تغلیظ دیه به چه معناست؟ بر اساس قانون مجازات، مجازاتها به چهار دسته تقسیم میشوند:
- حد
- تعزیرات
- دیه
- قصاص
هرکدام از این مجازات انواع مختلفی با یکدیگر دارند. ما پیش از این در مقالههایی مفصلاً درباره این موارد صحبت کردهایم. حالا قصد داریم درباره تغلیظ دیه که از موارد مرتبط به مجازات دیه است با شما گفتگو کنیم.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

دیه چیست؟
دیه در حقیقت یک مجازات نقدی است که در جرائم عمدی و غیرعمدی پرداخت میشود. یعنی زمانی که فرد خواسته یا ناخواسته به سلامتی افراد دیگر صدمه وارد کرده است. میزان دیه هر سال توسط رئیس قوه قضائیه اعلام میگردد.
در شرایطی این امکان وجود دارد که برای جرم دیهای مشخص شود اما میزان آن از میزان دیهای که برای همان جرم در حالت عادی در نظر گرفته میشود بیشتر باشد. مثلاً در ماههای حرام میزان دیه افزایش پیدا میکند. به این مسئله تغلیظ دیه میگویند.
در این مقاله قصد داریم در مورد مسئله تغلیظ دیه ، مقدار آن و شرایطی که موجب تغلیظ دیه میشود بیان شده است.درصورتیکه در ماههای حرام مرتکب جرم حرامی مانند قتل شدید یا موجب آسیب منجر به دیه به هر فردی شدید، با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک ارتباط برقرار کنید تا از مشورت یک وکیل متخصص کمک بگیرید.
تغلیظ دیه
درصورتیکه فرد درگیر بحث دیه شود بدون شک بحث تغلیظ دیه را مورد توجه قرار میدهد.تغلیظ دیه در واقع به معنای افزایش میزان دیه یا شدت دادن به مجازات است. مثلاً قتلی که در ماه حرام رخ داده دیه شدیدتری انجام میشود.

موارد تغلیظ دیه
در قانون مجازات موارد تغلیظ دیه مشخص شده است. بهطورکلی تغلیظ دیه در دو حالت رخ میدهد قتل در ماه حرام یا قتل در مکان حرام
ماههای حرام در دین اسلام
در دین اسلام محرم، رجب، ذیالقعده و ذیالحجه به عنوان ماههای حرام شناخته میشوند.
حال بیایید درباره هرکدام از این موارد با هم گفتگو کنیم.
قتل در ماه حرام
اگر فرد در ماه حرام مرتکب قتل شود مجازات او شدت پیدا میکند. اما چه نوع قتلی مشمول تغلیظ دیه میشود؟
- اگر ارتکاب جرم در یکی از ماههای حرام رخ دهد.
- شرط دوم این است که مرگ قربانی در یکی از ماههای حرام رخ داده باشد. بنابراین باید هم عمل قتل و هم مرگ فرد در ماه حرام رخ دهد تا حکم به تغلیظ دیه داده شود.
قتل در مکان حرام
مکان حرام در این حکم به معنای بیتالله الحرام و حرم مکه است که خون ریختن در آن حرام است. درصورتیکه فردی در محدوده حرم مکه مرتکب قتل شود، مجازات دیه نفس شدت پیدا میکند و مجازات افزایش مییابد. باید بدانید که این حکم صرفاً درباره حرم مکه است و سایر مکانهای مذهبی را شامل نمیشود.

مقدار تغلیظ دیه
اما بیایید ببینیم میزان تغلیظ دیه چقدر است؟ باید بگوییم که در هر کدام از دو مورد یاد شده، مقدار دیه به مقدار یک سوم دیه در حالت عادی اضافه میشود. مثلاً اگر فردی در ماه غیر حرام آسیبی به فردی بزند که دیه آن سیصد میلیون تومان باشد، انجام آن جرم در ماه حرام 400 میلیون مجازات خواهد داشت.
چنانچه به هر نحوی درگیر جرائم منجر به مجازات کیفری و دیه شدید ، با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک تماس بگیرید.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.
شرایط کلی تغلیظ دیه
برای اینکه تغلیظ دیه برای مجازات افراد در نظر گرفته شود باید یک سری شرایط در نظر گرفته شود که در اینجا به آن موارد اشاره میکنیم:
- باید بدانید که در تعیین تغلیظ دیه تفاوتی میان یک فرد نابالغ یا بالغ وجود ندارد. یعنی سن مقتول نقشی در افزایش یا کاهش دیه ندارد.
- در این حکم میان زن و مرد فرقی وجود ندارد. بنابراین تفاوتی ندارد که مقتول خانم باشد یا آقا و میزان دیه قتل هر چقدر که باشد باید یک سوم به آن اضافه شود.
- در حکم تغلیظ دیه دین مقتول تأثیری ندارد بنابراین مسلمان یا نامسلمان بودن قربانی نقشی در میزان دیه ندارد.
- چنانچه جنینی پس از حلول روح به خاطر یک حادثه به قتل برسد، دیه جنین نیز تغلیظ خواهد شد.
- چنانچه دیه از طرف یکی از خویشان مرتکب یا بیتالمال پرداخت شود، باز هم تفاوتی در اجرای آن نخواهد داشت و تغلیظ دیه اعمال میگردد.