سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

قرار نظارت قضایی چیست؟

در این مقاله قصد داریم درباره انواع قرار نظارت قضایی صحبت کنیم. محکومیت قانونی برای فرد زمانی تعیین می‌شود که در دادگاه مجرم بودن او اثبات شده باشد.

زمانی که پرونده متهم به دادگاه ارجاع داده می‌شود نمی‌توان بدون اینکه دلایل محکم و قاطی داشت فرد را مجرم دانست یا او را حبس کرد؛ اما مواردی وجود دارد که فرد متهم فراری می‌شود یا پنهان می‌شود. برای جلوگیری از این مسئله، قرار نظارت قضایی صادر می‌گردد. این قرار موجب می‌شود که نهادهای اجرایی روی فرد نظارت داشته باشند.

تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما تماس با تلفن‌های 09150998001 و 09393106011

ماده 299 قانون آیین دادرسی مدنی قرار را این‌طور تعریف می‌کند:

چنانچه رأی دادگاه راجع به ماهیت دعوا و قاطع آن به طور جزئی یا کلی باشد، حکم و در غیر این صورت، قرار نامیده می‌شود.

می‌توان گفت که قرار دادگاه یک رأی است که در یکی از شروط خود کمبود دارد؛ بنابراین دادگاه با صدور قرار در حقیقت رأی خود را نمایش می‌دهد؛ مثلاً قرار تأمین کیفری نشان می‌دهد که فرد متهم محکوم شده اما با دریافت ضمانت آزاد شده است. یا قرار جلب به معنای این است که مجرم بودن فرد مشخص شده و باید بازداشت شود.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با وکلای سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

وکیل پایه یک دادگستری در مشهد - مشاوره حقوقی

در قوانین کشور ایران قرارهای قانونی در سه دسته طبقه‌بندی می‌شوند:

1-    از نظر قابلیت تجدیدنظر و بررسی مجدد دو دسته قرار داریم قرارهای قطعی و قرارهای غیرقطعی

2-    از نظر قابلیت فرجام‌خواهی دو دسته قرار داریم قرار نهایی و قرار غیر نهایی

3-    از نظر قطعیت شامل دو دسته قرارهای قاطع و غیر قاطع 

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین با تیم حقوقی سامانه عدلاک کلیک کنید.

انواع قرار

گفتیم که قرار نظارت قضایی توسط یک نهاد قانونی برای پیگیری و رصد متهم صادر می‌شود. این قرار پس از ارائه دادن گزارش‌های اولیه تعیین می‌گردد؛ یعنی زمانی که هنوز پرونده در دست بررسی است و مدرک و سند محکمی برای محکومیت فرد پیدا نشده است. در این حالت قانون اجازه بازداشت متهم را نمی‌دهد؛ اما به اطلاع او می‌رسانند که برای او قرار نظارت قضایی صادر شده است و این به آن معناست که خود متهم و همه املاکی که سند آنها به نام او است توسط قانون مورد نظارت واقع می‌شوند.

 همچنین متهم موظف است در صورت احضار توسط دادگستری یا اداره تحقیقات در محل مشخص حضور پیدا کند.

براساس قانون مجازات برای افراد قرارهای مختلفی صادر می‌شود مواردی مانند قرار جلب، قرار منع و … که در مقاله‌های جداگانه‌ای درباره هرکدام آنها توضیحات مفصلی داده‌ایم؛ اما امتیاز قرار نظارت قضایی این است که هم آزادی متهم تأمین می‌شود و تا تکمیل رسیدگی قانونی حبس نمی‌شود هم اینکه مقام قانونی بر متهم نظارت کامل دارد و در صورت اثبات وقوع جرم توسط متهم، فرد به راحتی دستگیر شده و به زندان منتقل می‌شود.

درباره انواع قرار نظارت چه میدانید؟ باید بگوییم قرار نظارت نیز انواع مختلفی دارد و در زمان‌های متفاوتی صادر می‌شود. ما در اینجا درباره این دو نوع توضیح می‌دهیم:

  • قرار کامل‌کننده: این قرار توسط بازپرس پرونده یا قاضی صادر می‌شود و هدف از آن حفاظت بیشتر و تکمیل کردن سایر قرارهای صادر شده است.
  • قرار مجزا یا مستقل: این قرار توسط بازپرس صادر می‌شود و نیازی به قرار دیگری بابت تکمیل ندارد.

در هر قرار نظارت، برای متهم دستورهای مختلفی وجود دارد که لازم است به آنها عمل کند؛ مثلاً فرد موظف است هر چند روز یکبار در مرکز انتظامی مشخص شده حضور پیدا کند و خودش را معرفی کند. یا اینکه از نگهداری سلاح‌های گرم و سرد خودداری کند (حتی در صورت داشتن مجوز). همچنین ممکن است به فرد دستور داده شود که از شهر خارج نشود یا از کشور خارج نشود و برای اطمینان ممنوع‌الخروج می‌گردد. درصورتی‌که متهم به این فرمان‌ها بی‌توجهی کند، مرتکب قانون‌شکنی شده و برای این کار مجازات خواهد شد.

وکیل پایه یک دادگستری در مشهد - مشاوره حقوقی

بسیاری از افراد این دو قرار را یکی می‌دانند اما باید بگوییم ابداً این‌طور نیست؛ زیرا هدف از قرار نظارت زیر نظر گرفتن متهم است و مجرم بودن فرد اثبات نشده است و مدارک و شواهد هنوز در دست بررسی است اما قرار تأمین کیفری برای فردی صادر می‌شود که جرم او اثبات شده است و مدارک کافی برای دستگیری او وجود دارد. قرار تأمین برای این صادر می‌شود که فرد در زندان نماند و با دادن ضمانت لازم آزاد شود؛ اما در زمانی که دادگاه او را احضار کرد موظف به حضور خواهد بود.

آیا متهمینی که تحت نظارت قضایی قرار می‌گیرند می‌توانند به این قرار اعتراض کنند؟ این اعتراض چطور و در کجا باید انجام شود؟ باید بدانید زمانی که در دادسرا جلسه‌ای تشکیل شود و حکمی تصویب شود افراد می‌توانند برای اعتراض به آن حکم و قرار به دادگستری مراجعه کنند. درصورتی‌که قاضی رأی به قرار نظارت داده باشد می‌توان درخواست تجدیدنظر کرد و دادگاه تجدیدنظر شکل می‌گیرد. لازم است متهم به این مسئله دقت کند که تنها تا ده روز از اجرای رأی قار حق اعتراض به آن را دارند و با سپری شدن این مدت، متهم حق اعتراض نخواهد داشت.

تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما تماس با تلفن‌های 09150998001 و 09393106011

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.