درباره عزل وکیل قوانین مختلفی وجود دارد. ماده 678 قانون مدنی به مسئله به پایان رساندن وکالت و عزل او اشاره میکند.بر طبق ماده 678 قانون مدنی، وکالت به سه طریق به پایان میرسد:
1- عزل کردن موکل
2- استعفای وکیل
3- مرگ یا دیوانگی وکیل یا موکل او
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
متن ماده 678 قانون مدنی دراینباره میگوید:
وکالت به طریق ذیل مرتفع میشود:
1- به عزل موکل2- به استعفای وکیل
3- به موت یا به جنون وکیل یا موکل
براین اساس عزل وکیل یا برکنار کردن او توسط موکل یکی از راههای به پایان رساندن رابطه وکالت است که در ان موکل اختیارات و حقوق وکیل را از او سلب میکند؛ اما تا وقتیکه قرارداد وکالتی میان دو طرف نباشد نمیتوان وکیل را عزل کرد.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

عقد وکالت
عقد وکالت در قانون ایران به دو صورت است. وکالت در دعاوی و وکالت در امور مدنی.
وکالت در امور مدنی بحث گستردهای است که در مواد 656 تا 683 قانون مدنی به برخی از قوانین و مصادیق آن اشاره شده است.آما وکالت در دعاوی در چهارچوب آیین دادرسی مدنی و آیین دادرسی کیفری قرار دارد. ما در ادامه توضیحات مختصری را در این موارد بیان میکنیم.
سن قانونی ازدواج در ایران چقدر است؟
وکالت مدنی
براساس ماده 656 قانون مدنی عقد وکالت اینطور تعریف شده است:
وکالت عقدی است که به موجب آن یکی از طرفین، طرف دیگر را برای انجام امری نایب خود مینماید.
اما حدود اختیارات وکیل و موکل در این عقد چطور مشخص میشود؟ باید بگوییم که این مسئله به نوع وکالت بستگی دارد. اگر وکالت مطلب باشد، اداره امور اموال موکل به صورت کامل به وکیل واگذار میشود. البته این بستگی به قرارداد دارد مثلاً میتواند اختیار یک سری از اموال معین را به وکیل سپرد.
حدود اختیارات وکیل در قرارداد مشخص میشود و میتواند سطح متفاوتی را در بربگیرد. به عنوان مثال میتواند صرفاً قدرت انتقال مالکیت اموال را داشته باشد یا اجازه فروش مال و تسلیم پول آن را به موکل داشته باشد.
لازم است بدانید که وکیل باید اهلیت داشته باشد؛ یعنی بالغ، عاقل و قادر به تصمیمگیری باشد؛ بنابراین نمیتوان به یک فرد مجنون یا محجور حق وکالت داد زیرا از نظر قانونی این افراد مجاز به معامله نیستند.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

وکالت در دعاوی
نوع دیگر وکالت، وکالت در دعاوی است. در این حالت بعضی از حقوق شخصی فرد به وکیل داده میشود تا پیگیریها را انجام دهد. در حقیقت تفاوت وکالت مدنی و وکالت در دعاوی در موضوع آن است.
هر فرد میتواند درباره مسائل قضایی مانند دعاوی و دفاع از دعوای مطرح شده و انجام شکایت و دفاع در برابر شکایت در دادگاهها و بعضی مسائل اداری مانند اداره کار و مالیات اقدام کرد یا اینکه فرد میتواند انجام کارها را به وکیل بسپارد اما افراد نمیتوانند به هر فرد خارج از صلاحیتی وکالت دهند.
به صورت کلی وکالت در دعاوی به صورت رسمی با وکالتنامه رسمی و قانونی وکیل آغاز میشود یا اینکه موکل به وکیل خود وکالت آنلاین میدهد.
ماده 35 قانون آیین دادرسی 14 مورد را در زمینه وکالت در دعاوی مطرح میکند:
وکالت در دادگاهها شامل تمام اختیارات راجع به امر دادرسی است جز آنچه را که موکل استثناء کرده باشد، یا توکیل در آن خلاف شرع باشد لیکن در امور زیر باید اختیارات وکیل در وکالتنامه تصریح شود:
1 – وکالت راجع به اعتراض به رأی، تجدیدنظر، فرجامخواهی و اعاده دادرسی.
2 – وکالت در مصالحه و سازش.
3 – وکالت در ادعای جعل یا انکار و تردید نسبت به سند طرف و استرداد سند.
4 – وکالت در تعیین جاعل.
5 – وکالت در ارجاع دعوا به داوری و تعیین داور.
6 – وکالت در توکیل.
7 – وکالت در تعیین مصدق و کارشناس.
8 – وکالت در دعوای خسارت.
9 – وکالت در استرداد دادخواست یا دعوا.
10 – وکالت در جلب شخص ثالث و دفاع از دعوای ثالث.
11 – وکالت در ورود شخص ثالث و دفاع از دعوای ورود ثالث.
12 – وکالت در دعوای متقابل و دفاع در قبال آن.
13 – وکالت در ادعای اعسار.
14 – وکالت در قبول یا رد سوگندتبصره 1- اشاره به شمارههای یادشده در این ماده بدون ذکر موضوع آن تصریح محسوب نمیشود.
تبصره 2- سوگند، شهادت، اقرار، لعان و ایلاء قابل توکیل نمیباشند.
همینطور که میبینید در مواردی مانند سازش یا دادخواست یا در دعاوی مختلف لازم است اختیاراتی به وکیل داده شود .
شرایط عدم پرداخت خسارت از سوی بیمه چیست؟

عزل وکیل
با وجود این تقسیمبندیهای بیان شده برای عقد وکالت، تقسیمبندی دیگری نیز وجود دارد که به عنوان وکالت لازم یا جایز شناخته میشود. همانطور که میدانید وکالت یک عقد جایز است یعنی هرکدام از طرفین عقد وکالت هر زمانی که بخواهند میتوانند آن را به هم بزنند؛ اما راههای برای دریافت این حق وجود دارد.
در حالت اول وکالت در عقد لازم است. عقد لازم عقدی است که هر طرف آن هر زمان که بخواهد نمیتواند عقد را به هم بزند.
مثلاً اگر وکالت با هدف فروش یک ملک یا زمین باشد، در پایان قرارداد فروش، خریدار برای انجام مسائل ثبتی و مالیاتی ملک واقع میشود. این وکالت در حقیقت به موجب عقد بیع ایجاد میشود و وصف لزوم پیدا میکند. در این حالت موکل نمیتواند هر وقت که بخواهد وکیل را عزل کند. در این حالت تا وقتیکه عقد پایه،یعنی عقد بیع به سلامت خود باقی بماند، وکالت اعطا شده به جا میماند و امکان عزل وکیل وجود ندارد.
در حالت دوم موکل ضمن عقد وکالت، حق عزل وکیل را از خودش سلب میکند. سلب کردن یک حق توسط دارنده امکانپذیر است. در این حالت او دیگر این حق را ندارد که وکیل را عزل کند و بنابراین حتی اگر این فرد اعلام کند که وکیلش را عزل کرده چون این حق را از خودش سلب کرده، حرف او بیاثر است و قدرت وکیل در این زمینه همچنان وجود دارد.
در سومین حالت موکل در زمان عقد تعهد کند که وکیل را عزل ننماید. در این حالت موکل حقی که داشته از خودش سلب نکند بلکه فقط تعهد کند؛ مثلاً قول داده که حق خودش را اجرا نکند. این حالت چنانچه فرد خلف وعده کرد و وکیل را عزل کند، این عمل درست است و وکیل غزل میشود.
البته باید بدانید که این موارد در حالتی است که حق عزل وکیل مخدوش شده باشد، در غیر این حالت موکل میتواند هر زمان که خواست وکیلش را عزل کند. همچنین در وکالت به وکیل دادگستری همواره امکان عزل وکیل وجود دارد؛ اما لازم است که این مسئله مستقیم بیان شود یا اینکه موکل خودش موضوع وکالت را دنبال کند.
یکی از راههای عزل کردن وکیل دادگستری، از طریق دفاتر خدمات قضایی است . این دفاتر با گرفتن کارت شناسایی و شماره پرونده قضایی، درخواست موکل را برای عزل وکیل به دادگاه اعلام میکند همچنین موکل باید یک اظهارنامه رسمی با بیانی شفاهی یا کتبی به وکیل بدهد و به صورت رسمی عزل وکیل را به اطلاع او برساند.

آثار عزل وکیل چیست؟
باید بدانید که آثار عزل وکیل در وکالت حقوقی و کیفری یکسان نیست . زمانی که فرد یک وکیل دادگستری را عزل میکند لازم است این مسئله را هرچه سریعتر به دادگاه اطلاع دهد زیرا تا وقتیکه وکیل رسماً از عزل خودآگاه نباشد اعمالی که نسبت به موکل خود انجام میدهد قانونی خواهد بود.
اثرات عزل کردن وکیل
اثراتی که عزل وکیل به همراه میآورد در وکالت مدنی و وکالت دادگستری با هم تفاوتهایی دارند. برای مثال در عزل وکیل دادگستری علاوه بر خود وکیل باید به اطلاع دادگاه مربوطه نیز رسانده شود و تا زمانی که وکیل از عزل خود اطلاع نداشته باشد اعمال وی نسبت به موکل مؤثر هست.
علاوه بر این دادگاه یک سری ابلاغیه لازم را به وکیل عزل شده ارسال میکند. اگر وکالت مدنی باشد تا وقتیکه وکیل از عزل شدن خود مطلع نباشد، اعمال او قانونی است و موکل موظف به تبعیت از آن است.
شرط درج شده در ماده 43 قانون آیین دادرسی مدنی است. براساس این ماده عزل وکیل باید وقتی انجام شود که باعث تجدید جلسه نشود وگرنه جلسه رسیدگی به این علت تجدید نخواهد شد.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011