سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

قوانین تقسیم ارث و شرایط آن از لحاظ قانون

بسیار اتفاق می‌افتد که در میان ورثه برای تقسیم ارث اختلافی ایجاد می‌شود. وکیل ارث در مشهد وکیلی است که با قوانین پیچیدۀ مرتبط با ارث و میراث آشنایی دارد و می‌تواند در مشکلات حقوقی مربوط به تقسیم ارث راهنمای شما باشد.

ارث چیست؟

ارث در حقیقت به معنای مالی است که بعد از مرگ یک نفر به بازماندگان و خانواده او تعلق می‌گیرد. همچنین به معنای حق بازماندگان بر دارایی فرد فوت‌شده است. به‌طورکلی دو چیز سبب می‌شود که فرد مستحق دریافت ارث از دیگری شود، اول نسب یا رابطه خونی و دیگری سبب.

مطابق قانون نسب و سبب چیزی است که موجب می‌شود وارثان یک فرد از اموال او بهره‌مند شوند.
گاهی فرد از قبل وصیتی برجاگذاشته و اموال او مطابق آن وصیت تقسیم می‌شود، گاهی نیز وصیتی وجود ندارد و افراد باید ماترک را از طریق قانونی بین خود تقسیم کنند.

ماترک چیست؟ ماترک دارایی‌های به‌جامانده از فرد فوت‌شده است که شامل اموال و بدهی‌ها می‌گردد.

برای مشاوره تلفنی یا حضوری با یکی از همکاران ما در مجموعه حقوقی مهر آرتا نوین کلیک کنید.

شرایط وارث

یکی از راه‌های کسب مالکیت، ارث است. اگر با یک وکیل ارث در مشهد گفتگو کنید به شما خواهد گفت که قبل از اینکه فردی مالی را به ارث ببرد باید چند شرط اتفاق بیفتد

  1. فوت
  2. زنده‌بودن ورثه در زمان فوت فرد
  3. وجود اموال یا ماترک

ما در اینجا به شرح برخی از موارد می‌پردازیم:

تقسیم ارث با فوت فرضی

تقسیم ارث با مرگ حقیقی یا فرضی یک فرد رخ می‌دهد. یعنی چنانچه حکم مرگ فرضی برای فردی که مفقودالاثر شده است صادر شود، ورثه او می‌توانند درخواست ارث کنند. اگر با یک وکیل میراث در مشهد صحبت کنید به شما خواهد گفت که در صورت غیبت طولانی‌مدت و مفقودیت یک نفر چنانچه دادگاه حکم مرگ فرضی برای او صادر کند، دو اتفاق رخ می‌دهد: اول همسر او می‌تواند پس از نگه‌داشتن عده ، دوباره ازدواج کند و ازدواج او باطل می‌شود. دوم : اموال فرد ما بین وارثینی که در زمان صدور حکم موت فرضی از فرد ارث می‌بردند تقسیم می‌گردد.

وجود رابطه خویشاوندی

مطابق ماده 861 قانون اساسی، دو چیز سبب ارث است. سبب و نسب.مطابق اصل وراثت اموال به‌جامانده از فرد فوت‌شده به نزدیک‌ترین خویشاوند او منتقل می‌شود.

خویشاوندی نسبی: خویشاوندی ناشی از پیوند خونی و تولد انسانی از انسان دیگر

خویشاوندی سببی: ناشی از ازدواج است.

در ادامه درباره تقسیم ارث از طریق هرکدام از این دو راه با شما گفتگو خواهیم کرد.

ارث بردن از طریق نسب

 همان‌طور که گفتیم نسب در حقیقت پیوستگی خانوادگی است که در اثر تولد انسانی ایجاد می‌شود. خویشاوندان نسبی را خویشان هم‌خون نیز میگویند که این خویشاوندان نیز از نظر قانونی به دو دسته تقسیم می‌شوند:

الف) خویشان طولی یا عمودی : این نوع خویشاوندی به معنای تولد یک شخص از شخص دیگر است. مانند رابطه پدر و فرزند یا مادر و فرزند

ب) خویشاوندی عرضی یا در خط: این خویشاوندی میان افرادی شکل می‌گیرد که رابطه خویشاوندی با واسطه با یکدیگر دارند. مثلاً رابطۀ عمو با برادرزاده‌اش

 ارث بردن به واسطه سبب

ورثه سببی در حقیقت خویشاوندانی هستند که در اثر عقد ازدواج میان مرد و زن شکل می‌گیرد. مطابق ماده 490 قانون مدنی زن‌وشوهری که عقد دائمی داشته باشند درصورتی‌که توسط طرف مقابل از ارث محروم نشده باشند ، مطابق وصیت از طرف مقابل ارث می‌برند.

تقسیم ارث
جهت مشاوره رایگان راجع به تقسیم ارث ، قوانین تقسیم ارث ، شرایط وراث ، وکیل ارث در مشهد و … کلیک کنید.

جهت مطالعۀ بیشتر:
بهترین وکیل خانواده مشهد

شرط وجود ترکه برای دریافت میراث

یکی از شرایط تقسیم مال و ملک در میراث این است که اصولاً مالی وجود داشته باشد. اصولاً لفظ مالکیت به معنای رابطه‌ی شخص با مال است. بنابراین وجود مالی که برای ایجاد مالکیت لازم است. بنابراین باید اموال مثبتی وجود داشته باشد.چنانچه مال طرف مقابل صفر باشد یا منفی باشد (فرد بدهی داشته باشد) به وجود نمی‌آید.

 وجود دارایی برای فرد فوت‌شده در زمان مرگ او، از شرایط تحقق ارث است زیرا ارث به معنی انتقال اموال برجا مانده از فرد فوت‌شده به خانواده و وارث اوست. دارایی شامل اموال عینی، سود و تمام حقوق مالی دیگر می‌باشد.

بدهی‌های متوفی به وارثان منتقل نمی‌شود. مگر اینکه به تبع اموال فرد فوت‌شده. بنابراین چنانچه هیچ مال نقدی و غیر نقدی از فرد باقی نمانده باشد، وراث او متعهد به پرداخت دیون فرد نیستند و مسئولیتی در قبال آن ندارند. اگر در مورد این مسئله سؤالی داشتید می‌توانید با یک وکیل ارث در مشهد تماس بگیرید تا شما را در این زمینه راهنمایی کند.

ماده 226 ا.ح دراین‌باره به صراحت بیان می‌کند که چنانچه از متوفی مالی باقی‌مانده باشد، ورثه موظف هستند از همان مال بدهی‌های فرد را بپردازند. اما اگر اموال فرد فوت‌شده برای پرداخت تمام بدهی‌ها کافی نباشد، این اموال بین تمام طلبکاران فرد تقسیم می‌شود.

بیشتر بخوانیم:
اعتراض به حکم طلاق غیابی در چه شرایطی امکان پذیر است؟

طبقه بندی در ارث

یکی از شرایط دریافت ارث، زنده‌بودن فرد است. بنابراین چنانچه فرزند فردی قبل از پدر فوت کند، ارثیه به او تعلق نمی‌گیرد و فرزندان او نیز حقی از اموال پدربزرگ خود نخواهند داشت. حتی اگر فوت این فرد یک ساعت قبل از پدرش بوده باشد. مگر اینکه پدربزرگ در وصیت‌نامه خود نوه‌ها را به‌عنوان یکی از طبقات ارث برنده معرفی کرده باشد و نام آنها را ذکر کرده باشد.

سهم‌الارث زن از شوهر

یکی از مواردی که بسیاری از مراجعان به وکیل ارث در مشهد درباره آن گفتگو می‌کنند حق الارث زن از شوهر است. مطابق ماده 861 قانون مدنی، زن در صورتی بعد از مرگ همسرش سهم‌الارث خواهد داشت که در زمان حیات مرد در عقد دائم او باشد.

میزان سهم‌الارث زن از اموال شوهر

چنانچه مرد در زمان فوت خود از همسر خود فرزندی نداشته باشد، آن زن یک‌چهارم اموال مرد را به ارث می‌برد. اما چنانچه این زوج فرزندی داشته باشند، سهم‌الارث زن از شوهرش به یک هشتم تبدیل می‌شود.

 قبل از تصویب کردن قانون ارث همسر در مجلس هشتم ، سهم زن از اموال شوهرش در صورت داشتن فرزند یک هشتم اموال منقول بود. در اینجا منظور از اموال منقول هر مال نقدی است که از مرد بعد از مرگش باقی می‌ماند و شامل زمین و باغ و ساختمان و … نمی‌شد. اما این قانون اصلاح شد تا حقوق زن به یک هشتم از اموال غیرمنقول شوهر تغییر نماید.

 همچنین درصورتی‌که فرزندی نداشته باشد، حق الارث زن به یک‌چهارم از تمام اموال مرد تغییر می‌یابد. البته چنانچه زن شوهر خود را به قتل رسانده باشد، ارثی به او تعلق نمی‌گیرد.

چنانچه مرد پس از طلاق فوت شود، درصورتی‌که زن در عده خود باشد، ارث مطابق قانون بالا به او تعلق می‌گیرد.

سهم ارث فرزندان

چنانچه فرد هیچ وارثی نداشته باشد، اموال او به نفع دولت ضبط می‌گردد. اما اگر فرد فرزندانی داشته باشد یا وصیتی کرده باشد، مطابق وصیت با آن برخورد خواهد شد. اگر فرزندان فرد فوت‌شده همگی دختر یا پسر باشند، اموال پدر به صورت برابر بین آنها تقسیم می‌شود.

همچنین اگر فرد متوفا هم صاحب دختر و هم پسر باشد، سهم ارث پسر دو برابر دختر است (مگر اینکه فرد اعلام کرده باشد که سهم ارث فرزندانش برابر خواهد بود)

روش درست مطالبۀ ارث در مشهد

بعد از فوت یک فرد، برای تصرف در اموال او باید معلوم شود که چه کسانی وارث قانونی او هستند و هرکدام از آنها چه میزان حق الارثی دارند. برای این کار باید گواهی انحصار وراثت دریافت شود. برای این کار شورای حل اختلاف به مطالبات ارث افراد رسیدگی می‌کند. اگر متوفی وصیتی از خود به جاگذاشته باشد، مطابق آن عمل خواهد شد و شورای حل اختلاف با بررسی صحت وصیت، انحصار وراثت را صادر می‌کند.

مالیات بر ارث

یکی از مواردی که در زمان دریافت انحصار وراثت لازم است، پرداخت مالیات بر ارث توسط ورثه است. اگر با یک وکیل ارث در مشهد تماس بگیرید وکیل شما می‌تواند تمام مراحل دریافت گواهی مالیات را انجام دهد. میزان این مالیات بر ارث متناسب با نوع مال به ارث رسیده (نقدی یا غیر نقدی بودن اموال) مشخص می‌شود. مطابق قانون 2 درصد اموال منقول و 5 درصد اموال غیرمنقول شخص متوفی مالیات بر ارث می‌باشد.

وصیت‌نامه جعلی

یکی از مواردی که در تقسیم اموال موجب مشکلات حقوقی می‌شود پرونده‌های جعل سند یا جعل وصیت است. در این پرونده‌ها یکی از ورثه با تنظیم کردن یک سند جعلی یا وصیت‌نامه جعلی مدعی بخشی از اموال مرحوم می‌گردد.

نیاز به مشورت و کمک گرفتن از یک وکیل پایه یک دادگستری در مشهد می‌تواند به شما کمک کند تا مدارک جعلی را تشخیص داده و به صورت قانونی سهم‌الارث حقیقی افراد را میان آنها تقسیم کنید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.