سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

منظور از رسیدگی طاری و رسیدگی مجدد چیست؟رسیدگی طاری که به آن تجدیدنظر نیز گفته می‌شود به معنای دوباره بررسی کردن و قضاوت کردن مجدد یک مسئله و مشکل است که قبلاً در دادگاهی به آن رسیده شده و به هر دلیلی توسط یکی از طرفین پذیرفته نشده است و بنابراین رسیدگی طاری یا رسیدگی مجدد به معنای بررسی و بازبینی حکم دادگاه اولیه است. بر این اساس دادگاه تجدیدنظر نیز دارای همان اختیاراتی است که دادگاه بدوی دارد.

ماده 331 قانون آیین دادرسی مدنی بیان می‌دارد:

احکام زیر قابل درخواست تجدیدنظر می‌باشد:
الف- در دعاوی مالی که خواسته یا ارزش آن از سه میلیون ریال متجاوز باشد.
ب- کلیه احکام صادره در دعاوی غیرمالی.
ج- حکم راجع به متفرعات دعوا درصورتی‌که حکم راجع به اصل دعوا قابل تجدیدنظر باشد.
تبصره – احکام مستند به اقرار در دادگاه یا مستند به رأی یک یا چند نفر کارشناس که طرفین کتباً رأی آنان را قاطع دعوا قرار داده باشند قابل درخواست تجدیدنظر نیست مگر در خصوص صلاحیت دادگاه یا قاضی صادرکننده رأی.

بر این اساس آراء حکم صادر شده در خصوص دعوای مالی در شرایطی قابل تجدیدنظر است که ارزش آن از سه میلیون ریال بیشتر باشد.

رسیدگی طاری

زمانی که دادخواستی درباره دعاوی متعدد مطرح می‌شود و این دادخواست توسط یک دادگاه بررسی می‌شود، حکمی در زمینه آن دادخواست صادر می‌شود؛ اما این امکان وجود دارد که حکم دادگاه مورد قبول طرفین دادگاه قرار نگیرند و درخواست تجدیدنظر داشته باشند.

قابلیت تجدیدنظر در هر دعوا برای همین مسئله در نظر گرفته شده است تا فردی که به حکم دادگاه معترض است درخواست تجدیدنظر مطرح کند و این تجدیدنظرخواهی با توجه به نوع خواسته دعوا مشخص می‌شود.

تمام احکامی که در دادگاه‌ها صادر می‌شود در دعاوی غیرمالی، مانند احکامی که در زمینه مسائل فرعی دعوا (حقوقی که علاوه بر خواسته، قابل مطالبه هستند ولی مستلزم دعوای مستقل نباشند) را در برمی‌گیرد.

چنانچه حکم دادگاه اولیه راجع به اصل دعوا قابلیت تجدیدنظر داشته باشد، قابل تجدیدنظرخواهی می‌باشد.

دعاوی طاری به چند دسته تقسیم می‌شوند:

  1. دعوای متقابل
  2. دعوای اضافی
  3.  دعوای ورود ثالث
  4. دعوای جلب ثالث

دعوای متقابل در حقیقت دعوایی است که خوانده در برابر دعوای خواهان اقامه می‌نماید. علت این‌که دعوی متقابل می‌تواند به دلیل پاسخگویی به دعوای اصلی یا الزام کردن خواهان به پرداخت یک مال یا انجام یک کار باشد. یکی از اهداف این هدف می‌تواند کم کردن میزان محکومیتی باشد که خوانده پرونده را تهدید می‌کند و یا در شرایطی که خوانده برای تخفیف در مجازات یا جلوگیری از محکومیت‌هایی که علیه او صادر شده است صورت می‌گیرد.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

دعوی ورود ثالث

براساس ماده 130 قانون آیین دادرسی مدنی:

هرگاه شخص ثالثی در موضوع دادرسی اصحاب دعوای اصلی برای خود مستقلاً حقی قائل باشد و یا خود را در محق شدن یکی از طرفین ذی‌نفع بداند، می‌تواند تا وقتی‌که ختم دادرسی اعلام نشده است، وارد دعوا گردد، چه اینکه رسیدگی در مرحله بدوی باشد یا در مرحله تجدیدنظر. در این صورت نامبرده باید دادخواست خود را به دادگاهی که دعوا در آنجا مطرح است تقدیم و در آن منظور خود را به طور صریح اعلان نماید.

بر این اساس دعوی ورود ثالث دعوایی است که در آن شخص ثالث علیه یکی از اصحاب دعوا یا هردوی آنها اقامه دعوا می‌کند.

بر این اساس چنانچه شخصی به جز خواهان یا خوانده در دعوا ذی‌نفع باشد، می‌تواند با اقامه دعوای ثالث، به دعوای اصلی ورود کند؛ اما باید بدانید که ورود شخص ثالث به پرونده قوانین خاصی دارد و در شرایط خاصی رخ می‌دهد. ما قبلاً در مقاله‌ای درباره ورود شخص ثالث به پرونده و اعتراض ثالث و قوانین مرتبط با آن با شما صحبت کرده‌ایم.

خواهان یا خوانده پرونده که قصد جلب شخص ثالث را دارند لازم است یک سری دلایل قابل قبول و قانع‌کننده برای خواسته‌های خود ارائه کنند. دلایلی مانند این‌که شخص ثالثی به این دعوا ارتباط دارد و آیا این شخص ثالث در پرونده مقصر است یا خیر؟ البته باید بدانید که به طور کلی دادگاه وارد بحث ادعای شخص ثالث نمی‌شود و چنانچه شخص ثالث ادعایی داشته باشد لازم است که ادعای او در دادگاه جداگانه‌ای بررسی شود.

البته باید بدانید ورود شخص ثالث به دعاوی فقط تا آخر جلسه اول دارد.

در دعاوی طاری باید بدانید که درصورتی‌که در مراحل رسیدگی، دعوا یا مسئله‌ای مطرح شود که دادگاه صلاحیت ذاتی برای رسیدگی به آن مسئله نداشته باشد و صادر شدن حکم مرتبط به رسیدگی به دعوا است. در این حالت دادگاه رسیدگی به دعوا را متوقف می‌کند.

در این نوع دعاوی رسیدگی به دعوا تا زمان اخذ تصمیم از مراجع صالح متوقف می‌شود.

در این نوع دعاوی خواهان باید در مدت یک ماهه در دادگاه صالح دعوا مطرح کند و رسید آن را به دفتر دادگاه تحویل بدهد. درصورتی‌که این کار را انجام ندهد و دعوا را مطرح نکند یا رسید را تحویل ندهد، دادگاه دعوا را رد می‌کند.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

رسیدگی طاری
  1. دعوای متقابل زمانی قابل پذیرفتن است که هردو دعوا از یک منشاء ناشی شده باشد.
  2. لازم است بین هر دو دعوا ارتباط کامل وجود داشته باشد.
  3. طرح دعوای متقابل علیه خواهان دعوای متقابل مجاز نیست.
  4. طرح دعوای متقابل در مرحله بدوی ممکن است؛ اما در مرحله واخواهی و تجدیدنظر طرح دعوی مجاز نمی‌باشد.
  5. لازم است بدانید که صلح، فسخ و دعوای تهاتر و اصولاً دعاوی که به عنوان دفاع از دعوای اصلی کاربرد دارند جزء دعاوی متقابل نیست.

براساس نظریه‌های قانونی، ازآنجایی‌که تقاضای اعاده دادرسی باید براساس قوانین در دیوان رسیدگی شود؛ بنابراین این تقاضا باید در دادخواست تنظیم شود و به دادگاه ارائه گردد.

در قانون مدنی، جعل دو نوع است.

  1. دعوای جعل اصلی: همان دعوای کیفری است که از سوی دادستان علیه متهم اقامه می‌گردد.
  2. دعوای جعل طاری: این یک دعوای مدنی است که نظری بر فاعل ندارد و تنها متوجه جعل انجام گرفته است.

برای اینکه دو دعوای مطرح شده در دادگاه به هم مرتبط در نظر گرفته شوند باید یک سری شرایط داشته باشند:

  1. هر دو دعوا باید در یک زمان مطرح شده باشند و در جریان باشند؛ بنابراین اگر برای یکی از دعاوی حکم صادر شده باشد آن دعوا مختومه شده و دیگر جزء دعاوی مرتبط نیست.
  2. دادگاه‌های رسیدگی‌کننده به هر دو دعوا صالح باشند یعنی نمی‌توان دعوا را در دادگاهی مطرح کرد که صلاحیت رسیدگی به آن را ندارد.
  3. دعاوی مرتبط باید میان همان طرفین دعوای موردنظر مطرح شده باشند

در مسائل قانونی و حقوقی، فقدان حضور یک قانون‌شناس می‌تواند موجب شود که شما در پیگیری حقوق خود دچار مشکل شوید. بسیار رخ می‌دهد که نبود اطلاعات حقوقی یا عدم آگاهی کافی موجب می‌شود که یک فرد مدعی نتواند به موقع و درست از قوانین استفاده کند یا به موقع از مواردی مانند رسیدگی طاری استفاده نکند و دعوای مستقلی مطرح کند.

توصیه ما به شما این است که قبل از مطرح کردن دعاوی خود با یک وکیل متخصص مشاوره حقوقی تلفنی یا حضوری داشته باشید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.