تفاوت دعوای ورود ثالث و جلب ثالث چیست؟یک دعوا در قانون دو طرف دارد، خواهان فردی است که علیه خوانده طرح دعوا میکند. بعد از آن دادرسی با حضور طرفین آغاز میشود و دادگاه با بررسی شرایط و مدارک، در زمینه دعوای میان طرفین حکم صادر میکند؛ اما در بعضی موارد به جز خوانده و خواهان، شخص ثالثی نیز اجباراً یا با خواست خود درگیر دادرسی میشود.
در حالت کلی حضور شخص ثالث در دادگاه به دو صورت انجام میشود:
- ورود ثالث: در این حالت ورود شخص ثالث با اراده و اختیار خود فرد به دعوا انجام میشود.
- جلب ثالث: در این حالت خواهان یا خوانده، برای اثبات ادعای خود شخص ثالث را وارد دعوا میکند و به دادگاه فرامیخواند، در این حالت شخص ثالث قانونا موظف به شرکت در دادگاه است.
دعوای ورود ثالث به دادگاه
دعوای ورود ثالث شامل موارد مختلفی شده است و قوانین مرتبط با آن در مواد 130 تا 134 قانون آیین دادرسی مدنی بیان شده است.
ماده 130 قانون آیین دادرسی مدنی:
هرگاه شخص ثالثی در موضوع دادرسی اصحاب دعوای اصلی برای خود مستقلاً حقی قائل باشد و یا خود را در محق شدن یکی از طرفین ذینفع بداند، میتواند تا وقتیکه ختم دادرسی اعلام نشده است، وارد دعوا گردد، چه اینکه رسیدگی در مرحله بدوی باشد یا در مرحله تجدیدنظر. در این صورت نامبرده باید دادخواست خود را به دادگاهی که دعوا در آنجا مطرح است تقدیم و در آن منظور خود را به طور صریح اعلان نماید.
ماده 131 قانون آیین دادرسی مدنی:
دادخواست ورود شخص ثالث و رونوشت مدارک و ضمائم آن باید به تعداد اصحاب دعوای اصلی بعلاوه یک نسخه باشد و شرایط دادخواست اصلی را دارا خواهد بود.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

ماده 132 آیین دادرسی مدنی:
پس از وصول دادخواست شخص ثالث وقت رسیدگی به دعوای اصلی به وی نیز اعلام میگردد و نسخهای از دادخواست و ضمائم آن برای طرفین دعوای اصلی ارسال میشود. در صورت نبودن وقت کافی به دستور دادگاه وقت جلسه دادرسی تغییر و به اصحاب دعوا ابلاغ خواهد شد.
ماده 133 آیین دادرسی مدنی:
هرگاه دادگاه احراز نماید که دعوای ثالث به منظور تبانی و یا تأخیر رسیدگی است و یا رسیدگی به دعوای اصلی منوط به رسیدگی به دعوای ثالث نمیباشد دعوای ثالث را از دعوای اصلی تفکیک نموده به هریک جداگانه رسیدگی میکند.
ماده 134 آیین دادرسی مدنی:
رد یا ابطال دادخواست و یا رد دعوای شخص ثالث مانع از ورود او در مرحله تجدیدنظر نخواهد بود. ترتیبات دادرسی در مورد ورود شخص ثالث در هر مرحله چه نخستین یا تجدیدنظر برابر مقررات عمومی راجع به آن مرحله است.
حالا وقت آن است که درباره هرکدام از این موارد توضیحات مختصری را ارائه کنیم.
بر اساس ماده 130 آیین دادرسی مدنی، اگر دعوایی میان خواهان و خواندهای رخ دهد و شخص ثالثی برای خود در این دعوا حقی بداند و حقی قائل شود، یا اینکه خود را ذینفع یکی از طرفین دعوا بداند میتواند به عنوان شخص ثالث وارد دعوا شود و به این ترتیب از حقوق خود دفاع کند و مانع از صدور حکمی شود که ممکن است به حقوق او آسیب برساند. به این ترتیب دادگاه در رسیدگی به پرونده تلاش میکند که حقوق این افراد را در نظر بگیرد
البته موارد بسیاری نیز وجود دارد که دادرسی بدون حضور شخص ثالث به پایان میرسد و رای صادر میشود. بعد شخص ثالث ذینفع متوجه میشود که در فرایند دادرسی حقوق او دچار آسیب شده است. در این حالت فرد میتواند با کمک وکیل خود نسبت به حکم صادرشده اعتراض ثالث بنماید.
از طرفی بعد از صادر شدن رأی دادگاه، خواهان حق دارد که درباره اعتراض شخص ثالث اعتراض کند.
تفاوت اعتراض ثالث و ورود ثالث و جلب ثالث
حالا بیایید ببینیم اعتراض ثالث چه تفاوتی با جلب ثالث و ورود ثالث دارد؟ باید بگوییم اعتراض زمانی مطرح میشود که دادرسی تمام شده باشد و رأی قطعی صادرشده باشد؛ اما ورود ثالث و جلب ثالث وقتی مطرح میشود که هنوز دادرسی به پایان نرسیده و پرونده در حال رسیدگی است و رایی برای آن صادر نشده است.
انواع ورود شخص ثالث
بر اساس موارد قانونی یاد شده و مخصوصاً ماده 130 قانون ورود ثالث به پرونده دو نوع است:
1- ورود ثالث اصلی
2- ورود ثالث تبعی
ما در اینجا درباره هرکدام از این موارد مختصری توضیح میدهیم:
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

ورود ثالث اصلی
این حالت زمانی رخ میدهد که شخص ثالث خود را در مسئله اصلی دعوا به صورت جزئی یا کلی صاحب حق میداند؛ یعنی برای خودش حق مستقلی قائل است. به عنوان مثال:
احمد علیه علی دادخواستی به دادگاه ارائه میکند که خواسته آن استرداد کالاهایی است که در اختیار طرف مقابل است؛ اما جعفر مدعی است که در بخشی از این کالا سهم دارد یا مقداری از کالا متعلق به او است. در این حالت جعفر میتواند برای احقاق حقوق خود به عنوان شخص ثالث وارد دعوا شود و از محضر دادگاه حکم به محکومیت خوانده به استرداد اموال به خودش را درخواست کند.
در دعوای ورود ثالث اصلی، ورود شخص ثالث علاوه بر اینکه از دادگاه مطالبه محکوم کردن خواهان به بی حقی را دارد ممکن است با تقاضای حکم به استرداد اموال و تحویل آنها به خودش نیز همراه باشد.
البته صرف بیان این درخواست از سوی علی به جعفر ممکن است مطرح نشود اما خواسته اول در این حالت محکوم کردن خواهان در دعوایی است که خود مطرح کرده است
ورود ثالث تبعی
وقتیکه شخص ثالث در مسئله دعوای اصلی، برای خودش به صورت مستقل حقی قائل نیست اما در صورت پیروزی یکی از طرفین دعوا ذینفع قرار میگیرد ورود ثالث تبعی رخ داده است. به عنوان مثال احمد مدعی مالکیت زمینی میشود که علی آن را تصرف کرده است؛ بنابراین اقامه دعوا میکند و از دادگاه تقاضای خلع ید فرد غاصب را میکند. در این حالت مجید که قبلاً حق عبور از زمین را از علی خریده است، سود و نفع خودش را در پیروزی علی میبیند تا به این ترتیب قرارداد بین او و علی باطل نشود؛ بنابراین وارد دعوا میشود و تلاش میکند از علی دفاع کند و به پیروزی او در پرونده کمک کند.
در هردوی این موارد حضور یک وکیل متخصص و استفاده از تجربه یک متخصص حقوقی بهترین راهحل برای سرعت بخشیدن به روند حل پرونده میباشد.
چنانچه شما نیز درگیر پروندههای این چنینی شدید، میتوانید از طریق شماره تلفنهای درج شده در این صفحه با ما تماس بگیرید یا به گروه تلگرامی و اینستاگرام ما ملحق شوید و سؤالات خود را مستقیماً از حقوقدانان سامانه حقوقی عدلاک بپرسید.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011