سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

حراج اموال ورشکسته

وکیل ورشکستگی مشهد

اموال ورشکسته در چه مواردی به فروش می‌رسد؟

آیا می‌توان تمام اموال شخص ورشکسته را فروخت؟

آیا  طلبکار می‌تواند اموال شخص ورشکسته را بخرد؟

اموال ورشکسته باید به فروش برسد. زیرا فروش اموال برای تبدیل آنها به وجه نقد و تقسیم میان طلبکاران ضروری است. اموال ورشکسته صورت‌های گوناگونی دارند به همین دلیل قانون‌گذار بر حسب اینکه مال از چه نوع است، یا چه وضعیتی دارد برای فروش آن قواعد متفاوت وضع کرده است.  در این مقاله دسته‌بندی اموال قابل‌فروش و شرایط فروش را مطالعه می‌کنید.

بخش اول: دسته‌بندی اموال

اموالی که فروش آنها جنبه فوری دارد

این اموال که بدون تشریفات خاص و بدون تأخیر به فروش می‌رسند، در ماده ۲۹ قانون اداره تصفیه و ماده ۴۴۵ قانون تجارت پیش‌بینی‌شده است عبارت‌اند از:

  • اموالی که در معرض تنزل قیمت است یا نگهداری آنها هزینه غیرمتناسبی را ایجاد می‌کند.
  • اموالی که فاسد و ضایع شدنی است، یا آنهایی که نگهداری آنها مفید نیست و سرانجام برگه‌های بهادار (اوراق بورس)، یا اشیایی که در بازار قیمت معینی دارند.

مدیر  تصفیه یا اداره تصفیه  برای تعیین قیمت فروش این اموال به کارشناس مراجعه خواهد کرد، ولی نه ورشکسته در مورد فوریت فروش و میزان آن حق اعتراض دارد، نه طلبکاران، مگر آنکه فروش، به‌موجب قواعد عمومی قراردادها، باطل باشد.

ازآنجاکه ممکن است این اشیا قبل از مهروموم شده باشند، مدیر تصفیه یا اداره تصفیه  باید قبل از اقدام به رفع مهروموم کنند.

سایر اموال

اموال دیگر تاجر اعم از منقول یا غیرمنقول باید از طریق مزایده به فروش برسد، مگر از اموال:

  • اشیا سیم و زر که باید از طریق غیر مزایده و بهای فروخته شود که کمتر از بهای فلزی آنها نباشد.
  •  اموالی که در بورس یا بازار قیمت معینی دارد و می‌توان آنها را از طریق غیر مزایده به فروش رساند.
  • اموالی که هیئتی از بستانکاران دارای شرایط مذکور در ماده ۴۸۰ قانون تجارت به فروش آنها از طریق غیر مزایده رضایت دادند.
  • اشیا مورد وثیقه درصورتی‌که بستانکاران ای که نسبت به آنها حق وثیقه دارند به فروش آن از طریق غیر مزایده رضایت داده باشند.
وکیل ورشکستگی مشهد
جهت مشاوره رایگان کلیک نمایید.

بیشتر بخوانید: قوانین مربوط به ورشکستگی در ایران

بخش دوم: شرایط فروش اموال ورشکسته

طریق فروش

الف – طریق فروش به‌موجب قانون اداره تصفیه  

شرایط فروش اموال لااقل ده روز قبل از مزایده،  در دفتر اداره تصفیه در دسترس عموم گذاشته خواهد شد هر کس می‌تواند اطلاعات لازم را کسب نماید.

آگهی فروش شامل مکان، روز و ساعت مزایده خواهد بود و در مورد اموال غیرمنقول این آگهی یک ماه قبل از اقدام به فروش به عمل.

به برای بستانکاران ای که حق وثیقه غیرمنقول دارند، نسخه‌ای از آگهی فرستاده شده و ارزیابی که به‌عمل‌آمده است به آنها اعلام خواهد گردید.

ماده ۴۲ قانون اداره تصفیه پیش‌بینی کرده است:

اموال منقول پس از سه مرتبه صدای بلند حراج چی به کسی که حداکثر پیشنهاد را کرده است واگذار می‌شود. همین ترتیب نسبت به اموال غیرمنقول رعایت می‌گردد، به‌شرط اینکه پیشنهاد به بهای ارزیابی شده برسد  و در صورت نبودن پیشنهاد مناسب، فروش متوقف می‌ماند و وقت دیگری برای مزایده معین می‌شود. در مرتبه دوم که باید لااقل دو ماه پس از مزایده اول به عمل آید، اموال غیرمنقول به کسی که بالاترین قیمت را پیشنهاد می‌نماید واگذار خواهد شد.

ب –  طریق فروش به‌موجب قانون تجارت

به‌موجب ماده ۴۵۷ قانون تجارت:

مدیر تصفیه باید با نظارت عضو ناظر و با اجازه دادستان اموال ورشکسته را به فروش برساند. پس از فروش اموال ممکن نیست، مگر آن که قبلاً اظهارات برشکسته استماع یا لااقل برای دادن توضیحات احضار گردد. لازم به ذکر است که  اگر فروش اموال ورشکسته مشمول مقررات قانون تجارت باشد اموال را جز از طریق حراج نمی‌توان به فروش رساند؛ بنابراین تفاوت‌هایی که در مورد فروش اموال ورشکسته به‌وسیله اداره تصفیه بیان کردیم و گفتیم که بعضی اموال را اداره مزبور از طریق غیر مزایده به فروش خواهد رساند  در اینجا صدق نمی‌کند.

پس برای اموالی که باید فوراً به فروش برسند در ماده ۴۴۵ قانون تجارت مقررات پیش‌بینی‌شده است که شبیه مقررات قانون اداره تصفیه در مورد اموال مشابه است؛ بنابراین فروش این اموال از طریق حراج نخواهد بود.

وکیل ورشکستگی مشهد
جهت درخواست مشاوره رایگان کلیک نمایید.

شرایط فروش

تعیین شرایط فروش مال، اعم از قیمت، نحوه تسلیم مهلت پرداخت نقدی و امثال آن با رعایت عرف و عادت و غبطه بستانکاران و ورشکسته بر عهده اداره تصفیه است.

اداره می‌تواند بهای مال را دریافت کند یا در صورت اقتضا برای پرداخت آن به خریدار مهلت دهد. مهلت اعطایی نباید از سه ماه تجاوز کند.

هرگاه مال منقول باشد، انتقال قطعی آن ممکن است، اما تسلیم آن موکول به پرداخت بهای آن خواهد بود. تسلیم مال غیرمنقول اشکال ندارد، ولی انتقال قطعی آن پس از پرداخت تمام‌بهای مال امکان‌پذیر خواهد بود.

اگر پرداخت در موعد مقرر انجام گیرد مزایده جدید و عمل‌آمده، پیشنهاددهنده قبلی مسئول کسر قیمت و خسارات وارد خواهد بود. بدیهی است چنانچه مال غیرمنقول قبلاً به تصرف خریدار درآمده باشد می‌توان آن را استرداد کرد.

هرچند ممکن است در عمل اشکالاتی در این مورد پیش آید، باتوجه‌به اینکه قانون‌گذار تسلیم مال غیرمنقول را من نکرده است، درصورتی‌که قبلاً تسلیم شده باشد، بروز چنین مشکلی اجتناب‌ناپذیر خواهد بود. تعیین حق اداره تصفیه (به نمایندگی از ورشکسته) در مطالبه کسر قیمت یا سایر خسارات وارد نیز عمدتاً در مواردی است که مال غیرمنقول در اختیار خریدار است و بهای آن را پرداخت نمی‌کند.

جهت مشاوره حقوقی راجع به ورشکستگی  به‌صورت آنلاین و تلفنی توسط کارشناسان حقوقی مجرب کلیک نمایید .

جهت عضویت در کانال تلگرامی مؤسسه و اطلاع‌یافتن از جدیدترین اصلاحات قانونی کلیک نمایید

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.