آیا امکان مطالبه نفقه از پدربزرگ وجود دارد؟ در چه شرایطی میتوان نفقه را از پدربزرگ کودک مطالبه کرد؟ همانطور که میدانید در قانون ایران پس از فوت پدر، سرپرستی با پدربزرگ است و پدربزرگ است که ولی فرزندان حساب شده و حتی به دختر اجازه ازدواج میدهد.
از طرفی پرداخت نفقه فرزندان، بر عهده پدر آنها میباشد؛ اما درصورتیکه پدر به هر دلیل فوت کند یا اینکه توانایی مالی لازم را برای پرداختن نفقه به فرزندانش نداشته باشد، پرداخت نفقه به فرزندان بر عهده جد پدری (پدربزرگ) خواهد بود. البته این در صورتی است که این فرزند توانایی تأمین نفقه خود را نداشته باشد و پدربزرگ نیز توانایی مالی مناسبی داشته باشد.
مطالبه نفقه از پدربزرگ یا جد پدری چه شرایطی دارد؟ درصورتیکه در این زمینه به مشاوره و راهنمایی نیاز دارید، میتوانید از طریق شماره تلفنهای درج شده در همین صفحه با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک ارتباط برقرار کنید.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

نفقه فرزند به عهده کیست؟
قبل از اینکه از مشاور حقوقی درباره مطالبه نفقه از پدربزرگ سؤال کنید ابتدا باید ببینید که براساس قانون نفقه فرزند باید توسط چه کسی پرداخت شود؟
نحوه محاسبه نفقه در قانون چیست؟
ماده 1199 قانون مدنی میگوید:
نفقه اولاد بر عهده پدر است؛ پس از فوت پدر یا عدم قدرت او به انفاق به عهده اجداد پدری است با رعایت الاقربفالاقرب، در صورت نبودن پدر و اجداد پدری و یا عدم قدرت آنها نفقه بر عهده مادر است.
هرگاه مادر هم زنده و یا قادر به انفاق نباشد با رعایت الاقرب فالاقرب به عهده اجداد و جدات مادری و جدات پدری واجبالنفقه است و اگرچند نفر از اجداد و جدات مزبور از حیث درجه اقربیت مساوی باشند نفقه را باید به حصه مساوی تأدیه کنند.
این ماده به وضوح بیان میکند که نفقه اولاد با پدر او است. همچنین بعد از فوت پدر یا در صورت عدم توانایی او ، پرداخت نفقه بر عهده اجداد پدری است. درصورتیکه پدر و جد پدری زنده نباشند، یا اینکه توانایی پرداخت نفقه را نداشته باشند، نفقه بر عهده مادر است.
اگر مادر کوچک زنده نباشد یا توانایی پرداخت نفقه را نداشته باشد با رعایت اصل الاقرب فالاقرب ، نفقه کودک بر عهده پدربزرگ و مادربزرگ مادری یا پدربزرگهای پدری واجب النفقه میباشد؛ و چنانچه چند نفر از پدربزرگها و مادربزرگها از نظر درجه نزدیک بودن به فرزندان برابر باشد، نفقه باید به نسبت مساوی از سوی آنها پرداخته شود.
درصورتیکه پدربزرگ زنده نباشد یا قادر به پرداخت نفقه نوه نباشد ، پرداخت نفقه به عهده مادر کودک است؛ اما درصورتیکه مادر توانایی مالی نداشته باشد یا فوت کرده باشد در این حالت مادربزرگ پدری، پدربزرگ و مادربزرگ مادری و … مسئول پرداخت نفقه خواهند بود.

مطالبه نفقه از پدربزرگ
حالا که میدانیم پرداخت نفقه فرزند با چه کسی است ، باید اشاره کنیم که در صورت عدم تمکن مالی پدر و یا فوت او ، پرداختن نفقه فرزندان بر عهده پدربزرگ کوچک است که به معنای جد پدری است.چنانچه پدر فوت کند یا به دلیل بیماری، معلولیت یا مواردی از این دست توانایی پرداختن نفقه فرزندانش را نداشته باشد، در این حالت پدربزرگ و جد پدری مسئول پرداخت نفقه خواهد بود.گاهی پدربزرگ از پرداختن نفقه خودداری میکند و نفقه کودکان را نمیپردازد در این حالت فرزند یا مادر او میتواند خواستار مطالبه نفقه فرزندش باشد.
معمولاً این مادر کودک است که دعوای مطالبه نفقه از پدربزرگ را مطرح میکند و درصورتیکه دادگاه شرایط قانونی لازم را احراز کند، حکم به پرداخت نفقه توسط جد پدری میدهد.
آیا یارانه نقدی جزء نفقه زن است؟
دادگاه صالح
دادگاه صالح برای رسیدگی به دعوای مطالبه نفقه فرزند از جد پدری، دادگاه خانواده است. در این حالت شخص ذینفع (مادر کودک) باید به دادگاه مراجعه کند و با ارائه دادخواست مطالبه نفقه فرزند از جد پدری، تقاضای دریافت نفقه نماید.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

شرایط مطالبه نفقه از جد پدری
در صورت فوت پدر یا عدم توانایی او برای پرداختن نفقه، پدربزرگ باید نفقه فرزندان را پرداخت کند اما پرداخت نفقه به فرزندان یا نوه در قانون مدنی به عنوان نفقه اقارب شناخته میشود و فقط درصورتیکه شرایط قانونی وجود داشته باشد این کار ممکن است.
بعضی از شرایط مطالبه نفقه کودک از جد پدری و پدربزرگ از این قرارند:
- اولین شرط پرداخت نفقه این است که پدربزرگ توانایی مالی لازم را داشته باشد؛ مثلاً اگر پدربزرگ فقیر باشد یا تمکن مالی نداشته باشد نمیتواند این کار را انجام دهد و بنابراین وظیفهای از این نظر نخواهد داشت.
- شرط دوم دریافت نفقه از پدربزرگ این است که فرزند استحقاق دریافت نفقه را داشته باشد یعنی خودش نتواند و توانایی مالی تأمین مخارجش را ندارد و نتواند با پیدا کردن یک کار، زندگی خود را تأمین کند.
- باید بدانید که براساس قانون امکان مطالبه نفقه گذشته از پدربزرگ وجود ندارد؛ به عبارت دیگر نفقه گذشته را نمیتوان از پدربزرگ مطالبه کرد و صرفاً میتوان نفقه آینده را از پدربزرگ گرفت.
چنانچه شرایط قانونی وجود داشته باشد، پدربزرگ یا جد پدری وظیفه دارد نفقه فرزندانش را پرداخت کند و در این حالت میتوان به جرم ترک انفاق از او شکایت کرد.
پرداخت نفقه زن در عقده وفات شوهر با کیست؟
ارتباط با وکیل خانواده در سامانه حقوقی عدلاک
درصورتیکه به هر نحو درگیر پروندههای نفقه، مهریه، طلاق، خانواده و مسائلی از این دست شدید، با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک ارتباط برقرار کنید. همکاران ما آماده هستند تا در تمام ساعات شبانه روز از شما عزیزان پشتیبانی و حمایت کنند.
شما میتوانید از شماره تلفنهای پایین این صفحه برای مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری استفاده کنید و سؤالات خود را به صورت تلگرامی، خصوصی در اینستاگرام یا در پایین همین صفحه با ما مطرح کنید و از راهنمایی حقوقدانان ما استفاده کنید. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011