قوانین تمکین در دوران عقد شامل چه مواردی میشود؟ اما بیایید ببینیم تمکین چیست؟ واژه تمکین به معنی مالک شدن و ثابت کردن است . این واژه در برابر معنای نشوز قرار دارد. نشوز در فقه به معنای اطاعت نکردن و شورش کردن است. دعوای الزام به تمکین یکی از دعاوی است که در دادگاه خانواده به کرات دیده میشود. این دعوا معمولاً در زمان اختلافات خانوادگی در زندگی مشترک و مخصوصاً زمانی که خانم منزل مشترک را رها میکند طرح میشود.
در چه شرایطی عدم تمکین زن مجاز است؟
باید بدانید با استناد به موارد 1102 و 1103 قانون مدنی نشوز صرفاً شامل خانمها نمیشود و درصورتیکه مرد نیز وظایف زناشویی خود را به درستی انجام ندهد ناشزه محسوب میشود و بنابراین نشوز در حقیقت عدم اجرای تکلیف شرعی زن یا مرد در قبال خانواده و تعهدات زندگی مشترک است. در این مقاله به تمکین در دوران عقد میپردازیم و بعداً در مقالهای به دعوای الزام به تمکین شوهر نیز خواهیم پرداخت.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
عدم تمکین در قانون
ماده 1102 قانون مدنی بیان میکند:
همینکه نکاح به طور صحت واقع شد، روابط زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار میشود.
ماده 1103 قانون مدنی میگوید:
زن و شوهر مکلف به حسن معاشرت با یکدیگرند.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

اثبات عدم تمکین در دوران عقد
برای اثبات عدم تمکین باید بدانید که در اصطلاح حقوقی تمکین میتواند عام یا خاص باشد.تمکین عام به معنای انجام دادن تمام وظایف از طرف زن نسبت به شوهرش است و این مسئله شامل پیروی در رابطه زناشویی، مدیریت منزل، امرار معاش و … میباشد.اما تمکین خاص به معنای انجام دادن وظایف زناشویی از طرف زن و مرد است. و درصورتیکه زن یا مرد وظایف زناشویی خود را انجام ندهند مرتکب نشوز شدهاند. بنابراین برای طرح دعوای الزام به تمکین باید اول از همه رابطه زوجیت میان زن و مرد ثابت شود و سپس اثبات شود که خوانده دعوا تمکین نداشته است در این مورد تفاوتی ندارد که خوانده زن باشد یا مرد.
آیا طلاق به دلیل عدم تمکین زن امکان پذیر است؟
ضمانتهای اجرای عدم تمکین زن از مرد
در زمینه عدم تمکین در دوران عقد مشخصاً در قانون مدنی و قانون حمایت خانواده ضمانت اجراهایی مشخصشده است که شامل چهار مرحله است:
1- در مرحله اول زن دیگر استحقاق دریافت نفقه را نخواهد داشت.
2- در مرحله دوم دعوای الزام به تمکین مطرح میشود.
3- اجازه ازدواج دوم به شوهر داده میشود.
4- در این حالت زن مستحق دریافت اجرتالمثل و نحله نخواهد بود.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

ضمانت اجرای عدم تمکین مرد از زن
همانطور که زن مکلف به تمکین از شوهر خود است، مرد نیز باید به وظایف خود عمل کند و چنانچه مرد به وظایف زناشویی خود عمل نکند و خانم دعوای الزام به تمکین زوج را مطرح کند و بتواند آن را اثبات کند میتواند درخواست طلاق داشته باشد و با دریافت کلیه حقوق قانونی خود از شوهرش جدا شود.
آنچه باید درباره تمکین زوجه بدانید.
نحوه دفاع در پرونده عدم تمکین در دوران عقد
در پروندههای عدم تمکین، عدم تمکین میتواند از طرف زن یا شوهر باشد و درصورتیکه هر کدام عدم تمکین را به وجود مانع شرع مانند بیماری، حج واجب، روزهداری و مواردی مانند این بیان کند یا چنانچه زن طرف دعوا باشد میتواند علت عدم تمکین را وجود ترس و آسیب بدنی، مالی یا شرافتی با استفاده از حق حبس اعلام کند.
ماده 1085 قانون مدنی دراینباره میگوید:
زن میتواند تا مَهر به او تسلیم نشده از ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند مشروط بر اینکه مَهر او حال باشد و این امتناع مُسقِط حق نفقه نخواهد بود.
همچنین باید بدانید عدم پرداخت نفقه از طرف مرد براساس قانون خانواده جرم حساب میشود و قابل مجازات است.

تمکین در دوران عقد چه شرایطی دارد؟
بسیاری از افراد معتقدند که پس از عقد تمکین بر زن واجب است. اما باید بدانید که تمکین در دوران عقد یک سری شرایط دارد. مثلاً اینکه مرد موظف است از لحظه عقد کلیه هزینههای زندگی همسر را تأمین کند و این تأمین هزینه باید در شأن زوجه باشد. از طرفی یکی از مهمترین مقدمات تمکین تهیه منزل مستقل در حد شأن زوجه است . بنابراین آقا نمیتواند بدون فراهم کردن ملزومات تمکین از خانم توقع تمکین داشته باشد.
به عنوان مثال آقایی خانمی را عقد کرده اما زوجه به مدت دو سال در عقد مرد باقیمانده به دادگاه بیان میکند که در این دو سال شوهرم ریالی به من نفقه پرداخت نکرده و هیچ خرید لباسی برای من نداشته و معتقد است تا زمانی که در خانه پدر هستی مخارج زندگی تو با پدرت است و فقط هفتهای دو بار در منزل پدرم یا پدرش، با من ارتباط جنسی برقرار میکند. در چنین شرایطی مرد وظیفه شوهر بودن خود را در قبال خانم اجرا نکرده یعنی نه تأمین مالی خانم را انجام داده و نه مکان مناسبی برای زندگی فراهم کرده است بنابراین خانم میتواند تا زمان انجام وظایف شوهر، از او تمکین نکند.
درصورتیکه درگیر دعاوی مرتبط با تمکین هستید، شما به کمک یک وکیل خانواده یا وکیل طلاق نیاز دارید. همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک آماده هستند تا از شما در هر زمان پشتیبانی کنند. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011