نمونه قرارداد مزارعه
ماده یک- طرفین قرارداد:
این قرارداد در تاریخ ………… در شهر…………. فی مابین آقا/خانم ………فرزند ……… با کدملی ……….. به آدرس ………….. شماره تماس …………. که در این قرارداد مزارع نامیده می شود و خانم/ آقا ………….فرزند …………. با کد ملی ……………. به آدرس …………… شماره تماس ……….. که در این قرارداد عامل نامیده می شود.
ماده دو- موضوع قرارداد:
تمامیت ………. دانگ یک قطعه زمین فروعی به مساحت ……….. هکتار دارای پلاک ……… فرعی از………… اصلی مفروز از پلاک …………. واقع در اراضی زراعی ……… بخش ………. ثبتی محدوده و مورد ثبت سند مالکیت شماره …………. مورخ………… به نام مزارع که عامل مورد مزارعه را رؤیت نمود و با وقوف کامل از محل وقوع ، قبول و اقرار به تصرف و قبض مورد مزارعه نموده و مورد مزارعه صرفا برای زراعت ………. و ………… و ………. بصورت دیمی/ آبی در معرض مزارعه قرارگرفته .
ماده سه- مدت قرارداد
مدت قرارداد از تاریخ……….. الی………… به مدت…………. سال/ماه تعیین میگردد.
ماده چهار-قدرالسهم از زراعت:
قدرالسهم از زراعت از حاصل کاشت و برداشت زراعت در مورد مزارعه …………… درصد سهم مزارع و ………….. درصد سهم عامل خواهد بود که بایستی به شرح ذیل پرداخت نماید.
ماده پنج- تعهدات طرفین و شروط قرارداد:
1-5- عامل قبول و تعهد نمود که در طول مدت قرارداد مورد مزارعه را با عقد مزارعه جدید به دیگری واگزار نماید.
2-5- عامل تعهد نمود مقدمات لازم را جهت نظارت بر اجرای موضوع قرارداد برای مزارع درصورت نیاز وی فراهم آورد.
3-5- تأمین بذر مورد نظر زراعت و کلیه ی هزینه ها از قبیل استخدام کارگر ، شخم زنی ، آماده سازی ، مواظبت و نگهداری ، سم پاشی ، وجین ، جمع آوری و حمل محصول به عهده ی عامل می باشد.
4-5- اگر چنانچه زمین مورد مزارعه در صورت خشکسالی نیاز به حفر نحر یا چاه یا باران مصنوعی داشته باشد به نحوی که بواسطه ی فقدان آب مورد مزارعه از قابلیت انتفاع خارج شود ولی با رفع آن می توان به زراعت ادامه داد مزارع متعهد به انجام آن با هزینه ی شخص می باشد.
5-5- عامل متعهد است علاوه بر تسلیم به موقع حصه ی مزارع در برداشت محصول نسبت به هر هکتار از مورد مزارعه ………….. کیلوگرم از محصول به مزارع تحویل دهد.
6-5- در پایان مدت مزارعه چنانچه زرع نرسیده باشد مزارع حق دارد که زراعت را ازاله کند یا آنرا به اخذ اجرت المثل ابقاء نماید.
7-5- عامل حق انتقال مزارعه با تسلیم زمین مورد مزارعه را به هیچ صورت ندارد فقط حق دارد از محل حصه ی خود برای زراعت حداکثر یک نفر شریک بدون اینکه شریکش حق تصرف یا قبض زمین مورد مزارعه را داشته باشد.
8-5- عامل متعهد می باشد در پایان مدت زمین مورد مزارعه را به مزارع تحویل نماید.
9-5- هرگاه در صورت عدم مواظبت متعارف از سوی عامل حاصل کم شود یا ضرر دیگری به مزارع وارد گردد ، عامل ضامن تسلیم مابه التفاوت خواهد بود.
10-5- هر زمان که بعد از ظهور حصه ،قرارداد به هر دلیلی فسخ شود هر یک از عامل و مضارع به نسبتی که بین آنها مقرر بوده شریک در سود و زیان می باشند.
ماده شش- جریمه تأخیر:
چنانچه عامل حصه ی مزارع را در زمان اعلام شده در ماده4 قرارداد پرداخت ننماید به ازاء هر روز دیرکرد مبلغ………………… ریال بابت جریمه تأخیر در تحویل به مزارع تحویل نماید.
ماده هفت- فسخ قراداد:
1-7- چنانچه به هر دلیلی عامل در اثناء با در ابتدای مزارعه ، مزارعه را ترک کند و یا آنکه مزارع در تأمین و تسلیم بذر کوتاهی یا امتناع ورزد ، عقد این مزارعه قابل فسخ خواهد بود.
تبصره: چنانچه در اثناء مزارعه و قبل از ظهور ثمره این مزارعه فسخ گردد ، مزارع حق دارد عمل را به کسی دیگر محول نماید که بجای عامل آنرا بجا آورد و هزینه ها را از عامل دریافت نماید.
2-7- چنانچه در ابتدای مدت قرارداد مزارع زمین مورد مزارعه را در اختیار عامل قرار ندهد ، قرارداد مزارعه فسخ می گردد.
ماده هشت- حوادث غیرمترتبه:
در صورتی که عوامل هر حوادث غیرمترتبه همانند زلزله و سیل و… ایجاد گردد طرفین به نسبت حصه ی خود متحمل خسارت می شوند و ادامه ی قراداد با توافق طرفین حاصل میگردد.
ماده نه- حل و فصل قرارداد:
چنانچه در مورد مفاد این قرارداد فی مابین طرفین اختلافی حاصل شد حل اختلاف توسط داور مرضی الطرفین آقا/شرکت …………… فرزند ………… کدملی/شناسه ملی……………. می باشد و رأی داور قاطع دعوی است.
ماده ده- نسخ قرارداد:
این قرارداد در تاریخ…………… در شهر………….. در ده ماده و یک تبصره و… نسخه متحدالاثر و اعتبار تنظیم و به امضاء طرفین قرارداد رسید.


