سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

متعلق وصیت در فقه چیست؟

تا به حال درباره متعلق وصیت چیزی شنیده اید؟ پیش از این در زمینه مسائل مرتبط با ارث و تقسیم ارث و شرایط ارث بردن شوهر از همسر و همسر از شوهر و مواردی از این دست صحبت کرده‌ایم. امروز قصد داریم درباره متعلق وصیت صحبت کنیم؛ اما متعلق وصیت چیست؟

متعلق وصیت هرچیزی است که وصیت‌کننده می‌تواند درباره آن وصیت کند، البته اگر آن شیء یا کالا قابل‌انتقال باشد، نیازی نیست آن چیزی که وصیت می‌کند معلوم باشد یعنی اندازه و مقدار مشخصی داشته باشد یا اینکه موجود باشد.

وارث این اختیار را دارد که مبلغی که در عرف آن را قسطی از مبلغ مال بدانند، به وصیت‌کننده پرداخت کند. درصورتی‌که بگوید  بخشی از مال متعلق به من است و آن را به من بدهید، باید یک دهم آن را به او بدهند. درصورتی‌که بگوید به من سهمی از مالم را بدهید تا یک هشتم مال باید به او داده شود. البته اگر فرد وصیت کرد چیزی را از مالم به من بدهید باید یک ششم یا یک هفتم را به او بدهند.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

متعلق وصیت

  وصیت برای مالی که وجود ندارد درست نیست  همچنین وصیت درباره مالی که فکر می‌کنیم ممکن است بعداً به وجود بیاید نیز امکان ندارد. همچنین وصیت قابل‌انتقال هم نیست مثلاً حق قصاص چیزی نیست که بتوان آن را به دیگری منتقل کرد. 

 لازم است بگوییم که حق قصاص به ارث برده می‌شود. چون ارث یک انتقال قهری می‌باشد و فرد نمی‌تواند با اختیار  خودش این حق را به دیگران منتقل کند. همچنین حد قذف نیز انتقال پیدا نمی‌کند.

قبلاً در یک مقاله مفصل درباره قذف صحبت کرده‌ایم اما اگر بخواهیم در اینجا توضیح مختصری ارائه کنیم باید بگوییم که قذف به این معنا است که فردی دیگری را متهم به زنا یا لواط کند و نتواند آن را اثبات کند.

  • از طرف دیگر حق شفعه نیز قابل‌انتقال نیست و قابل وصیت نیز نیست.
  • وصیت کردن درباره سگ درست است؛ یعنی مالک سگ شکاری، سگ گله، سگ مزرعه و سگ خانه می‌تواند درباره سگش وصیت کند؛ اما وصیت کردن درباره سگ ولگرد یا خوک نادرست است.
  • هر فرد می‌تواند به یک سوم اموال خود وصیت کند و برای بیشتر از این نیاز به تایید و اجازه وارث می‌باشد.
  • درصورتی‌که وصیت بیشتر از یک سوم باشد، تا یک سوم وصیت درست است و برای بیشتر از آن به اجازه وارث نیاز است. اگر این اجازه قبل از فوت موصی باشد درست خواهد بود.
  • در بعضی مواقع اجازه‌ی وارث قبل از فوت موصی اشتباه است؛ زیرا در آن زمان ورثه حقی درباره مال ندارند که رضایت آنها اهمیتی داشته باشد.
  • مالی که فرد می‌تواند درباره آن وصیت کند یک سوم اموال او در زمان فوت است.
  • درصورتی‌که فردی را به قتل برسانند و ورثه دیه او را دریافت کنند، دیه جزئی از ماترک فرد محسوب می‌شود.

چنانچه کسی درباره شئی که هم حلال است و هم حرام وصیت کند، صرفاً وجه حلال وصیت قابل‌اجرا است و نیازی به انجام بخش حرام آن نیست.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما کلیک کنید.

تقسیم کردن ارث

لفظ متواتی به لفظی گفته می‌شود که افراد آن به دلیل دارا بودن آن مفهوم یکی باشند. درصورتی‌که الفاظی که در وصیت استفاده شده است متواتی باشد، وارث این اختیار را دارند که هرکدام را که می‌خواهند انتخاب نمایند و چنانچه لفظ مشترک استفاده شده باشد، وارث این اختیار را دارد که هرکدام از آنها را انتخاب نماید. 

 جمع قله: از سه تا ده را شامل می‌شود.

جمع کثره: بیشتر از ده تا را هم شامل می‌شود.

درصورتی‌که فردی در وصیت از لفظ جمع قله و جمع کثره استفاده کند، حداقل میزان جمع را استفاده می‌کنیم، جمع بر سه تا، خواه جمع قله باشد یا جمع کثره باشد.

درصورتی‌که فردی منافع به جا مانده از مالش را به نفع فردی وصیت کند باید بداند که زائد بر ثلث می‌شود یا نه.

درصورتی‌که فرد درباره اموری وصیت کند، درصورتی‌که در میان آن امور واجبی باشد، بر بقیه امور مقدم است.

 همانطور که گفتیم فرد می‌تواند فقط تا یک سوم اموال خود را وصیت کند. درصورتی‌که ورثه برای استفاده از منافع اجازه دهند و بعد ادعا کنند که در  این زمینه اشتباه کرده‌اند و تصور می‌کردند که میزان آن کم بوده و حالا متوجه شده‌اند که این مبلغ بسیار زیاد است،

در این حالت چنانچه اجازه  آنها مربوط به عین مال باشد، دیگر نمی‌توانند اجازه خود را پس بگیرند و رجوع کنند؛ مثلاً اگر وصیت‌کننده گفته باشد نصف مال من را به فلان فرد بدهید، اما باید بدانید که ورثه باز هم می‌توانند از اجازه خود رجوع کنند اما لازم است قسم بخورند. لازم است قسم بخورند که گمان می‌کردند که وصیت کمتر از یک سوم مال بوده و تازه متوجه شده‌اند که این مبلغ بیشتر از آن است.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
1 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

ممنون از پاسخگویی

موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.