سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

نکول سوگند توسط مدعی علیه چه پیامدهایی دارد؟

نکول سوگند چیست؟ در قانون آیین دادرسی مدنی شهادت و سوگند یکی از دلایل اثبات ادعا محسوب می‌شود. هر زمان که فرد مدعی برای اثبات گفته‌های خود شواهد و دلایل کافی را برای ارائه به دادگاه نداشته باشد و طرف دیگر منکر ادعای او شود، مدعی می‌تواند از طرف مقابل بخواهد که سوگند بخورد و چنانچه مدعی علیه، ادای سوگند کند، دیگر ادعای مدعی از اعتبار ساقط خواهد شد. این نوع سوگند، سوگند قطع دعوا نامیده می‌شود. 

 همچنین اگر مدعی علیه ادای سوگند را نخورد در این حالت خود مدعی می‌تواند برای اثبات ادعای خود سوگند یاد کند. اما در بعضی مواقع اگر مدعی علیه از سوگند خوردن خودداری کند، از رد سوگند به مدعی جلوگیری می‌کند و در این حالت است که بحث نکول سوگند توسط مدعی علیه به میان می‌آید.در ادامه این مقاله قصد داریم بحث نکول سوگند توسط مدعی علیه و آثار و نتایج آن صحبت کنیم.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.
نکول سوگند

در این بخش می‌خواهیم درباره نکول مدعی علی از ادای سوگند صحبت نماییم.با توجه به توضیحات بیان شده اگر مدعی علیه پرونده از ادای سوگند خودداری نماید و همچنین از اختیار رد سوگند نسبت به مدعی نیز استفاده نکند و این مسئله را در دادگاه اعلام نماید، مشخص کردن تکلیف ادعای بیان شده توسط مدعی بسیار دشوار می‌گردد زیرا از یک‌سو مدعی دلیلی برای ادعای خود ندارد و از طرف دیگر با وجودی که مدعی علیه ادعا را انکار می‌کند و از مدعی درخواست می‌کند سوگند یاد کند، باز هم از ادا کردن سوگند و رد آن خودداری می‌کند و این مسئله را به دادگاه اعلام می‌کند.

زمانی که چنین وضعیتی ایجاد می‌شود از نکول از ادعای سوگند توسط مدعی علیه صحبت می‌شود که به عنوان نکول سوگند نیز شهرت دارد. براساس ماده 273 قانون آیین دادرسی مدنی، چنانچه مدعی علیه از ادای سوگند نکول نماید، دادگاه باید سه بار به مدعی علیه اخطار بدهد که یا در تائید ادعای خود یا رد ادعای مدعی علیه سوگند بخورد. درصورتی‌که چنین عملی را انجام ندهد، ناکل شناخته می‌شود.

براساس قانون آیین دادرسی و همچنین براساس قوانین دادگاه‌ها، نکول از ادای سوگند می‌تواند برای فرد ناکل پیامدها و نتیجه‌هایی داشته باشد. این پیامد در ماده 274 قانون آیین دادرسی مدنی این‌طور بیان شده است: 

 چنانچه منکر از ادای سوگند و رد آن به خواهان نکول نماید، دادگاه سه بار جهت اتیان سوگند یا رد آن به خواهان، به منکر اخطار می‌کند، در غیراین صورت، ناکل شناخته خواهد شد.

با اصرار خوانده بر موضع خود، دادگاه ادای سوگند را به خواهان واگذار نموده و با سوگند وی ادعا ثابت و به موجب آن حکم صادر می‌شود و در صورت نکول خواهان از ادای سوگند، ادعای او ساقط خواهد شد.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.
وکیل پایه یک دادگستری در مشهد - مشاوره حقوقی

بر اساس این ماده اگر مدعی علیه پس از اخطار دادگاه سوگند یاد نماید یا آن را به مدعی واگذار کند، تکلیف ادعای انجام شده براساس این سوگند مشخص می‌شود. اما چنانچه مدعی علیه همچنان از ادای سوگند خودداری کند و سوگند را به طرف مقابل نیز تفویض نکند، به این فرد ناکل گفته می‌شود که دادگاه این مسئله را در صورت جلسه ذکر می‌کند و بعد ادای سوگند را به مدعی بیان می‌کند و چنانچه مدعی سوگند یاد کند، ادعای او ثابت می‌شود و حکم براساس این سوگند مشخص می‌شود اما اگر مدعی نیز از ادای سوگند خودداری کند، ادعا رد می‌گردد.

 باید یادآوری کنیم که چنانچه مدعی علیه نسبت به ادعای سوگند سکوت کند و سکوت او عامدانه باشد، دادگاه باید ابتدا عواقب قانونی و شرعی پنهان کردن حقیقت را به او اعلام کند و سه بار به خوانده پرونده اخطار دهد که خودداری از ادای سوگند او را ناکل می‌نماید.

درصورتی‌که به هر نحو درگیر پرونده‌های مرتبط با نکول سوگند توسط مدعی شدید،بهتر است با یک وکیل یا مشاور حقوقی گفتگو کنید. شما می‌توانید سؤالات خود را در پایین همین صفحه مطرح کنید یا به صورت تلفنی و حضوری با ما ارتباط برقرار کنید. همکاران ما آماده هستند تا در پرونده‌های حقوقی و کیفری راهنمای شما باشند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.