در این مقاله قصد داریم درباره دعوای مزاحمت از حق با شما صحبت کنیم. دعوای مزاحمت از حق در حقیقت یکی از دعاوی ای است که در دادگاهها بسیار دیده میشود. به دلیل اهمیت این مسئله در مسائل حقوقی و کیفری در این مقاله با شما صحبت میکنیم تا درباره استفاده بهتر از حق مالکیت خود اطلاعات بیشتری داشته باشید.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
دعوای مزاحمت از حق
دعوای مزاحمت از حق در حقیقت یک نوع از دعاوی تصرف است. در قانون ایران دعوای تصرف در سه دسته می باشد:
- دعوای تصرف عدوانی
- دعوای مزاحمت از حق
- دعوای ممانعت از حق
در این بخش درباره هرکدام از این موارد بیشتر توضیح میدهیم.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

تصرف عدوانی چیست؟
هر مال منقول یا غیرمنقولی که تحت تصرف یک فرد قرار میگیرند و نشانگر این است که این شی در مالکیت آن فرد است؛ بنابراین اگر فردی اقدا م به تصرف این مال کند، فرد میتواند با اقامه دعوی و اثبات مالکیت خود از مرجع قضایی رفع تصرف مزاحم را درخواست کند و برای این کار باید کاری کند که مرجع قضایی فرد را به عنوان مالک واقعی آن مال اعلام کند.
ماده 31 قانون مدنی میگوید:
هیچ مالی را از تصرف صاحب آن نمیتوان بیرون کرد مگر به حکم قانون.
ماده 35 قانون مدنی میگوید:
تصرف به عنوان مالکیت دلیل مالکیت است مگر اینکه خلاف آن ثابت شود.
دعاوی تصرف عدوانی میتواند کیفری یا حقوقی باشد.
ماده 158 قانون آیین دادرسی مدنی درباره تصرف عدوانی میگوید:
دعوای تصرف عدوانی عبارتست از ادعای متصرف سابق مبنی بر اینکه دیگری بدون رضایت او مال غیرمنقول را از تصرف وی خارج کرده و اعاده تصرف خود را نسبت به آن مال درخواست مینماید.
تصرف عدوانی حقوقی به معنی این است که فردی بدون رضایت شخص اول، اموال غیرمنقول او را تصرف میکند و از آن استفاده میکند. در این حالت شاکی از قانون گذار میخواهد که اموال متصرف را به او برگردانند تا بتواند از آنها استفاده نماید. این جرم در حقیقت تصرف عدوانی حقوقی است که شامل املاک فرد، مسکن و زمین می باشد.
تعریف دعوای مزاحمت از حق
ماده 1602 قانون آیین دادرسی در دادگاههای عمومی و انقلااب در تعریف دعوای مزاحمت از حق میگوید:دعوای مزاحمت عبارت است از دعوایی که به موجب آن متصرف مال غیرمنقول درخواست جلوگیری از مزاحمت کسی را مینمایدکه نسبت به متصرفات او مزاحم است بدون اینکه مال را از تصرف متصرف خارج کرده باشد.
بنابراین زمانی که مزاحمت مشمول این قانون میشود که خواهان برای خودش حقی قائل شود و طرف دیگر مانع استیفای حق او گردد.نکته مهم این است که مزاحمت از حق باید رخ داده باشد و فعلیت داشته باشد. یعنی چنانچه مزاحمتی قبلاً وجود داشته و تا به حال از بین رفته یا اینکه هنوز رخ نداده و در شرف وقوع است مصداق دعوای مزاحمت میباشد.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

ارکان دعوای مزاحمت از حق چیست؟
ارکان دعوای مزاحمت از حق در قانون ایران سه مورد هستند:
- سابقه تصرف خواهان: یعنی خواهان باید قبل از خوانده بر مال سابقه تصرف داشته باشد. در این حالت نباید خواهان حتماً مالک مال باشد، بلکه سابقه تصرف او بر ملک کافی است.
- خارج نشدن مال از دست خواهان: این دعوا مال از تصرف خواهان در نمیآید. یعنی خواهان همچنان در ملک تصرف دارد. اما در مزاحمت در حقیقت در تصرف خواهان اخلال ایجاد میشود. مثلاً فردی ملکی را اجاره کرده اما صاحبخانه کلید میاندازد و هرچند روز یکبار وارد حیاط خانه میشود تا مثلاً به باغچه آب بدهد!
- وقوع مزاحمت: مزاحمت در حالتی واقع میشود که مال در تصرف خواهان است و انجام آن باید حتماً با انجام یک کار یا فعل باشد. یعنی با ترک کردن فعل این جرم تحقق پیدا نمیکند. بلکه باید مزاحمت بارز باشد .
نمونههای دعوای مزاحمت از حق در قانون
چنانچه برای افرادی سابقه مزاحمت وجود داشته باشد و هنوز این مزاحمت برقرار باشد ،مزاحمت از حق صادق است. این مسئله به معنای مزاحمت پایدار میباشد .

تفاوت دعوای مزاحمت از حق و ممانعت از حق چیست؟
پیشتر اشاره کردیم که در دعوای ممانعت از حق، عمل فاعل به صورت کلی مانع از استفاده فردی که صاحب حق است میشود اما در وقوع مزاحمت، عمل فاعل مانع از استفاده صاحب حق نمیشود صرفاً برای او مزاحمت ایجاد میکند.
مثلاً در مورد دعوای ممانعت از حق، فردی که در ملک تصرف دارد با تصرف مال غیرمنقول دیگری، اجازه استفاده از آن را نمیدهد و به صورت کلی مانع از استفاده میشود اما در جرم مزاحمت بدون اینکه مال از تصرف فرد خارج شود ، اعمال مزاحم ، مانع از استفاده فرد میگردد.
وکیل دعاوی ملکی
درصورتیکه درگیر دعاوی ملکی، مزاحمت و … شدید در اولین فرصت با یک وکیل متخصص ارتباط برقرار کنید تا به شما در زمینه اثبات حقوقتان و پیگیری قانونی آن کمک کنند. همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک آماده هستند تا در اولین فرصت پاسخگوی سؤالات قانونی شما عزیزان باشند. برای این کار از شماره تلفنهای پایین همین صفحه استفاده کنید و با همکاران ما ارتباط برقرار کنید و سؤالات خود را با ما مطرح کنید. همچنین میتوانید در پایین همین صفحه نیز سؤالات خود را مطرح کنید تا در اولین فرصت پاسخگوی شما باشیم. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011