سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

مجازات جیب‌بری در قانون کیفری چیست؟

 

جیب‌بری نوعی از سرقت است که در آن افراد با انجام یک سری اعمال و گاهی با تنه زدن یا حرکات ظریف اقدام به دزدیدن اموال دیگران می‌کند. بدون اینکه فرد مالباخته متوجه سرقت شود.

جیب‌بری را می‌توان یکی از انواع اولیه سرقت دانست که صدها سال قدمت دارد. در حقیقت فرد جیب‌بر با استفاده از چالاکی و مهارت خود و به وسیله سرعت عمل خود مرتکب جرم می‌شود و مال دیگری را می‌دزدد. در حقیقت جیب‌برها با استفاده از تکنیک‌های شعبده‌بازی مرتکب جرم می‌شود.

اگر می‌خواهید از دست جیب‌برها در امان بمانید بهتر است بعضی از مسائل ایمنی را بیشتر رعایت کنید.

برخی از مسائلی که می‌تواند به شما کمک کند که از دست جیب‌برها در امان باشید از این قرارند:

  1. محتویات کیف خود را در ملاعام نمایان نکنید.
  2. پول نقد و تراولهایتان را روی پیشخوان رها نکنید.
  3. تا حد امکان اشیاء ارزشمند و پول نقد حمل نکنید .
  4. در بیشتر مواقع جیب‌برها در اطراف مکان‌هایی مانند طلافروشی، بانک‌ها و صرافی حضور دارند. در این مکان‌ها بیشتر دقت کنید.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

مجازات جیب‌بری در قانون کیفری چیست؟

هرچه تورم و بیکاری بیشتر می‌شود میزان جرائمی مانند سرقت و جیب‌بری افزایش پیدا می‌کند. هرچه تعداد سارقین افزایش پیدا کند تشخیص دزدان سخت‌تر می‌شود؛ بنابراین فرد زمانی متوجه حضور سارق می‌شود که جرم واقع شده است؛ اما مجازات آن چیست؟

جرم برق دزدی چه مجازاتی دارد؟

جرم جیب‌بری سرقتی است که در آن از تهدید و زور استفاده نمی‌شود؛ بنابراین در این جرم هیچ ضرب و شتم و آزاری رخ نمی‌دهد و هتک حرمتی رخ نمی‌دهد. این مسئله جیب‌بری را از کیف‌قاپی مجزا می‌کند و به همین دلیل هم مجازات متفاوتی برای این جرم در نظر گرفته شده است. 

 جیب‌برها با حضور در خیابان‌ها و مکان‌های شلوغ، مرتکب سرقت می‌شوند و از شلوغی و تجمع برای پوشش دادن به جرم خود استفاده می‌کنند.

جیب‌برها برای انتخاب طعمه خود به ظاهر افراد توجه می‌کنند؛ اما جیب‌برها فقط پول شما را سرقت نمی‌کنند. بلکه ممکن است طلا، گوشی و بقیه اشیاء گران‌بهای شما باشد.

باید بدانید جیب‌برها معمولاً افرادی زرنگ و زیرک هستند و شاید هیچ‌وقت فرد مالباخته نتواند سرقت را دنبال کند و درخواست مجازات او را داشته باشد. فقط درصورتی‌که سارق سابقه‌دار باشد ممکن است بتوان او را دستگیر کرد.

مجازات سرقت از منازل چیست؟

حال اگر قربانی جرم جیب‌بری شدیم باید چه رفتاری داشته باشیم و چطور رفتار کنیم که بتوان در کمترین فرصت مجرم را شناسایی و مجازات کرد؟

1-    تماس با پلیس 110 : اولین قدم برای مجازات جیب‌بر تماس گرفتن با پلیس و اعلام سرقت است. به این ترتیب پلیس در محل حضور پیدا می‌کند و با بررسی کردن محل رخ دادن جرم، گزارش را تنظیم می‌کند.

2-    درخواست از شاهدین برای بیان اتفاقات: با توجه به اینکه جیب‌بری جرمی است که در مکان‌های عمومی و ملاعام رخ می‌دهد این امکان وجود دارد که تعدادی شاهد در این زمینه وجود داشته باشد و قربانی باید بخواهد دیده‌ها و شنیده‌هایش را به پلیس اعلام کند چون این کار در تکمیل کردن شکایت و پیگیری آن اهمیت زیادی دارد.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

سرقت

این احتمال وجود دارد که قربانی سرقت متوجه سرقت سارق یا موتورسیکلت یا اتومبیل شده باشد. چنانچه فردی موفق شود این کار را انجام دهد در حقیقت یک قدم اساسی برای دستگیری و مجازات مرتکب می‌باشد.

بعد از اینکه پلیس گزارش واقعه را تنظیم کرد، فرد آسیب‌دیده باید به دادگاه مراجعه کند و شکایت‌نامه‌ای تنظیم کند . او باید بتواند محتوای جیب خود یا کیف خود و هر چیزی که از او دزدیده شده را به صورت کامل بیان کند. البته می‌توانید این کار را در یکی از دفاتر خدمات قضایی نیز انجام دهید.

 چهره‌نگاری

چنانچه فرد مالباخته بتواند جیب‌بر را شناسایی کند لازم است به مرکز چهره‌نگاری برود و چهره مرتکب را شناسایی کند.

چطور باید در برابر اتهام سرقت از خود دفاع کرد؟

برای اینکه یک عمل جرم حساب شود باید دو عنصر داشته باشد. عنصر مادی و عنصر روانی.

ماده 657 قانون مجازات اسلامی در این زمینه می‌گوید:

هر کس مرتکب ربودن مال دیگری از طریق کیف‌زنی – جیب‌بری و امثال آن شود به حبس از یک تا پنج سال و تا (74) ضربه شلاق ‌محکوم خواهد شد.

بر این اساس جرم جیب‌بری دارای دو عنصر است:

1-    عنصر مادی: انجام عمل ربودن و جیب‌بری بدون اینکه قربانی متوجه آن گردد.

2-    عنصر روانی: در این حالت سارق با آگاهی عمل خود را انجام داده است یعنی تحت فشار نبوده و با اکراه جرم را انجام نداده است. همچنین لازم است این فرد از جرم خودآگاه باشد.

باید بدانید که کیف‌قاپی و جیب‌بری دو جرم مجزا هستند که هرکدام به شکل متفاوتی انجام می‌گیرند؛ بنابراین مجازات متفاوتی برای این جرم مشخص شده است؛ بنابراین تفاوت اصلی کیف‌قاپی و جیب‌بری در شیوه انجام این جرم است. 

سرقت

کیف‌قاپ فردی است که در ملأعام و به صورت آشکار مال دیگران را می‌رباید؛ مثلاً چنانچه فردی کیف فرد دیگری را در خانه یا حیاط او بدزدد ، مرتکب کیف‌قاپی نمی‌شود؛ بنابراین باید به صورت آشکار و ظاهری روی داده باشد؛ جیب‌بری مخالف این جرم است.

براساس قانون لازم است شاکی بتواند ادعایش را ثابت کند. مالباخته در جیب‌بری باید بتواند در دادگاه ادعای خودش را ثابت کند تا در صورت مجرم شناخته شدن مرتکب و دستگیری او بتواند اموالش را برگرداند.

اقرار متهم یکی از روش‌هایی است که براساس آن می‌توانیم جرم سارق را اثبات کنیم. چنانچه سارق به هر طریق دستگیر شود و به جرم خود اعتراف کند می‌توان او را محکوم کرد و به مجازات جرم جیب‌بری متهم کرد؛ اما این اعتراف باید در برابر قاضی انجام شود و دو بار تکرار شود.

 

شهادت شاهدان یکی از بهترین روش‌های اثبات دعوا است. جرم جیب‌بری در مکان‌های شلوغ رخ می‌دهد بنابراین عجیب نیست اگر برای این جرم شاهدانی وجود داشته باشند که بتوانند سارق را شناسایی کنند و آنچه رخ‌داده‌اند را در دادگاه تکرار کنند.

در سال‌های اخیر دوربین‌های مداربسته در اکثر خیابان‌ها وجود دارد. بسیاری از مغازه‌ها نیز برای امنیت بیشتر دوربین مداربسته دارند؛ بنابراین عجیب نیست اگر تصویر سارق در حین ارتکاب جرم در دوربین ثبت شده باشد می‌تواند نقش مهمی در اثبات جرم داشته باشد.

 امنیت جامعه زمانی تضمین می‌شود که قانون در آن حفظ شود. ازآنجایی‌که جیب‌بری یکی از بیشترین میزان سرقت است؛ بنابراین افراد زیادی درگیر این جرم می‌شوند. این مسئله می‌تواند باعث اختلال در امنیت جامعه شود بنابراین قانون‌گذار برای این جرم این‌طور مجازات مشخص کرده است:

ماده 657 قانون مجازات اسلامی درباره جرم جیب‌بری می‌گوید:

اگر کسی از طریق جیب‌بری اقدام به سرقت اموال دیگری نماید به مجازات حبس از یک تا پنج سال و تحمل 74 ضربه شلاق محکوم می‌شود.

مطابق این ماده، جیب‌بری از سرقت‌های تعزیری است و بنابراین مجازات حدی برای آن مشخص نمی‌شود. البته این در حالتی است که سرقت از جیب مشخص و آشکار فرد باشد ؛ اما چنانچه سرقت از جیب مخفی و پنهانی فرد باشد، سارق مشمول مجازات حد خواهد بود؛ بنابراین می‌توانیم بگوییم در تعیین مجازات این جرم، نحوه‌ی وقوع جرم بسیار تأثیرگذار است. 

اصلی‌ترین شرط جیب‌بری این است که جرم بدون اطلاع قربانی انجام می‌شود. چنین جرمی موجب آزار قربانی نمی‌شود؛ اما اگر سارق به هر نحوی به قربانی آسیب برساند یا صدمه‌ای به او وارد کند در این حال مشمول تشدید مجازات می‌شود.در این حالت مجازات تعیین شده برای این فرد از 5 تا 20 سال حبس و تا 74 ضربه شلاق می‌باشد.

 ماده 651 قانون مجازات اسلامی بیان می‌کند:

هرگاه سرقت جامع شرایط حد نباشد ولی مقرون به تمام پنج شرط ذیل باشد مرتکب از پنج تا بیست سال حبس و تا (74) ضربه شلاق محکوم می‌گردد:
1 – سرقت در شب واقع شده باشد.
2 – سارقین دو نفر یا بیشتر باشند.
3 – یک یا چند نفر از آنها حامل سلاح ظاهر یا مخفی بوده باشند.
4 – از دیوار بالا رفته یا حرز را شکسته یا کلید ساختگی به کار برده یا اینکه عنوان یا لباس مستخدم دولت را اختیار کرده یا برخلاف حقیقت خود ‌را مأمور دولتی قلمداد کرده یا در جایی که محل سکنی یا مهیا برای سکنی یا توابع آن است سرقت کرده باشند.
5 – در ضمن سرقت کسی را آزار یا تهدید کرده باشند.


تبصره (الحاقی 1387/08/22)- منظور از سلاح مذکور در این بند موارد ذیل می‌باشد:
1- انواع اسلحه گرم از قبیل تفنگ و نارنجک.
2- انواع اسلحه سرد از قبیل قمه، شمشیر، کارد، چاقو و پنجه‌بوکس.
3- انواع اسلحه سرد جنگی مشتمل بر کاردهای سنگری متداول در نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران یا مشابه آنها و سرنیزه‌های قابل‌نصب بر روی تفنگ.
4- انواع اسلحه شکاری شامل تفنگ‌های ساچمه زنی، تفنگ‌های مخصوص بیهوش کردن جانداران و تفنگ‌های ویژه شکار حیوانات آبزی.

چنانچه فردی به نحوی در جرم جیب‌بری معاونت کند مثلاً موتورسیکلت یا اتومبیل خود را در اختیار افراد قرار دهد و آگاه باشد که قرار است از آن برای سرقت استفاده شود. در این حالت فرد به مجازات معاونت در جرم محکوم می‌شود. 

چنانچه جرم واقع شده از جرائم غیرقابل‌گذشت باشد، پس از اینکه شاکی شکایت خودش را به ضابطین دادگستری تحویل دهد تا مراحل تحقیق انجام شود. 

 چنانچه شاکی پرونده اسناد و دلایلی داشته باشد یا به فردی مظنون باشد لازم است این دلایل را در پرونده ارائه کند اما اگر سند و مدرکی نداشته باشد ، ضابطین می‌توانند اقدام به تحقیقات محلی کنند و مجرم را شناسایی کنند.

بعد از این مرحله پرونده به دادگاه فرستاده می‌شود و قاضی با حضور طرفین پرونده و بازپرس دوباره پرونده را بررسی می‌کند تا نتایج لازم تعیین شود.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.