات ضربوجرح با هم متفاوت است.

آیا توهین به دیگران جرم است؟ این جرم چه مجازاتی دارد؟
عواقب ضرب و جرح دیگران در قانون چیست؟
مجازات نزاع دستهجمعی
مجازات حضور در درگیری: چنانچه درگیری دستهجمعی میان افراد رخ دهد، مطابق قانون هم کسانی که به دیگران آسیبزدهاند و هم آنهایی که آسیب وارد کردهاند مجازات خواهند شد. دلیل این مجازات شرکت این افراد در درگیری است.
مجازات قطع عضو در درگیری: چنانچه درگیری منجر به قطع عضو یا نقص عضو شود، هرکدام از افراد حاضر در درگیری به شش ماه تا سه سال حبس محکوم میشوند.
مجازات درگیری منجر به ضربوجرح: درصورتیکه درگیری موجب ضربوجرح شود، هرکدام از افراد حاضر در آن به سه ماه تا یک سال حبس محکوم میشوند.

تفاوت دفاع مشروع با نزاع دستهجمعی
مطابق قانون مجازات ایران برای دفاع مشروع استثنایی در نظر گرفتهشده است که براین اساس :
چنانچه شرکتکنندگان در درگیری افرادی باشند که برای دفاع از خود یا برای میانجیگری وارد درگیری شدهاند و بتوانند این مسئله را به قاضی ثابت کنند که با هدف میانجیگری وارد درگیری شدهاند، اعمال آنها دفاع شخصی محسوب میشود و مجازاتهای مشخصشده شامل حال آنها نمیگردد. البته در این موارد باید دفاع انجام شده با حمله تناسب داشته باشد و برای فرد امکان فرار از صحنۀ جرم نیز وجود نداشته باشد.
چنانچه فرد برای دفاع از خود، با مهاجم درگیر شود و او را زخمی کرده یا به قتل برساند، درصورتیکه بتواند به قاضی ثابت کند که این عمل در دفاع از خود بوده است، محکوم به مجازات قتل نمیشود چراکه مرتکب دفاع مشروع شده است؛ اما اگر فردی در درگیری، سلاح مهاجم را بگیرد و با همان سلاح به مهاجم صدمه بزند دیگر بحث دفاع مشروع مطرح نخواهد بود
وکیل کیفری در مشهد
یکی از موارد مهمی که درباره مجازات جرم نزاع دسته جمعی و درگیری باید بدانید این است که این جرائم میتواند بسیار جدی باشد. به این معنی که در صورت وجود یک جرم جدی در حین درگیری، تمام افراد حاضر در درگیری، با قانون درگیر خواهند شد. پیشنهاد ما به شما این است که در پروندههای حقوقی و کیفری در اولین قدم بعد از دستگیری درخواست وکیل کنید.لازم است که وکیل شما از لحظه اول بازجویی در کنار شما باشد .
در هیچ بازپرسیای بدون حضور وکیل خود حضور پیدا نکنید یا برگهای را امضا نکنید. درصورتیکه توانایی مالی استخدام وکیل کیفری ندارید میتوانید درخواست وکیل تسخیری دهید. قاضی با بررسی شرایط شما امکان تعیین وکیل تسخیری را تایید میکند تا شما بتوانید از تمام امکانات برای دفاع از حقوق خود بهره مند شوید.. ضمن اینکه هزینه حضور وکیل تسخیری به عهده قوه ی قضائیه است . همکاران ما در موسسه مهر آرتا نوین آماده راهنمایی شما عزیزان در مسائل حقوقی و کیفری هستند. شما میتوانید از لینک بالای صفحه با ما تماس بگیرید یا به گروه تلگرامی ما ملحق شوید و سؤالات خود را با همکاران ما مطرح نمایید.
- وکیل کلاهبرداری در فریمان
- دیه استخوان دنده در حالت شکستگی، در رفتن و ترک خوردن
- وکیل برای دادخواست مطالبه اجرتالمثل ایام زوجیت
- لعان در حقوق ایران _09150998001
- نمونه قرارداد یکسان سازی معاملات اموال غیرمنقول