یکی از سؤالاتی که به کرات پرسیده میشود این است که چه پروندههایی در دیوان عالی کشور بررسی میشوند؟ در این مقاله قصد داریم ببینیم روش ارسال پرونده به دیوان عالی کشور چیست و چطور میتوان برای شکستن رأی در دیوان عالی کشور اقدام کرد؟ مدت زمان رسیدگی به پرونده در این دیوان چقدر است و چطور میتوان به رأی دیوان عالی کشور اعتراض کرد.
سلسله مراتب حقوقی
همانطور که پیشتر اشاره کردیم برای رسیدگی به پرونده در مراجع قانونی یک سری مراحل و سلسله مراتب وجود دارد. در حقیقت پروندهای که در مرجع قانونی پایین دست رایی برای آن صادر میشود، در صورت اعتراض یکی از طرفین به مرجع قانونی عالیتر منتقل میشود تا یکبار دیگر مورد بررسی و تصمیمگیری قرار گیرد. سپس رأی تائید شده در مرجع بالاتر توسط مراجع ذیربط اجرا میگردد. در قوانین کیفری ایران، دیوان عالی کشور مرجع رسیدگی به پروندههای قضایی است و به این قبیل موارد رسیدگی میکند؛ اما چه پروندههایی در دیوان عالی کشور بررسی میشوند؟
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

چه پروندههایی در دیوان عالی کشور بررسی میشوند؟
باید بدانید که تمام پروندهها نیاز به رأی دیوان عالی کشور ندارند. بلکه فقط پروندههای مهم و جدی که باید بدون کوچکترین اشتباهی بررسی شوند در این مرجع بررسی میشوند؛ زیرا اشتباه در بررسی بعضی از پروندهها میتواند موجب ایجاد خسارتهای سنگینی شود ؛ بنابراین در دیوان عالی کشور ماهرترین قضات به کار گرفته میشوند تا به بهترین صورت به این پروندههای حساس رسیدگی کنند.
برای پیگیری پروندههایی که به دیوان عالی کشور ارجاع داده میشوند بهتر است که از کمک و مشورت یک وکیل استفاده کنید تا از حقوق قانونی شما بهتر حمایت شود. در حقیقت حضور یک وکیل متخصص و ماهر به خصوص در پروندههای کیفری میتواند ناجی شما باشد؛ بنابراین این مسئله را پشت گوش نیندازید.
وظایف دیوان عالی کشور چیست؟
پیش از این درباره اینکه دیوان عالی کشور چه وظایفی دارد و چه پروندههایی به دیوان عالی ارجاع داده میشوند؟ صحبت کردهایم حالا باید بیشتر با وظایف این دیوان آشنا شویم.در قانون اساسی برای دیوان عالی کشور یک سری وظایف مشخصشده است:
- نظارت بر اجرای صحیح قوانین در کشور
- رسیدگی به اتهامات مقامات کشور
- بررسی اعتراضات درباره رأی دادگاه کیفری
- صادر کردن رأی وحدت رویه درباره مسائل حقوقی و کیفری
بر این اساس میتوانید ببینید که پروندههایی در دیوان عالی کشور بررسی میشود که جدی و مهم هستند و کوتاهی در رسیدگی به آنها میتواند موجب آسیب و خسارتهای شدیدی شود. طبیعی است که قضات این دیوان موظف هستند با نهایت دقت و ریزبینی به پروندهها رسیدگی کنند؛ بنابراین عجیب نیست اگر پرونده ارسال شده به دیوان عالی کشور با سرعت پیگیری نشود ؛ زیرا روزانه صدها پرونده به این مرجع ارجاع داده میشود.
در اکثر مواقع رسیدگی به چنین پروندههایی از پنج ماه تا یک سال زمان خواهد برد.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

چه پروندههای حقوقی به دیوان عالی کشور میرسند؟
از جمله وظایف اصلی دیوان عالی کشور رسیدگی و بررسی بر رأی صادره از دادگاههای زیر دست است. به این معنا که در صورت اعتراض افراد به یک پرونده حقوقی و کیفری، دیوان عالی کشور به این پرونده رسیدگی میکند تا فرجامخواهی انجام شود.
ماده 366 قانون آیین دادرسی مدنی در این زمینه میگوید:
رسیدگی فرجامی عبارت است از تشخیص انطباق یا عدم انطباق رای مورد درخواست فرجامی با موازین شرعی و مقررات قانونی.
بر این اساس رسیدگی به فرجامخواهی پرونده در دیوان عالی براساس این است که آیا رأی درخواست فرجام با قوانین کشور و شرع تطابق دارد یا خیر
پس از رسیدگی به دعاوی و شکایتهایی که در دادگاههای حقوقی و کیفری مطرح میشوند این امکان وجود دارد که مدعی پرونده از رأی صادر شده رضایت نداشته باشد بنابراین به آن اعتراض میکند. البته اعتراض به پروندهها نیز شرایط خاص خود را دارد و هر پروندهای برای بررسی مجدد پذیرفته نمیشود. در حقیقت برای فرجامخواهی در دیوان عالی باید یک سری خصوصیات در پرونده وجود داشته باشد

کدام دسته از احکام در دیوان عالی کشور بررسی میشوند؟
حال بیایید ببینیم چه پروندههایی در دیوان عالی بررسی میشوند؟در پاسخ به این سؤال باید بگوییم دو دسته پرونده در دیوان عالی کشور بررسی میشوند. احکام بدوی و احکامی که درخواست تجدیدنظر برای آنها ارائه شده است.
ماده 367 قانون آیین دادرسی مدنی
آرای دادگاههای بدوی که به علت عدم درخواست تجدیدنظر قطعیت یافته قابل فرجامخواهی نیست مگر در موارد زیر:
الف- احکام:
1- احکامی که خواسته آن بیش از مبلغ بیست میلیون (20/000/000) ریال باشد.
2- احکام راجع به اصل نکاح و فسخ آن، طلاق، نسب، حجر، وقف، ثلث، حبس و تولیت.
ب- قرارهای زیر مشروط به اینکه اصل حکم راجع به آنها قابل رسیدگی فرجامی باشد.
1- قرار ابطال یا رد دادخواست که از دادگاه صادر شده باشد.
2- قرار سقوط دعوا یا عدم اهلیت یکی از طرفین دعوا.
براساس این ماده احکامی که در دادگاه بدوی مورد تجدیدنظرخواهی قرار نگرفتهاند میتوانند در مراجع بالاتر مورد تجدیدنظرخواهی قرار بگیرند. به شرط آنکه خواسته آن بالا باشد یا مرتبط به ازدواج، طلاق و … باشد.
همچنین بعضی از احکام قابلیت فرجامخواهی دارند؛ مثلاً زمانی که دادگاه درخواست را رد کرده باشد یا اینکه دادگاه قرار ابطال داده باشد.همچنین در صورتی که یکی از طرفین دعوا اهلیت نداشته باشند یا قرار سقوط یکی از آنها صادر شده باشد میتوان برای این حکم فرجامخواهی کرد.
چنانچه دعوای مطرح شده میان دو طرف یک اختلاف مالی باشد که براساس آن یکی از طرفین باید مبلغ بالایی را بپردازد یا اینکه دعوا مالی نباشد اما یکی از دو طرف براساس حکم دادگاه به حبس محکوم شود اما به رأی اعتراضی نکند، رأی فوق میتواند در دیوان عالی مورد بررسی قرار بگیرد. همچنین دادخواست فرجامخواهی یا اعتراض به آن نیز در این دیوان مورد بررسی قرار میگیرد.
طبیعی است که در این پروندهها اهمیت حضور یک وکیل متخصص بیشتر دیده میشود. توصیه ما این است که در هر پرونده کیفری یا حقوقی از کمک یک وکیل متخصص استفاده کنید. حتی اگر توانایی مالی استخدام وکیل ندارید میتوانید درخواست وکیل تسخیری بدهید اما پشتیبانی یک متخصص قانونشناس را از خود دریغ نکنید. شما میتوانید برای مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری در هر زمینهای که باشد با ما تماس بگیرید . همکاران ما آماده هستند تا در هر ساعت از شبانه روز پشتیبان قانونی شما عزیزان باشند.
جمعبندی
در این مقاله تلاش کردیم تا بیشتر درباره نحوه فرجامخواهی در دیوان عالی کشور با شما صحبت کنیم. باید بدانید که بررسی پروندهها در مراجع بالاتر برای همه پروندهها نیست و معمولاً پروندههایی که جریمههای سنگینی دارند یا اینکه اهمیت بالایی برای آنها دارند به دیوان عالی کشور فرستاده میشود. چنانچه رأیی که در دادگاه اولیه صادر میشود مورد اعتراض قرار نگیرد نمیتوان درخواست فرجامخواهی نمود بنابراین در چنین زمانهایی باید با یک وکیل مشورت کنید.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011