سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

آیا حضور موکل به همراه وکیل در دادگاه الزامی است؟

آیا اگر وکیل داشته باشیم نیاز هست خودمان نیز در جلسه دادگاه حضور پیدا کنیم؟

آداب حضور موکل به همراه وکیل در دادگاه:

افراد با این تصور که اشراف بیشتری نسبت به پرونده دارند گمان می­کنند نیاز هست مطالبی را از زبان خود در در صحن دادگاه بیان کنند غافل از اینکه چه بسا وکیل برنامه ­ای برای آن حداقل در آن جلسه نداشته باشد یا اگر برنامه و دفاعی هم مد نظرش است ترجیح می­دهد در فرصت لازم که از اثرگذاری بیشتری برخوردار باشد ارائه گردد.

 یک وکیل دادگستری حرفه­ای بر اساس اطلاعات و تجربه­ای که دارد با آنالیز پرونده و در نظر گرفتن دفاعیات احتمالی طرف مقابل پاسخ لازم را تدارک دیده و بر اساس استراتژی از پیش تعیین شده در جلسه دادگاه حضور پیدا می­کند اما حضور موکل در دادگاه چه بر اساس الزام دادگاه باشد یا تمایل شخص موکل بسیار چالش برانگیز خواهد بود.

حضور موکل به همراه وکیل در جلسات دادرسی الزامی نیست مگر بنا بر تشخیص قاضی که در این صورت مراتب در ابلاغیه قید شده و به اطلاع وکیل نیز می­رسد. چه بسا این دستور به وکیل ابلاغ گردد تا حتماً موکل خود را در دادگاه حاضر نماید، در این صورت عدم حضور موکل می­تواند به ضرر او تمام شود. مطلبی که وکیل در مورد آن با توجه به موضوع پرونده تصمیم خواهد گرفت.

 باید یادآور شد در پرونده­ های کیفری با توجه به این که اتهام باید به خود موکل تفهیم گردد محاکم اصرار بر حضور شخص موکل دارند. در مورد نحوه حضور و رفتار موکل باید گفت معمولاً وکیل در موارد فوق قبل از وقت دادگاه در جلسه­ای اختصاصی فرضیه­ های مختلف احتمالی را بررسی و با هماهنگی، موضوعاتی که باید موکل در حضور قاضی مطرح نماید را مشخص می­کند.

اما همیشه روند جلسه دادرسی مطابق آنچه پیش بینی شده پیش نمی­رود و اتفاقاتی رخ می­دهد که کلیه پیش فرض­ها را به هم ریخته و جهت را به سمت و سویی علیه موکل پیش می­برد در نتیجه نحوه حضور و پاسخ موکل به سوالات مطروحه یا برخورد با طرف دعوی بسیار حائز اهمیت است.

 بر اساس تجربه شخصی و همچنین تجربیات سایر همکاران بارها شاهد بوده­ام که علی­رغم روند مطلوب دادرسی به ناگاه در اثر یک کلمه یا یک جمله نابجا کل مسیر رسیدگی تغییر یافته و به ضرر موکل پیش رفته است.

در همین زمینه لازم دیدم مواردی را که موکل می­ بایست در زمان حضور در صحن دادگاه رعایت کند را به طور مختصر بیان کنم.

وکیل پایه یک دادگستری در مشهد - مشاوره حقوقی
جهت مشاوره آنلاین رایگان کلیک کنید

 آداب حضور موکل به همراه وکیل در جلسات دادگاه:

  • در صحن دادگاه حتماً در کنار وکیل خود بنشینید. قطعاً وکیل شما بر این امر نظارت خواهد کرد.
  • به هیچ وجه تأکید می­گردد به هیچ وجه تا زمانی که از شخص شما به عنوان موکل و طرف دعوی سؤال نشده پاسخ ندهید. معمولاً سؤالات از وکیل پرسیده
  • می­شود و وکیل شما نیز از قبل پاسخ لازم را تدارک دیده است پس لزومی به پاسخ دادن شما نیست.
  • زمانی که به عنوان اصحاب دعوی مخاطب سوال قاضی شما هستید سعی کنید پاسخ­ها کوتاه و در حداقل واژه­ ها و جملات بیان گردد. آنجا که از پاسخ خود اطمینان دارید با بله یا خیر جواب دهید. نیازی به توضیح اضافه نیست. شاید گمان کنید می­توانید با شکافتن مسأله موضوع را برای دادگاه بهتر توضیح دهید اما لزومی ندارد. این کار باعث طرح سوالات بیشتر می­شود که چه بسا در آن لحظه آمادگی پاسخ نداشته باشید. برخی پاسخ­ها بر پیچیدگی موضوع می­ افزایند. زیاد صحبت کردن در جلسه دادرسی به معنای محق بودن نیست.
  • بین حرف­ها و دفاعیات وکیل نپرید. شایسته است اگر مطلبی به ذهن شما رسید که احتمال می­دهید وکیل شما فراموش کرده باشد به جای بیان مستقیم حتماً آن را به وکیل خود انتقال دهید. شاید وکیل شما لزومی به طرح آن ندیده باشد.
  • در طول جلسه دادرسی حتماً بر خود مسلط باشید و آرامش خود را حفظ کنید. اجازه ندهید طرف مقابل یا وکیلش تمرکز شما را به هم بزند. برخی به عمد یا سهواً روند رسیدگی را به حاشیه می­برند تا واقعیت را پنهان کنند یا حقیقت را وارونه جلوه دهند و به حدی تیزهوشانه از این ترفندها بهره می­برند که به ناگاه خود را در دامی می­یابید که بیرون آمدن از آن به سهولت امکان پذیر نیست. مراقب باشید که بازیگر سناریویی که آنها به نحوی هوشمندانه کارگردانی می­کنند نباشید. هر رفتار ،کلمه یا نقش شما یا وکیل­تان می­تواند آخرین حرکت و تلاش در دفاع از حق واقعیتان باشد پس آن را به راحتی هدر ندهید.
  • هیچگاه به سؤالات طرف مقابل یا وکیل ایشان پاسخ ندهید. شما حق دارید در مقابل سؤالات طرف مقابل یا وکیل ایشان سکوت اختیار کرده و از پاسخ دادن امتناع نمایید. بدیهی است اگر قاضی دادگاه لازم بداند آن را از شما خواهد پرسید. طرفین دعوی یا وکلای ایشان اگر سؤالی از طرف مقابل داشته باشند موظفند آن را از طریق قاضی رسیدگی کننده مطرح نمایند. عدم پاسخ به معنای ایجاد حق برای طرف مقابل نیست.
  • اگر در پاسخ به سؤالات دادگاه مردد بودید حق دارید که با وکیل خود مشورت کرده آنگاه پاسخ دهید. سؤالاتی که در پاسخ آن مردد هستید را با بیان جملاتی شبیه «مطمئن نیستم» «الأن حضور ذهن ندارم» «باید بیشتر فکر کنم» یا «پس از بررسی پاسخ خواهم داد» پاسخ دهید تا فرصت لازم برای ارائه پاسخ مناسب داشته باشید. توجه داشته باشید که در محضر دادگاه هر حرفی زده شود علیه شما قابل استناد خواهد بود. این کار دست وکیل را برای دفاع مناسب می­بندد.
  • در نهایت به وکیل خود اعتماد کنید و بدانید که دفاع از حقوق شما تخصص اوست.

دکتر سالمون- موسسه حقوقی و داوری مهر آرتا نوین

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.