تعریف دیه:
وکیل دیه در مشهد – دیه شامل مالی است که باید در قبال صدمهزدن و کشتن فردی و جنایتهای غیرعمدی که به طور ناخواسته اتفاق میافتد و قصاص ندارد و جنایات عمدی که به هر دلیلی مشمول قصاص نمیباشد نامبرده میشود.
مبلغ و میزان دیه توسط قانونگذار در قانون معین شده و بهازای هر جرم و جنایاتی میزان و مقادیر متعددی در قانون معین شده است.
در واقع شخصی که جنایت را انجام داده باید به شخص یا خانوادهٔ شخصی که آسیب و صدمه دیدهاند دیه و مالی را طبق قانون پرداخت نماید.
به این معنی که اولیای دم بهجای حق قصاص خود مالی را بهعنوان دیه دریافت میکنند و قصاص صورت نمیپذیرد.
یکی از پیچیدهترین و مهمترین پرونده و دعاوی حقوقی، جزایی و کیفری پروندهٔ قتل و دیه است.
ماده ۴۴۸ قانون مجازات اسلامی:
دیه مقدار مال معینی است که در شرع مقدس به سبب جنایت غیرعمدی بر نفس، عضو یا منفعت یا جنایات عمدی در مواردی که به هر جهت قصاص ندارد مقرر شده است.
دیه فوت در ماههای حرام مثل ذیالقعده، ذیالحجه، محرم و رجب بیشتر از ماههای دیگر است؛ زیرا که این ماهها در اسلام بهعنوان ماه حرام شناخته میشود و این قانون و سنتی است که از دیرباز بین مسلمانان رواج داشته است و میزان آن برابر است با اندازه یک دیه کامل بهاضافه سوم دیه کامل است.
در قتل عمد شخص با نیت کشتن و بهقتل رساندن عملی را انجام میدهد یا بهقصد کشتن شخصی کاری که نوع آن کشنده است را انجام میدهد و منجر به قتل میشود و حتی اگر عمل ارتکابی شخص نوعاً” کشنده نباشد؛ اما با توجه وضعیت و شرایط مقتول که به دلایلی بیمار، پیر، یا کودک باشد این عمل نسبت به شرایط مقتول کشنده محسوب شده و قتل عمد تلقی میشود.
در قتل عمد عمل ارتکابی از روی سوءنیت و آگاهانه و بهقصد و غرض کشتن هست.

بسیاری از ما شاهد تصادفات و بیاحتیاطیهایی حین رانندگی که منجر به فجایع زیادی از جمله قتل شدهاند بودهایم که شخصی حین رانندگی به علت خوابآلودگی، بیاحتیاطی یا حواسپرتی تصادف کرده و منجر به کشتهشدن شخص یا تعدادی از افراد میشود.
اینگونه اعمال که بهصورت ناخواسته و اتفاقی و بدون داشتن قد و نیت و یا عمدی در کشتن قتل صورت میگیرد را قتل شبهعمد میگویند. مانند: برخی مشاجرات و جروبحثهای پیشآمده بهصورت ناخواسته و اتفاقی منجر به کشتهشدن شخصی میشود درصورتیکه قصد و نیت کشتن وجود نداشته است.
ماده ۱۴ قانون مجازات اسلامی مبنی بر مجازاتهای مقرر در قانون عبارتاند از:
- حد
- دیه
- قصاص
- تعزیر
در مواردی که شخصی کشته میشود و ولی دم تقاضای قصاص نداشته و دیه میگیرند. این دیه به وراث مقتول به جز وابستگان مادری تعلق میگیرد و درصورتیکه قاتلین دو یا چند نفر باشد پرداخت دیه بین آنها تقسیم میشود و تقسیم میزان دیه بین اولیای دم مطابق با تقسیم سایر اموال متوفی هست.
دیه یکی از گستردهترین مباحث مطروحه است که دارای ابعاد گسترده است و فقط مختص قتل نمیباشد؛ بلکه هرگونه عمل ارتکابی که منجر به صدمه و آسیب به شخص دیگری شود دیه به آن تعلق میگیرد و میزان دیهٔ هر قسمت بهصورت متفاوتی در قانون مشخص شده است.

پروندهٔ دیه در زمره پروندههایی است که حتماً نیازمند وکیل است؛ چون مباحث دیه بسیار گسترده و پیچیده بوده و نیازمند آگاهی و دانش حقوقی بالا تجربهٔ کاری طولانی هستند و در صورت نداشتن وکیل ممکن است به دلیل ناآگاهی از قوانین حقوقی دچار مشکل شده و نتوانید بهخوبی حق خود را اثبات کرده و حقوقتان مورد تضییع واقع شود.
وکلای دیه به دلیل چندین سال سابقه کاری درخشان و دانش و اطلاعات بهروز در زمینه حقوق و قانون میتوانند با ارائه بهترین راهحلها استراتژیهای منحصربهفرد خود بهخوبی مدافع حق شما بوده و پرونده را به نفع شما حلوفصل نمایند.
عدم استفاده از وکیل در مبحث دیه میتواند به شما ضرر رسانده و شما را از حقوقتان محروم سازد. شما نمیتوانید بدون کمک و مشورتگرفتن از یک وکیل در پرونده و دعاوی مربوط به دیه و جنایات و قتل موفق شوید و قطعاً” هوشمندانهترین انتخاب کمکگرفتن از یک وکیل حرفهای و مجرب است.
ماده ۴۴۹ قانون مجازات اسلامی:
ارش دیه غیر مقدر است که میزان آن در شرع تعیین نشده است و دادگاه با لحاظ نوع و کیفیت جنایات و همینطور تأثیر آن بر سلامت مجنی علیه میزان خسارات وارده با درنظرگرفتن دیه مقرر و با جلب نظر کارشناس میزان آن را تعیین نماید. مقررات دیه مقرر در مورد ارش نیز جریان دارد مگر اینکه در این قانون ترتیب دیگری مقرر شود.
مدارکی که وکیل به نیایت از سمت شما باید به مراجع قضایی و دفاتر مربوطه به جهت دیه ارائه دهد عبارتاند از:
برگه نظر پزشکی قانونی، گزارش مرجع کلانتری و انتظامی، برگه دادنامه، کارت ملی برای احراز هویت شما و هزینههای دادرسی پرداخت شده، وکیل میتواند روند مراحل دادرسی را سریع و تسهیل بخشد و شما را زودتر به منفعتتان برساند.
ماده ۳۳۴ قانون مجازات اسلامی:
اگر لوث علیه دو یا چند نفر به شکل مردد ثابت باشد، چنانچه شاکی از آنان درخواست اقامه قسامه نماید هریک از آنان باید اقامه قسامه کنند. در صورت خودداری یا ممانعت همه یا برخی از آنان از اقامه قسامه، پرداخت دیه بر ممتنع ثابت میشود و در صورت تعدد ممتنعان، پرداخت دیه به نسبت مساوی میان آنان تقسیم میشود. اگر همگی اقامه قسامه کنند. در قتل، دیه از بیتالمال پرداخت میگردد.
ارش چیست و چه تفاوتی با دیه دارد؟
ارش عبارت است از مالی که فرد در صورت آسیب رساندن و صدمهزدن به عضوی از بدن شخص دیگری باید بهعنوان خسارت بپردازد و میزان آن در قانون مشخص نمیباشد. درصورتیکه مقدار دیه در قانون مشخص شده است. اما میزان ارش مشخص نشده است و تعیین مقدار آن بسته به نظر کارشناسان و پزشکی قانونی دارد.
پرونده های کیفری همچون مطالبه دیه ، از جزئیات و ظرافت خاصی برخوردار هستند و به همین دلیل باید توسط وکلای مجرب و با سابقه پیگیری شوند .
در صورت نیاز به مشاوره رایگان به صورت تلفنی و آنلاین کلیک کنید .