سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

 انواع وصیت و وصیت‌نامه

وصیت کلمه‌ای است که ریشه آن وصی است و معنای آن فرمان دادن در نبودن یک فرد برای یک کار می‌باشد.

انواع وصیت:

  1. وصیت
  2. وصیت تملیکی

اگر فردی مال یا منفعتی را از مال خود برای پس از مرگ به تملک دیگری در بیاورد بدون اینکه بابت آن بهایی بگیرد. در حقیقت فرد با وصیت کردن تکلیف اموال خود را مشخص می‌کند. مثلاً بخشی از اموال خود را ببخشد یا به امور خیریه اختصاص دهد.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما کلیک کنید.

وصیت و وصیت‌نامه

براساس قانون وصیت انواع مختلفی دارد.

  1. وصیت رسمی: یک سند رسمی و قانونی است که در دفترخانه اسناد رسمی تنظیم می‌شود و ثبت می‌شود.
  2. خودنوشت: وصیت‌نامه‌ای که به خط موصی نوشته شده و تاریخ وصیت مشخص باشد و امضای موصی پشت آن باشد. (بهتر است دو شاهد نیز آن را امضا کرده باشند.)
  3. سری : این وصیت به خط خود فرد یا فرد دیگری تنظیم می‌شود و سپس در اداره ثبت محل یا محلی که آیین‌نامه وزارت دادگستری تعیین می‌کند به امانت می‌گذارد.

تحویل مال وصیت شده به وارث چطور انجام میشود؟

در این نوع از وصیت، به فردی که وصیت می‌کند موصی و کسی که به نفع او وصیت تملیکی شده موصی‌له گفته می‌شود و آن مال یا موردی که درباره آن وصیت شده موصی‌به نامیده می‌شود.

وصیت تملیکی زمانی رخ می‌دهد که بعد از فوت موصی، موصی‌له تملیک را می‌پذیرد. بنابراین قبول وصیت پیش از فوت موصی تأثیری در آن ندارد.

همچنین موصی این توان را دارد که از وصیت خود رجوع نماید. یعنی حتی درصورتی‌که موصی‌له ، مال را قبض کرده باشد، موصی می‌تواند وصیت را کنسل کند.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

تقسیم ارث

وصیت عهدی زمانی است که فردی یک یا چند نفر را برای انجام دادن یک کار خاص یا یک سری وظایف نماینده خود قرار می‌دهد . مثلاً وصیت می‌کند که بعد از مرگ او ، بدهی‌هایش را بپردازد یا به اموالش تا زمان تقسیم میان ورثه رسیدگی کند.

زمانی که وصیت عهدی رخ می‌دهد ، فردی که موصی او را با وصیت کردن او را بر فرد صغیر ولی قرار داده است یا برای انجام کارها و امور خود انتخاب کرده است وصی نامیده می‌شود.

 باید بگوییم در زمینه ماهیت این نوع از وصیت اختلافاتی وجود دارد. بعضی از افراد وصیت تملیکی را نوعی عقد می‌دانند و بعضی دیگر آن را از ایقاعات می‌دانند اما در مورد وصیت عهدی باید بگوییم که وصیت عهدی ایقاع می‌باشد.

 وصیت بر فوت معلق است و قابل رجوع نیز می‌باشد. بنابراین وصیت رایگان است و افراد نمی‌توانند بابت آن عوضی دریافت کنند زیرا دریافت عوض به معنای انجام معامله میان دو طرف است.

ویژگیهای وصیت نامه قانونی چیست؟

 ماده 828 قانون مدنی می‌گوید:

اگر موصی‌له غیر محصور باشد مثل وصیت بر فقرا، قبول موصی‌له شرط نیست

وصیت بعد از فوت موصی و قبض موصی‌به غیرقابل رد است و موصی‌له نمی‌تواند وصیت انجام شده را رد کند. اما می‌تواند بخشی از آن را بپذیرد و بخشی دیگر را رد کند و در این حالت موصی‌له نسبت به آن قسمت از وصیت که پذیرفته درست است.

ماده 851 قانون مدنی می‌گوید:

وصیت برای حمل صحیح است، لیکن تملک او منوط است بر این‌که زنده متولد شود.

موصی می‌تواند تا یک سوم از اموالش را وصیت کند. براساس قانون وصیت فرد بر بیشتر از یک سوم اموال خود، امکان ندارد مگر اینکه فرد برای این کار اجازه ورثه را بگیرد. بنابراین اگر ورثه اجازه ندهند یا فقط بعضی از آنها برای این کار رضایت دهند، شرایط متفاوت می‌شود و در این حالت وصیت فقط بر سهم آن افرادی نافذ است که اجازه وصیت را به موصی داده‌اند.

انحصار وراثت

فرد وصیت‌کننده باید اهلیت قانونی داشته باشد و مجاز به تصرف باشد.

چنانچه موصی اقدام به خودکشی کند و بعد از این اقدام وصیت کند (مثلاً سم تهیه کند، وصیتی بنویسد و بعد سم را بخورد و بمیرد) این وصیت باطل است.اما اگر در زمانی پیش از این اقدام و قبل از خودکشی وصیت کرده باشد آن وصیت درست است.

ماده 836قانون مدنی بیان می‌کند:

 هرگاه کسی به قصد خودکشی خود را مجروح یا مسموم کند یا اعمال دیگر از این قبیل که موجب هلاکت است مرتکب گردد و پس از آن وصیت نماید آن وصیت در صورت هلاکت باطل است و هرگاه اتفاقاً منتهی به موت نشد وصیت نافذ خواهد بود.

ماده 837 قانون مدنی می‌گوید:

مورث نمی‌تواند، بعضی یا همه وراث را از ارث محروم کند.

ماده 841 قانون مدنی می‌گوید:

موصی‌به باید ملک موصی باشد، وصیت به او غیر ولو با اجازۀ مالک باطل است. همچنین مالی که درباره آن وصیت می‌شود باید در زمان ارث وجود داشته باشد و نمی‌توان در مورد مالی که الان موجود نیست و در آینده موجود می‌شود وصیت کرد.

از سوی دیگر تا وقتی‌که موصی‌له، رد یا پذیرش خود در زمینه وصیت را اعلام نکند، ورثه نمی‌توانند در آن مال تصرف نمایند.

اما در وصیت عهدی ، پذیرش شرط نخواهد بود اما موصی‌له می‌تواند تا زمان زنده‌بودن موصی، مسئولیت وصایت را رد کند . اما اگر این کار را نکرد و موصی فوت کرد دیگر حق رد کردن آن را ندارد هرچند که بر وصیت فرد آگاه نباشد.

نحوه تقسیم خانه میان ورثه

درصورتی‌که به هر نحو درگیر پرونده وصیت و وصیت‌نامه شدید یا قصد تنظیم وصیت‌نامه قانونی دارید، در اولین قدم از مشورت یک وکیل متخصص کمک بگیرید تا یک وصیت‌نامه قانونی و محکم برای شما تنظیم کند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.