سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

شرایط اعتراض به حکم غیابی چیست؟ در دعاوی مختلف اگر طرفین دعوا در دادگاه حاضر باشند، خودشان یا وکیلشان در دادگاه حاضر می‌شوند و از حقوق خود دفاع می‌کنند؛ اما در بعضی مواقع یکی از طرفین دعوا در دادگاه حاضر نمی‌شود و دادگاه در غیاب آن فرد حکم را صادر می‌کند؛ یعنی کسی که محکوم شده است در دادگاه حضور نداشته است.

به همین دلیل برای این افراد مواردی مانند امکان تجدیدنظرخواهی و فرجام‌خواهی برای محکوم‌علیه وجود دارد و او می‌تواند رأی غیابی را صادر کند و علیه حکم صادره واخواهی کند؛ بنابراین برای اعتراض به حکم غیابی اقدام می‌کند.

 روش واخواهی فقط مخصوص حکم‌هایی است که به طور غیابی صادر می‌شوند به همین دلیل می‌خواهیم در این مقاله بیشتر در زمینه اعتراض به حکم غیابی صحبت می‌کنیم.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

حکم غیابی

براساس ماده 303 قانون آیین دادرسی مدنی درباره حکم غیابی اینطور می‌گوید:

 حکم دادگاه حضوری است؛ مگر اینکه خوانده یا وکیل یا قائم‌مقام یا نماینده قانونی وی در هیچ یک از جلسات دادگاه حاضر نشده باشد و به طور کتبی نیز دفاع نکرده باشد و یا اخطاریه ، ابلاغ واقعی نشده باشد.

براساس این ماده‌قانونی اصل بر حضور طرفین دعوا در دادگاه و رسیدگی در حضور طرفین دعوا می‌باشد اما در بعضی شرایط این امکان وجود ندارد که طرفین دعوا در دادگاه حاضر شوند بنابراین دادگاه غیابی انجام می‌شود و امکان اعتراض به حکم غیابی وجود دارد.

براساس قانون، حکم غیابی در دادگاه در صورتی صادر می‌شود که:

  1. درصورتی‌که خوانده یا وکیل یا نماینده او در هیچ‌کدام از جلسات رسیدگی به دادگاه حضور پیدا نکرده باشند.
  2. اگر هیچ‌کدام از خوانده، وکیل یا نماینده قانونی او لایحه‌ای برای دادگاه نفرستاده باشد و به صورت کتبی دفاع نکرده باشد.
  3. اگر ابلاغ قانونی انجام شده باشد.

در حقیقت زمانی که اخطاریه از طرف دادگاه به خوانده ابلاغ می‌شود، دیگر نمی‌توانیم حکم را غیابی حساب کنیم زیرا خود خوانده در جریان دادرسی قرار دارد

براساس قانون آیین دادرسی مدنی، یکی از روش‌های اعتراض به حکمی غیابی واخواهی است.

واخواهی یکی از روش‌های اعتراض به حکم دادگاه است که فقط در احکام غیابی قابل انجام است.

ماده 305 قانونن آیین دادرسی مدنی می‌گوید: 

محکوم‌علیه غائب حق دارد به رای غیابی اعتراض نماید؛ این اعتراض واخواهی نامیده می شود.دادخواست واخواهی در دادگاه صادر کننده حکم غیابی قابل رسیدگی است.

براساس این ماده قانونی، اعتراض واخواهی باید در همان دادگاهی انجام شود که رای غیابی را صادر کرده است رسیدگی شود.

همچنین این احتمال وجود دارد که صادر کننده رای از رای قبلی خود برگردد و حکم دیگری صادر نماید.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

اعتراض به حکم غیابی

همانطورکه گفتیم اعتراض به رای غیابی از طریق واخواهی انجام می‌شود. در قانون آیین دادرسی مدنی، مهلت قانونی برای واخواهی در پرونده پیش بینی می‌شود.

مهلت اعتراض در حکم غیابی و واخواهی برای افراد ساکن ایران بیست روز است و اگر فرد مقیم خارج از ایران باشد دوماه از زمان ابلاغ حکم است.

چنانچه واخواه نتواند در زمان مشخص واخواهی کند ، اگر عذر موجهی داشته باشد هم می‌تواند با ارائه کردن مدارک و شواهد عذر به دادگاه در صورت پذیرش دادگاه، واخواهی را در خارج از مهلت انجام دهد.

 درصورت نیاز به حمایت و پشتیبانی در پرونده های حقوقی و کیفری، واخواهی پرونده و مواردی از این دست، با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک ارتباط برقرار کنید. شما میتوانید در از طریق شماره تلفن های حاضر شده در این صفحه با همکاران ما ارتباط برقرار کنید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.