قبل از اینکه درباره قرار عدم استماع دعوا صحبت کنیم باید به صورت مختصر قرار را تعریف کنیم:
براساس ماده 299 قانون آیین دادرسی:
چنانچه رأی دادگاه راجع به ماهیت دعوا و قاطع آن به طور جزئی یا کلی باشد، حکم و در غیر این صورت قرار نامیده میشود
بخش مهمی از رأیهای صادرشده در دادگاهها، قرارها هستند. قرارها انواع مختلفی دارند، قرار جلب به دادرسی، قرار ترک تعقیب، قرار تعلیق تعقیب، قرار بازداشت و قرار عدم استماع دعوا از جمله قرارهای شناخته شده هستند. ما پیش از این در مقالههایی درباره قرارهای مختلف صحبت کردهایم. در این مقاله میخواهیم توضیحات مختصری درباره قرار عدم استماع دعوا به شما ارائه کنیم.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

قرارهای قاطع دعوا
یکی از انواع قرارها، قرارهای قاطع دعوا میباشد. با صدور این دسته از قرارها، پرونده از دادگاه رسیدگیکننده خارج میشود. قرار عدم استماع دعوا یکی از قرارهای قاطع دعوا هستند.
یکی از انواع قرارها، قرارهای قاطع دعوا است که با صدور آنها پرونده از دادگاه رسیدگیکننده به دعوا خارج میشود؛ از جمله انواع قرارهای قاطع دعوا، قرار عدم استماع دعوی میباشد. بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی، این قرار در زمانهایی صادر میشود که دعوای رخ داده براساس قوانین صادرشده غیرقابل استماع باشد.
اما بیایید ببینیم قرار عدم استماع دعوا چه آثاری دارد و با نمونههایی از این قرار آشنا شویم.
سپس میتوانید در پایین همین صفحه سؤالات خود را با وکلای سامانه حقوقی عدلاک مطرح کنید و از راهنمایی قانونی استفاده کنید.
قرار عدم استماع دعوا چیست؟
ماده 332 قانون آیین دادرسی مدنی در بند ب، قرار عدم استماع دعوی را به عنوان قرار قابلتجدید نظر مینامد.
قرارهای زیر قابلتجدیدنظر است، درصورتیکه حکم راجع به اصل دعوا قابل درخواست تجدیدنظر باشد:
الف- قرار ابطال دادخواست یا رد دادخواست که از دادگاه صادر شود.
ب- قرار رد دعوا یا عدم استماع دعوا.
ج- قرار سقوط دعوا.
د- قرار عدم اهلیت یکی از طرفین دعوا.
براساس این ماده، موارد صدور قرار عدم استماع دعوا پیشبینینشده است اما مفهوم کلی قرار عدم استماع دعوا این است که دعوا با توجه به مواد قانون آیین دادرسی مدنی غیرقابل استماع است.
براین اساس قرار عدم استماع دعوا در شرایطی صادر میشود که رسیدگی به ماهیت دعوا به علت مانعی که وجود دارد به صورت قانونی مجاز نیست یا بیهوده محسوب میشود به طوری که حتی درصورتیکه موضوع ادعا شده احراز شود، دادگاه نتواند آثار قانونی نسبت به آن بیان کند.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

نمونه قرار عدم استماع دعوا
اگر دعوایی با خواسته پولی اقامه شود و مشخص شود که خواهان دعوا در نتیجه قمار این پول را طلب دارد و مثلاً در قمار آن را برده است، دادگاه قرار عدم استماع دعوا صادر میشود زیرا قمار در اسلام باطل است و دعاوی مرتبط با آن قابل استماع نیست. از طرفی قرار عدم استماع دعوا درصورتیکه خوانده در تاریخ تقدیم دادخواست فوت کند، صادر میشود.
پیشنهاد ما این است که قبل از طرح دعوای حقوقی ابتدا با یک وکیل متخصص مشورت کنید تا دعوای شما را از نظر قانونی بررسی کند و اطمینان پیدا کنید که مشمول این قرار نمیشود. سپس برای طرح آن هزینه های دادرسی را اعمال کنید.
آثار قرار عدم استماع دعوا
آثار قرار عدم استماع دعوا مشابه قرار رد دعوا است و تفاوتی با آن ندارد بنابراین صدور این قرار آسیبی به حقوق صاحب دعوا وارد نمیکند. در هر دو مورد هزینه دادرسی پرداخت شده قابلاسترداد نیست اما باید بدانید که قرار رد دعوا و قرار عدم استماع دعوا اعتبار امر مختومه ندارد؛ بنابراین اقامه دوباره دعوا بعد از صادر شدن این دو قرار ممکن است.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011