سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

نحوه محاسبه نفقه زن در قانون چیست؟

نفقه چیست؟ نحوه محاسبه نفقه زن در قانون چیست؟ زمانی که عقد انجام می‌شود مرد موظف به تأمین نیازهای زندگی همسر است. این نیازها می‌تواند شامل مواردی مانند لباس، غذا، لوازم منزل، هزینه‌های زندگی، درمان و بهداشت، خدمتکار و مسکن و مواردی از این دست باشد؛ اما نفقه زن چطور مشخص می‌شود؟ آیا نفقه همه خانم‌ها با هم برابر است؟ در این مقاله با ما باشید تا درباره محاسبه نفقه زن با شما گفتگو کنیم.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما کلیک کنید.

نحوه محاسبه نفقه زن

ماده 1107 قانون مدنی درباره نفقه می‌گوید:

همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث ،منزل، هزینه‌های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه‌ نقصان یا مرض.

ماده 1106 قانون مدنی درباره حقوق مالی زن این‌طور می‌گوید که در عقد دائم، نفقه زن بر عهده شوهر است.

تأمین شرایط زندگی براساس فقه و شرع اسلام با مرد است؛ اما باید بدانید که میزان نفقه هر زن با زن دیگر متفاوت است و موارد مختلفی را شامل می‌شود؛ بنابراین مبلغ نفقه دو زن یکسان نیست و براساس قوانین مختلفی محاسبه می‌شود؛ اما بیایید ابتدا ببینیم که کدام زن استحقاق دریافت نفقه را دارد؟

برای محاسبه نفقه زن به ماده 1108 قانون مدنی استناد می‌شود:

هرگاه زن بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع کند ، مستحق نفقه نخواهد بود.

بر این اساس اولین وظیفه زن در رابطه ازدواج تمکین است. تمکین دو دسته است تمکین عام (وظایف خانه‌داری و همسرداری) و تمکین خاص (رابطه زناشویی)

تمکنی عام به وظایف زن در طول زندگی مشترک اشاره می‌کند. این وظایف شامل انجام وظایفی مانند خانه‌داری، بچه‌داری و همسرداری در حد عرف جامعه است. در بحث دریافت نفقه منظور تمکین عام است.

  انجام ندادن وظایفی که برای خانم مشخص شده اگر بر کیفیت رابطه جنسی اثرگذار باشد می‌تواند مصداق عدم تمکین عام از طرف خانم باشد. زنی که تمکین را انجام ندهد ناشزه خانواده می‌شود و ازآنجایی‌که دریافت نفقه مستلزم اطاعت از مرد در حد عرف جامعه است، به زن ناشزه ، نفقه تعلق نمی‌گیرد.

همچنین اگر زنی مدتی ناشزه بود و بعد از شوهر خود تمکین نمود، نمی‌تواند نفقه‌ایام نشوز خود را از شوهر طلب کند؛ اما چنانچه زنی تمکین کند و وظایف خود را به عنوان یک همسر به جا آورد ولی شوهر از پرداخت نفقه به او خودداری کند، خانم می‌تواند به صورت قانونی این نفقه را درخواست کند.

 به عنوان مثال خانمی بیان می‌کرد که شوهرم به صورت مداوم برای خودش و خانواده‌اش خرید کفش و لباس و لوازم را انجام می‌دهد اما به من که می‌رسد نه پول نقدی پرداخت می‌کند و نه پولی برای خرید مایحتاج شخصی به من پرداخت می‌کند. در خرید مایحتاج خانه آن بخشی را که از نظر خودش لازم است خریداری می‌کند و ممکن است چندین روز از او برای خرید مایحتاج فرزندم یا حتی چند کیلو میوه طلب پول کنم و پشت گوش بیندازد درحالی‌که توانایی مالی دارد و همه جوره توسط همسر تمکین می‌شود اما معتقد است که وظیفه‌ای برای پرداخت مخارج ندارد.

خانم دیگری ادعا می‌کرد دو سال از زمان عقد ما می‌گذرد و شوهرم تا به حال ریالی به من خرجی نپرداخته ، توانایی برگزاری مراسم عروسی را ندارد و می‌گوید تا زمانی که در خانه پدرت هستی خرج تو با پدرت است درحالی‌که در همه موارد شخصی من از جمله اجازه رفت و آمد و حتی رابطه منظم زناشویی اختیار با اوست اما نفقه را بر گردن خود نمی‌داند.

باید بدانید که نفقه خانم از لحظه عقد با شوهر است. فرقی نمی‌کند که خانم در خانه پدرش ساکن باشد یا نباشد. در چنین حالت‌هایی خانم می‌تواند به صورت قانونی برای دریافت نفقه خود و فرزندانش اقدام کند و قانون شوهر را وادار می‌کند تا مبلغ نفقه‌ای که در قانون مشخص می‌شود را به همسر خود بپردازد. در ادامه این مقاله با ما باشید تا بیشتر درباره مواردی از این دست صحبت کنیم.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین با همکاران ما کلیک کنید.

نفقه زن

ماده 1111 قانون مدنی بیان می‌دارد:

زن می‌تواند در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه به محکمه رجوع کند در این صورت محکمه میزان نفقه را معین و شوهر را به دادن آن محکوم خواهد کرد.

براساس این ماده درصورتی‌که مرد از پرداخت نفقه زن خودداری کند، خانم می‌تواند با مراجعه به دادگاه اقدام به شکایت کیفری کند.

درصورتی‌که خانم برای گرفتن نفقه قبلی خود به دادگاه مراجعه کند ، لازم است یک دادخواست حقوقی تنظیم کند و اقامه دعوا کند؛ اما چنانچه خانم قصد دریافت نفقه زمان حال را داشته باشد می‌تواند با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی ، به دادگاه کیفری مراجعه کند و شکایتی با موضوع ترک انفاق کیفری از طرف شوهر را تنظیم کند.

بهتر است برای اقدام در این زمینه با یک وکیل متخصص صحبت کنید و برای تنظیم دادخواست از یک وکیل کمک بگیرید.

بسیاری از افراد گمان می‌کنند که در صورت شکایت بابت نفقه ، دادگاه خانم را ملزم می‌کند که با همسرش زندگی کند و با او کنار بیاید.

اما باید بدانید که چنین مسئله‌ای رخ نمی‌دهد و در نهایت ممکن است قاضی فرد را نصیحت کند یا در اختلافات آنها داوری کند.

حتی درصورتی‌که مرد استطاعت مالی نداشته باشد، وظیفه دارد در حد شایستگی زن نفقه بپردازد؛ اما چنانچه مرد نتواند مبلغ را بپردازد، می‌تواند به دادگاه درخواست اعسار دهد و در این حالت مبلغ نفقه تقسیط می‌شود.

اما درصورتی‌که مرد نتواند نفقه را به صورت قسطی پرداخت کند دادگاه حقوق و اموال او را زیر نظر می‌گیرد تا در صورت ممکن از محل آن نفقه زن را پرداخت کند.

درصورتی‌که مرد با داشتن توانایی مالی از پرداخت نفقه خودداری کند، عمل او یک جرم محسوب می‌شود و براساس ماده 642 قانون مجازات اسلامی مجازات آن از سه ماه و یک روز تا 5 ماه حبس می‌باشد.

محاسبه نفقه

درباره نحوه محاسبه نفقه زن باید مواردی مانند شأن خانوادگی، وضعیت زندگی، وضعیت عمومی جامعه و نیازهای زن در زندگی مشترک تعیین می‌شود. همچنین زیبایی ظاهر زن، سن او و میزان تحصیلات او نیز در میزان نفقه مؤثر خواهد بود. درصورتی‌که زن از خانواده‌ای با سطح مالی پایین به دنیا آمده باشد، نفقه شامل نیازهای ضروری او می‌باشد اما برای زن‌هایی که در خانواده مرفه متولدشده‌اند امکانات رفاهی و تفریحات نیز بخشی از نفقه حساب می‌شود.

در زمینه مسائل حقوقی مانند نفقه، بهترین انتخاب این است که با یک وکیل خانواده و طلاق در سامانه حقوقی عدلاک ارتباط برقرار کنید و از راهنمایی یک متخصص کمک بگیرید. ما در سامانه حقوقی عدلاک آماده هستیم تا در مسائل قانونی پشتیبان شما باشیم. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.