سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

تحویل مال وصیت شده به وارث

چگونه چیزی که بر آن وصیت شده را به صاحبش تحویل دهیم؟  در این مقاله قصد داریم درباره تحویل مال وصیت شده به وارث صحبت کنیم. پیش از این در مقاله‌های تقسیم ارث به مسائل مرتبط با ورثه، نحوه تقسیم ارث، بخشیدن ارث، محروم کردن از ارث، ارث پدر و مادر از فرزندان، ارث فرزند از پدر و مادر و … پرداختیم .

در این مقاله به یک مشکل دیگر می‌پردازیم که در برخی از موارد مشکل‌ساز می‌شود و لازم است درباره آن بیشتر بدانیم و آن زمانی است که در وصیت مال مشخصی به فردی خاص تعلق می‌گیرد. در این مقاله با ما باشید تا درباره تحویل مال وصیت شده به مالک آن گفتگو کنیم.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما کلیک کنید.

تحویل مال وصیت شده به وارث

وصیت‌نامه نامه‌ای قانونی است که می‌تواند توسط هر فرد حقوقی تنظیم شود. معمولاً افراد مسن یا بیمار تلاش می‌کنند که در زمان زنده‌بودن وصیتی تنظیم کنند تا اموالشان را پس از مرگ مدیریت کنند. به این ترتیب تلاش می‌کنند اموال را با توجه به صلاح‌دید خودشان تقسیم کنند.در برخی موارد حتی بعضی از اموال خاص خود را وصیت می‌کنند. مثلاً یک یادگاری کوچک برای یک دوست قدیمی در وصیت خود جای می‌دهند.

فرد وصیت‌کننده که در قانون به او موصی نیز  گفته می‌شود می‌تواند چند نوع وصیت‌نامه بنویسد و در وصیت‌نامه خود مواردی را که می‌خواهد ذکر کند. اگر وصیت‌نامه در دفتر اسناد رسمی ثبت شود، به آن وصیت‌نامه رسمی گفته می‌شود و چنین وصیت‌نامه‌ای رسمی و غیرقابل‌اعتراض است.

نوع دیگر وصیت‌نامه، وصیت‌نامه‌ای است که موصی آن را با دست خود می‌نویسد و امضا می‌کند. برخلاف وصیت‌نامه رسمی، این مدل از وصیت‌نامه قابل‌اعتراض توسط ورثه و افراد ذی‌نفع است و می‌تواند در آینده موجب اختلافات زیادی شود. بنابراین توصیه حقوقی این است که وصیت‌نامه به صورت محضری و با کمک یک وکیل تنظیم شود. همچنین اگر امکان کمک گرفتن از وکیل ارث را نداشتید،

بهتر است وصیت‌نامه خودنوشت را به امضای دو تا سه شاهد برسانید (دو شاهد مرد یا دو شاهد زن و یک شاهد مرد) از نزدیکان و اقوام می‌توانند آن را امضا کنند. سپس آن را به فرد امینی بسپارید تا برای اجرای وصیت‌نامه پس از فوت شما اقدام کند.

سومین نوع وصیت‌نامه، وصیت سری است. این وصیت‌نامه توسط یک فرد یا اطرافیان او تنظیم می‌شود و توسط فرد امضا می‌شود. بعد توسط اداره ثبت اسناد محل اقامت موصی یا دفاتر رسمی که نمایندگان اداره ثبت حساب می‌شوند نگهداری می‌شود تا در زمان مناسب اجرا گردد.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

وصیت نامه

براساس قانون، هر فرد می‌تواند تا یک سوم از اموال خود را وصیت کند و برای یک سوم اموال خود تصمیم بگیرد، اما برای دو سوم بقیه آن، باید وصیت‌نامه مورد تنفیذ ورثه قرار بگیرد در این حالت اگر ورثه، وصیت را نپذیرند، آن دو سوم دیگر رد خواهد شد اما در صورت تائید ورثه، وصیت‌نامه اجرا می‌شود. به عنوان مثال یک فرد نمی‌تواند با داشتن ورثه تمام اموال خود را ببخشد و وقف کند، او تنها می‌تواند تا یک سوم اموال را وقف نماید.

  لازم است ذکر کنیم که درصورتی‌که فرد یک وصیت‌نامه رسمی ثبت کند، نیازی به تنفیذ ورثه نخواهد بود و وصیت‌نامه رسمی عیناً اجرا می‌شود. وصیت‌نامه سری نیز قابل‌تغییر نیست مگر اینکه خود فرد پیش از مرگش آن را مسترد کند. بنابراین تنها در وصیت‌نامه خودنوشت است که نیاز به تائید ورثه وجود دارد و اگر فردی بخواهد اموالش را صرف کار خاصی نماید، باید با مراجعه به وکیل، یک وصیت‌نامه رسمی تنظیم کند.

برای تحویل مال وصیت شده به وارث در وصیت تملیکی،  لازم است که رضایت فردی که به نفع او مال وصیت شده قبول شود تا مال در تملک او قرار گیرد. بنابراین آن فرد باید ثابت کند که همان فرد ذکر شده در وصیت است (موصی‌له)، برای این کار می‌تواند از وصیت‌نامه مکتوب استفاده کند.

اگر متوفی وصیت‌نامه رسمی تنظیم کرده باشد، بدون هیچ مشکلی با احراز هویت، موصی‌له به اموال خود خواهد رسید.اما در وصیت‌نامه خودنوشت و وصیت‌نامه سری، لازم است این مسئله که امضا و دست خط به فرد فوت شده تعلق دارد اثبات شود. سپس درصورتی‌که موصی‌له آن مال را بپذیرد، مال به او منتقل می‌گردد.

تقسیم ارث

اگر بخواهیم وصیت را از نگاهی دیگر بررسی کنیم این تقسیم‌بندی را خواهیم داشت:

1-    وصیت عهدی

2-    وصیت تملیکی

وصیت عهدی یک نوع وصیت است که در آن موصی وصیت می‌کند تا چند نفر بعضی از کارها را انجام دهند.در حقیقت فرد یا افرادی به عنوان رابط برای انجام بعضی از کارهای متوفی انتخاب می‌شود. مثلاً در وصیت‌نامه به صورت کتبی نوشته می‌شود که وارث باید بدهی‌های متوفی را بپردازد یا سرپرستی بعضی از افراد را قبول کند.

نوع دیگری از وصیت که در آن بعضی از اموالی که وصیت شده‌اند به وارثین داده می‌شود و عین مال و منفعت آن به صورت رایگان در اختیار دیگران قرار می‌گیرد. در این نوع از وصیت لازم است که موصی‌له  عین مال را بپذیرد و درصورتی‌که موصی عینی را که برایش وصیت شده قبول کند باید آن مال در تملک او قرار بگیرد. درصورتی‌که موصی‌له لازم است و درصورتی‌که مال مورد وصیت را قبل از فوت میت قبول نکند اما بعد از فوت او بپذیرد مشکلی ندارد اما بعد از قبول مال، هیچ راهی برای رد کردن و برگشت آن وجود ندارد.

عمل به وصیت فرد در حالتی ضروری و واجب است که عقلانی باشد و پشت آن غرض عقلانی وجود داشته باشد. وصیت نباید برای انجام کار حرام باشد یا موجب کمک به افراد ظالم شود. همچنین وصیت نباید در مورد استفاده از مال در راه‌های احمقانه یا کارهای حرام باشد. اما باید بدانید عمل کردن به وصیت توسط ورثه واجب و ضروری نیست اما اگر وصیت حرام نباشد یا گناه نباشد، انجام آن ایرادی نخواهد داشت.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.