سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

حق و حقوق خانواده چیست؟

درباره حق و حقوق خانواده چه میدانید؟ خانواده پایه‌ترین ارکان جامعه است. کیفیت زندگی خانواده نقش مهمی در رشد کیفیت و ساختار جامعه دارد. خانواده آرام و شاد، فرزندانی سالم و شاد به دامان جامعه می‌فرستد و اگر خانواده مشکلات اخلاقی داشته باشد یا درگیر خشونت و مشکلات باشد فرزندان آن خانواده نیز دچار مشکلات اخلاقی می‌شوند. در این مقاله قصد داریم درباره حقوق در خانواده و راه‌های بهبود کیفیت زندگی خانواده با شما صحبت کنیم. 

حقوق خانواده چیست؟حقوق خانواده در حقیقت شامل تمام موارد مرتبط با خانواده مانند ازدواج، طلاق، اختلافات مالی، نکاح، مهریه، حضانت، ارث و … می‌باشد. برای رسیدگی به مسائل قانونی مرتبط با خانواده قوانین خاصی تصویب شده است که به عنوان حقوق خانواده شناخته می‌شود. هدف از این قوانین حفظ خانواده از مشکلات بیشتر است.

خانواده اولین مرجع تربیت انسان‌هاست. این مسئله باعث می‌شود که قوانینی برای رشد نهاد خانواده تهیه و تنظیم شود. در ادامه بخشی از مسائل مرتبط با حقوق در خانواده را با شما مطرح می‌کنیم.

یکی از اختلافات زیاد خانوادگی حق مهریه است. زمانی که زن و مردی با هم ازدواج می‌کنند، برای زن مهریه‌ای تعیین می‌شود. زن می‌تواند هر وقت که بخواهد مهریه خود را طلب کند. میزان مهریه و نوع آن در زمان عقد با توافق خانواده مشخص می‌شود. میزان مهریه در سند ازدواج به صورت رسمی ثبت می‌شود.

اگر مهریه عندالمطالبه باشد زن می‌تواند هر زمان که بخواهد از لحظه عقد آن را طلب کند؛ اما چنانچه ازدواج آنها فسخ شود زن نمی‌تواند مهریه خود را طلب کند. همچنین در صورت فوت زن، ورثه او می‌توانند مهریه را طلب کنند و برای گرفتن آن اقدام کنند. 

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

حقوق خانواده

یکی از موارد اختلاف میان خانواده حق طلاق است. درخواست طلاق می‌تواند به دلایل مختلفی مانند فقر، خشونت، بیکاری، اختلافات خانوادگی و … باشد که به طلاق منجر شود. در قانون ایران حق طلاق با مرد است اما زن می‌تواند در زمان عقد حق طلاق را از شوهر بگیرد به‌این‌ترتیب در صورت ایجاد اختلافات قانونی نیازی به درگیری در دادگاه ندارد و به راحتی می‌تواند خود را مطلقه کند. 

وکالت در طلاق (بررسی حق طلاق)

یکی از مواردی که موجب اختلافات پس از طلاق می‌شود بحث سرپرستی فرزندان است. البته تغییر قوانین در چند سال اخیر تا حد زیادی درگیری‌های حضانت را در دادگاه‌ها کاهش داده است. براساس قانون حمایت خانواده سن حضانت فرزندان دختر و پسر تا 7 سالگی با مادر و پس از آن تا سن بلوغ شرعی (9 سال دختر و 15 سال پسر) با پدر می‌باشد. پس از این سن نیز کودکان می‌توانند تصمیم‌گیری کنند؛ اما در مواردی که پدر یا مادر صلاحیت اخلاقی یا سلامت لازم را برای حضانت نداشته باشند، والد دیگر می‌تواند با اثبات عدم صلاحیت دیگری، سرپرستی فرزند را بر عهده بگیرد.

ملاقات فرزند در شهر دیگر پس از طلاق

یکی از حقوقی که برعهده مرد است پرداخت نفقه می‌باشد. نفقه مالی است که بابت تأمین نیازهای زندگی همسر و فرزندان به آنها بپردازد یا تأمین کند مواردی مانند محل زندگی، خوراک، پوشاک، نیازهای تحصیلی و درمای و … را شامل می‌شود و پرداخت نفقه برذمه مرد است.

چنانچه مرد از پرداخت نفقه سرباز بزند، خانم می‌تواند به صورت قانونی این مسئله را دنبال کند.

ماده 1107 قانون مدنی نفقه را این‌طور تعریف می‌کند:

نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینه‌های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض.

براین اساس چنانچه خانمی پیش از طلاق از منزل مشترک با شوهرش خارج شود، به این زن نفقه تعلق نمی‌گیرد مگر اینکه شوهر به زور زن را از خانه بیرون کرده باشد یا اینکه زن مجبور شده باشد برای حفظ امنیت و سلامت خود خانه را ترک کند.

همچنین باید بدانید در عقد موقت نیز مرد موظف به پرداخت نفقه نیست مگر اینکه در زمان عقد میان زوجین توافق شده باشد که مرد به زن نفقه پرداخت کند. 

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین درباره حقوق خانواده کلیک کنید.

وکیل خانواده

این قانون در سال 1403 تصویب شد که می‌توان آن را کمی عجیب دانست. براساس این قانون از مهریه مشخص شده برای خانم مالیات گرفته می‌شود. هدف از این کار کاهش میزان مهریه خانم‌ها ذکر شده است.

1-     در صورت مهریه 1 تا 14 سکه، مالیاتی به مهریه تعلق نمی‌گیرد.

2-    مهریه 15 تا 100 سکه، باید 1.1 درصد مالیات مشخص شده است.

3-    به مهریه 101 تا 200 سکه 2 درصد مالیات تعلق می‌گیرد.

4-    چنانچه مهریه خانم از 200 سکه بیشتر باشد به این مهریه 15 درصد مالیات تعلق می‌گیرد.

سقف دریافت مهریه چطور مشخص میشود؟

ایراد این قانون در این مسئله است که خانم باید این میزان مالیات را قبل از ازدواج پرداخت کند. این یک مسئله مشکل‌ساز است زیرا اگرچه این قانون می‌تواند برای دولت تولید سود کند اما با توجه به اینکه اصولاً بخش زیادی از خانم‌ها مهریه خود را دریافت نمی‌کنند یا اگر کار به طلاق و جدایی بکشد ممکن است مهریه را به صورت اقساط در حد سالی یک سکه دریافت کنند چه توجیهی برای پرداخت نقدی چنین مالیاتی به دولت وجود دارد؟

در حقیقت معترضین به این قانون معتقدند دولت زمانی می‌تواند بابت مهریه از خانم طلب مالیات کند که طلاقی رخ داده باشد و خانم مهریه‌اش را از شوهرش طلب کند. در این حالت با توجه به اقساط مشخص شده و مقدار مهریه نقدی در اقساط مختلف مالیات را از اصل مهریه کسر کند.

در غیر این صورت دریافت مالیات بر مهریه از دختر مجردی که حتی شاید شاغل نباشد، بابت پولی که شاید هرگز به دستش نرسد نمی‌تواند منطقی محسوب شود.

از سوی دیگر با توجه به شرایط جامعه و آمار بالای طلاق و خیانت و قوانینی که صیغه کردن را برای مردان تبدیل به یک مسئله عادی کرده است، کمتر دختری حاضر می‌شود زیر بار مهریه 14 سکه‌ای برود.

حقوق خانواده

با توجه به اینکه مهریه تنها پشتوانه زن حساب می‌شود به نظر می‌رسد چنانچه دولت بخواهد میزان مهریه خانم‌ها را کاهش دهد باید در یک سری قوانین مرتبط با حقوق زنان تجدیدنظر کند. به عنوان مثال میدانیم که چنانچه زن و شوهری فرزند یا ورثه نداشته باشند در صورت فوت مرد، از اموال او صرفاً به حد مهریه و اجرت‌المثل به زن می‌رسد و مابقی آن به صندوق دولت واریز می‌شود؛ بنابراین نمی‌توان از یک خانم توقع داشت که به مهریه ده سکه که حتی نمی‌توان با آن یک اتاق اجاره کرد کنار بیاید.

از سوی دیگر قوانین طلاق برای خانم‌ها مشکل‌ساز است. مرد می‌تواند به سادگی با پرداخت مهریه همسرش را طلاق دهد اما زن باید ماه‌ها در دادگاه رفت‌وآمد کند تا شاید بتواند عسر و حرج خود را ثابت کند یا اینکه از حقوق مادی خود بگذرد و طلاق توافقی بگیرد. یا برای گرفتن طلاق مهریه خود را ببخشد و یا برای گرفتن حضانت فرزندش از مهریه بگذرد، بنابراین می‌بینید که بالا رفتن مهریه برای خانم‌ها در حقیقت تبدیل به وزنه‌ای برای کسب حقوقی شده که در قانون به سادگی به آنها داده نمی‌شود و چنانچه دولت مایل است این مسئله را حل کند در درجه اول باید این قبیل مشکلات را حل کند.

موارد بسیاری دیده شده که خانمی از سر عشق و محبت مهریه خود را بخشیده یا مهریه را کم مشخص کرده و ده سال بعد مرد به سادگی با پرداخت چند سکه، همسرش را طلاق داده است. ما در این موارد مفصل در مقاله‌های مهریه با شما صحبت کرده‌ایم.

در این مقاله تلاش کردیم که درباره بعضی از مواردی که در حقوق خانواده موردبررسی قرار می‌گیرند با شما صحبت کنیم. آگاهی از قوانین حوزه خانواده می‌تواند به شما کمک کند تا بهترین انتخاب را داشته باشید. توصیه ما این است که تا حد امکان برای حفظ زندگی مشترک و رفع دوستانه مشکلات تلاش کنید؛ اما چنانچه درگیر مشکلات حقوقی و قانونی حوزه خانواده شدید، مشورت با یک وکیل متخصص می‌تواند بهترین انتخاب برای شما باشد. ما در سامانه حقوقی عدلاک آماده پشتیبانی حقوقی از شما عزیزان هستیم.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.