سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

رجوع از وصیت و وصی در فقه چه شرایطی دارد؟

رجوع از وصیت چیست؟ آیا می‌توان از وصیت رجوع کرد؟ رجوع کردن از وصیت امکان‌پذیر است. فرد می‌تواند چه به صورت زبانی اعلام رجوع کند یا با نقض یک عمل از آن رجوع کند. حال بیایید ببینیم رجوع از یک وصیت به چه معناست؟

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

رجوع از وصیت

ممکن است به صورت صریح بگوید، ممکن است با فعل رجوع نماید، در وکالت نیز این چنین است.

درصورتی‌که مال مورد وصیت شده با  چیزی کم‌ارزش‌تر از مال مخلوط شود، مال وصیت شده از بین نمی‌رود اما چنانچه مال وصیت شده با چیزی با ارزش‌تر آمیخته گردد، مال مورد وصیت از بین می‌رود و بنابراین شخص با این کار از وصیت رجوع می‌کند.

 وصیت تملیکی وصیتی است که هدف از آن دادن مالکیت یک حق یا یک مال به فرد دیگر است. در وصایت عهدی فرد تعهد می‌کند که در قبال انجام وظیفه یا عهدی مالی را بگیرد.

براساس تعریف قانون وصی فردی است که کاری برعهده اش گذاشته شده است. در بعضی اوقات از وصی به نام موصی الیه نیز یاد می‌شود.

پدر می‌تواند فردی را برای بعد از مرگ ولی فرزندان خود قرار دهد تا به امور و کارهای مرتبط به فرزندانش رسیدگی کند. براساس قانون فقط پدر و جد پدری این حق را دارند که امور فرزندان خود را پس از فوت به دیگری منتقل کنند. همچنین وصی ای که از موصی اجازه دارد تا وصیت کند، پس از مرگ می‌تواند اداره امور فرزندان را به دست دیگری بدهد.

  1. اگر وصیت‌کننده به وصی اجازه بدهد که امور فرزندان خود را به دیگران منتقل کند.
  2. اگر وصیت‌کننده وصی را از انتقال امور فرزندان خود به دیگران منع کند.

در این حالت اختلافاتی وجود دارد. بعضی از افراد میگویند در این شرایط وصی نمی‌تواند اداره امور فرزندان را به فرد دیگری بسپارد اما برخی میگویند که می‌تواند. عده دیگری میگویند درصورتی‌که خود موصی این اجازه را داده باشد که وصی اداره امور فرزندانش را به دیگران بسپارد، او اجازه خواهد داشت.

 اما بیایید پیش از رجوع از وصیت درباره شرایط وصی صحبت کنیم؟

وصیت نامه

فردی که به عنوان وصی انتخاب می‌شود باید یک سری شرایط داشته باشد:

  1. عاقل و بالغ باشد.
  2. عادل و آزاد باشد زیرا فرد عادل تلاش می‌کند امانت را حفظ کند .
  3. وصی می‌تواند زن باشد
  4. وصی می‌تواند خنثی باشد.
  5. در شرایط خاص وصی می‌تواند کودک هم باشد مشروط به رعایت یک سری شرط قانونی

مراحل اثبات نسب پدر و فرزندی کدامند؟

آیا فرد می‌تواند برای خودش چند وصی انتخاب کند؟بله می‌تواند مواردی وجود دارد که موصی چند وصی انتخاب می‌کند:

1-    اگر موصی بگوید هرکدام از اوصیا می‌توانند به تنهایی این کار را انجام دهند.

2-    اگر موصی تاکید کند که اوصیا با هم اقدام کنند و آنها از عملکردن به تنهایی منع کند.

 درصورتی‌که کاری باشد که نتوان آن را چند نفره انجام داد نباید اقدامی انجام شود مگر اینکه چاره‌ای جز اقدام در آن مورد نباشد. همچنین درصورتی‌که دو وصی نتوانند در مورد یک مسئله با هم توافق کنند، قاضی و دادگاه آنها را برای توافق با هم مجبور می‌کند.

درصورتی‌که حاکم نتواند میان دو وصی اجبار و توافق ایجاد کند، یکی یا هر دوی آنها را جایگزین می‌کند. همچنین دو وصی اجازه ندارند اداره امور اموال را میان خود تقسیم نمایند.

  • حالت دیگر این است که فرد وصیت‌کننده به وصی یا یکی از اوصیا بگوید که باید به تنهایی اقدامی را انجام دهد. درصورتی‌که موصی، اوصیای خود را از تصمیم‌گیری با یکدیگر منع کند، آنها باید هرکدام جداگانه تصمیم بگیرند و اگر با هم تصمیم گرفتند، برخلاف وصیت اقدام کرده‌اند؛ مثلاً درصورتی‌که برای وصی مشکلی ایجاد شود و نتواند کارهایی را که موصی می‌خواهد انجام دهد، حاکم باید برای این  فرد، یک فرد دیگر را برای کمک انتخاب کند. در صورت خیانت وصی، حاکم او را عزل می‌کند و فرد دیگری را به جای او قرار می‌دهد.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

تنظیم وصیت

ادای دین: فردی که وصیت می‌کند، در بعضی از مواقع در وصیت خود بیان می‌کند که بدهی یا دینی به دیگری دارد و از وصی می‌خواهد آن را بپردازد. در بعضی از مواقع نیز به این فرد درباره دین خود چیزی نمی‌گوید اما در حقیقت یک بدهی یا دین به فرد یا افرادی دارد.

ورثه در صورتی می‌توانند از حق خود استفاده کنند که دین و بدهی‌های میت را پرداخته باشند. در حقیقت تا زمانی که بدهی‌های فرد فوت شده داده نشود، ارثی میان ورثه تقسیم نمی‌شود.

مراحل صدور حکم رشد چیست؟

دین و بدهی‌های افراد می‌تواند به دو نوع باشد:

  1. دیون شرعی
  2. دیون غیرشرعی

 درصورتی‌که متوفی طلبی داشته باشد، وصی باید برای استیفای دین خود از اموالی که در دست دارد استفاده بکند . این احتمال نیز وجود دارد که افرادی از متوفی طلبکار باشند و کسی این مسئله را نمی‌داند و فقط خود وصی در جریان آن است.

در این حالت وصی با توجه به دانسته‌های خودش عمل می‌کند و بدهی میت را می‌پردازد یا طلب او را دریافت می‌کند. درصورتی‌که وصی از دینی آگاه نباشد، نمی‌تواند آن دین را ادا کند و در این حال  او باید به او ثابت شود که میت دینش را ادا نکرده و وصی باید درباره این دین به علم و آگاهی برسد.

ارث بردن نوه از والدین مادر چه شرایطی دارد؟

در بعضی از موارد وصی اول دچار مشکلی می‌شود و با فرض اینکه فوت می‌کند و نمی‌تواند دیگر به وصیت عمل کند، در این حالت او حق ندارد وصی دیگری را برای رسیدگی به امور انتخاب کند. مگر اینکه قبلاً موصی این اجازه را به او داده باشد.

 چنانچه فردی فوت کند و برای خودش وصی مشخص نکرده باشد، و کارهایی داشته باشد که نیاز به دخالت وصی دارند،  در این حالت وصی حکم می‌کند؛ اما چنانچه در جایی  دادگاه و حاکمی نبود، یک فرد عادل مؤمن وظیفه دارد که این کار را انجام دهد.

وصیت نامه قانونی باید چه شرایطی داشته باشد؟

درصورتی‌که فردی به عنوان وصی انتخاب شد می‌تواند بابت انجام امور و مدیریت آنها طلب دستمزد کند. این دستمزد ممکن است توسط خود موصی مشخص شده باشد  یا اینکه درباره آن صحبت نشده باشد.

درصورتی‌که دستمزد مشخص نشده باشد، وصی می‌تواند برای اداره امور اجرت‌المثل بگیرد اما مشروط بر اینکه به آن نیاز داشته باشد.وصی بابت تدارک امور  نیز می‌تواند اجرت‌المثل بگیرد.

اثبات نسب پدر و فرزندی چه شرایطی دارد؟

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.