سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

اعتراض به حکم طلاق غیابی

یکی از موارد پیش‌بینی‌شده توسط قانون‌گذار اجرای طلاق غیابی است . درصورتی‌که زوج در مراحل دادگاه حاضر نشود و شواهد موجود حاکی از حقانیت زوجه باشد دادگاه طلاق غیابی را صادر می‌کند. اما این به آن معنا نیست که مرد نمی‌تواند درخواست تجدیدنظر یا اعادۀ دادرسی را بنماید.

در حقیقت درخواست واخواهی یا تجدیدنظر حق اعتراضی است که در قانون برای متهم گذاشته شده است و به او این حق را می‌دهد که ظرف 20 روز (برای ساکنان ایران) و حداکثر 2ماه برای افرادی که خارج از ایران اقامت دارند، نسبت به حکم ابلاغ شده اعتراض کنند.

روش درخواست تجدیدنظر

فرد می‌تواند با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و ارائه مدارک موردنیاز مانند اصل رأی دادگاه، نسبت به رأی صادره در مهلت مشخص شده اعتراض کند. همچنین فرد معترض باید هزینه‌های دادرسی را نیز پرداخت کند.

شیوه صدور حکم طلاق غیابی

 طلاق غیابی هم از طرف آقایان و هم از طرف خانم‌ها می‌تواند انجام شود. در این نوع طلاق پس از اینکه یکی از طرفین برای گرفتن حکم طلاق اقدام کرد، خوانده یا وکیل او در جلسات دادگاه حاضر نمی‌شوند. بنابراین رأی بدون حضور طرف مقابل صادر می‌شود.

مطابق قانون، محکمه نباید به خاطر غیبت یکی از طرفین دعوا تعطیل شود و در زمان ارائه دادخواست طلاق، دادگاه برای خوانده، احضاریه ارسال می‌کند و این احضاریه تحویل فرد می‌گردد. بنابراین فرض قانونی بر این است که فرد احضاریه را تحویل گرفته و از زمان دادگاه مطلع شده است. اما در دادگاه حاضر نشده است. پس از صدور حکم طلاق، امکان اعتراض به حکم برای طرف غایب در دادگاه در نظر گرفته می‌شود که در زمان قانونی به حکم صادرشده در دادگاه اعتراض کند. اما این اعتراض باید مطابق روش‌های اعتراضی پیش‌بینی‌شده در قانون باشد.

اعتراض به حکم طلاق غیابی
جهت مشاوره حقوقی کلیک کنید.

بیشتر بدانیم:

آیا میدانید یک وکیل خانواده کاردان و با تجربه میتواند چقدر در پیشبرد مراحل طلاق موثر باشد؟

روش‌های اعتراض به حکم طلاق غیابی

اعتراض به حکم طلاق غیابی با توجه به اینکه دادرسی در کدام مرحله از رسیدگی بوده است می‌تواند یکی از روش‌های زیر باشد:

  1. واخواهی
  2. تجدیدنظرخواهی
  3. فرجام‌خواهی
  4. اعاده دادرسی

آیا امکان رجوع مهریه بعد از بخشیدن آن وجود دارد؟

واخواهی

خوانده دعوا می‌تواند نسبت به رأی صادرشده در دادگاه بدوی، اقدام به واخواهی کند. مشروط بر اینکه وقت رسیدگی واقعی به او یا وکیل قانونی او اعلام نشده باشد و ماکان حضور در جلسۀ رسیدگی دادگاه بدوی را نداشته باشد و لایحه‌ای درباره پرونده به دادگاه نداده باشد.

مطابق قانون رأی نسبت به خواهان دعوا همواره حضوری حساب می‌شود حتی اگر خواهان پرونده در جلسۀ رسیدگی شرکت نکند. بنابراین خواهان نمی‌تواند از واخواهی برای اعتراض به حکم صادره در این پرونده استفاده کند. اما می‌تواند از یکی از روش‌هایی که در ادامه میگوییم نسبت به اعتراض به پرونده اقدام کند.

تجدیدنظرخواهی

مطابق ماده 348 آیین دادرسی این موارد از جهات تجدیدنظرخواهی هستند که در صورت وجود و اثبات آنها، فرد می‌تواند از دادگاه تقاضای تجدیدنظر بنماید:

  1. عدم اعتبار مستندات دادگاه
  2. فقدان شرایط قانونی شهادت شهود
  3. عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی
  4. عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادرکننده رأی
  5. مخالف بودن رأی با موازین شرعی یا مقررات قانونی

فرجام‌خواهی

سومین راه اعتراض به حکم طلاق غیابی، فرجام‌خواهی است. این نوع اعتراض تنها در مواردی که در قانون پیش‌بینی‌شده قابل استفاده است. مطابق موارد 367، 368 و369 آیین دادرسی مدنی، شرایطی برای فرجام‌خواهی مشخص شده است.

فرجام‌خواهی در مورد حکم طلاق غیابی، تنها در صورتی ممکن است که طرفین دعوا این حق را از خود ساقط نکرده باشند. اگر رأی صادرشده توسط دادگاه بدوی، قطعی شود. بدون اینکه درخواست تجدیدنظر نسبت به آن صادر شود یا رأی صادرشده از دادگاه تجدیدنظر به ضرر یکی از دو طرف دعوا باشد و او دلایل کافی برای منطبق نبودن رأی صادرشده در دادگاه بدوی با شرع و قانون داشته باشد، می‌تواند درخواست فرجام‌خواهی کند.

اعاده دادرسی

روش دیگری که در قانون برای اعتراض به حکم طلاق غیابی پیش‌بینی‌شده است، اعاده دادرسی است. درصورتی‌که رأی صادرشده در دادگاه خلاف شرع و قانون باشد یا یکی از جهات اعاده دادرسی در قانون مدنی در آن رعایت نشده باشد، یا حکم صادره با موضوع دادگاه تطبیق نداشته باشد، فرد می‌تواند درخواست اعاده دادرسی کند.

درخواست اعاده دادرسی برای هر دو طرف دعوا امکان‌پذیر است و استفاده از آن منوط بر این است که مهلت اعتراض از طریق سه‌راه قبلی (فرجام، واخواهی و تجدیدنظر) منقضی شده باشد و رأی دادگاه قطعی شده باشد.

مراحل اعتراض به حکم طلاق غیابی

سؤال بعدی این است که برای اعتراض به حکم طلاق غیابی چه مراحلی باید طی شود و چه اقداماتی باید انجام شود:

  1. تشکیل حساب کاربردی در سامانۀ ثنا و احراز هویت در این سایت با مراجعه کردن به یکی از دفاتر خدمات قضایی موجود در سطح شهر محلی زندگی‌تان یا از طریق سایت www.sana.adliran.ir
  2. تنظیم لایحه و دادخواست اعتراض به حکم صادرشده در قالب یک فایل ورد و تبدیل آن به پی‌دی‌اف . سپس فایل را به سی دی یا فلش منتقل کرده و همراه مدارک هویتی و دلایل اثبات حقانیت خود به دفتر خدمات قضایی برده و ارسال می‌کنیم.
  3. پرداخت هزینه‌های دادرسی و هزینه‌های مربوط به ثبت دادخواست اعتراض

هزینه اعتراض به حکم طلاق غیابی

هزینه دادرسی اعتراض به حکم طلاق غیابی در هرکدام از روش‌های ذکرشده در بالا بین 30 تا 180 هزار تومان است.

هزینه خدمات دفاتر الکترونیک برای ثبت و ارسال اعتراض به حکم طلاق غیابی و مراجع ذی‌صلاح معادل 100 هزار تومان است که البته این مبلغ با نرخی که سالانه کانون دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مشخص می‌کند تغییر می‌کند.

همچنین درصورتی‌که از وکیل یا مشاور حقوقی برای ثبت دادخواست یا تنظیم لایحه کمک گرفته باشید هزینه جداگانه‌ای باید پرداخت کنید.

وکیل خانواده

وکیل متخصص در امور طلاق و موارد وابسته است که می تواند شما را در پرونده طلاق راهنمایی کند. اگر درگیر یکی از پرونده های طلاق شدید همکاران ما در موسسه حقوقی مهر آرتا نوین آماده کمک رسانی و مشاوره با شما هستند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.