تقسیم ارث بین خواهر و برادر ناتنی چه شرایطی دارد؟ یکی از سؤالاتی که مکرر پرسیده میشود این است که آیا خواهر و برادر ناتنی از هم ارث میبرند؟
براساس قوانین تقسیم ارث، تنها افرادی میتوانند از فرد فوت شده ارث ببرند که خویشاوند سببی یا نسبی او باشند؛ اما بیایید ببینیم رابطه سببی و نسبی به چه معناست؟رابطه نسبی به معنای داشتن نسبت و رابطه خونی است؛ مانند ارتباط میان والدین با فرزندان یا خویشاوندان.
اما رابطه نسبی متفاوت است. در رابطه نسبی افراد به واسطه ازدواج با یک فرد با او نسبت پیدا میکنند.در قوانین ایران تقسیم ارث بر اساس همین نسبتها انجام میشود؛ اما سؤالی که ایجاد میشود این است که تقسیم ارث بین خواهر و برادر ناتنی چه شرایطی دارد؟
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
آیا خواهر و برادر ناتنی از هم ارث میبرند؟
در برخی موارد ممکن است پدر و مادر متوفی قبلاً ازدواجکرده باشند یا اینکه بعداً دوباره با فرد دیگری ازدواج کنند در حالی که از همسر قبلی یا بعدی خود فرزند یا فرزندانی داشته باشند. در این حالت فرزندانی که پدر یا مادر مشترک دارند خواهر و برادر ناتنی محسوب میشوند؛ اما جایگاه خواهر و برادر ناتنی در انحصار وراثت کجاست؟
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

تقسیم ارث بین خواهر و برادر ناتنی چه شرایطی دارد؟
گفتیم که خواهر و برادر ناتنی، خواهر و برادری هستند که صرفاً پدر یا مادر مشترکی دارند و از طریق پدر یا مادر مشترک خود نسبت خونی و نسبی دارند؛ اما در قانون مدنی و تقسیم ارث ایران از واژه خواهر و برادر ناتنی استفاده نشده است.در قانون ایران خواهر و برادری را که از نظر مادر مشترک هستند اخوه یا کلاله امی مینامند و خواهر و برادر ناتنی پدری اخوه ابی نامیده میشوند که لفظی عربی است و به همین دلیل برای ما درک آن سخت است.
ماده 867 قانون مدنی بیان میکند که خواهران ناتنی که پدر یا مادر مشترک دارند، از یکدیگر ارث میبرند و درصورتیکه اخوه ابوینی یا اخوه ابی وجود نداشته باشد، حصه ارث آنها را دارند. در حقیقت قانون هیچکدام از خواهر و برادران ناتنی را از ارث محروم نمیکند.
میزان سهمالارث خواهر و برادر ناتنی
ماده 916 تا 927 قانون مدنی، درزمینه تقسیم ارث میان خواهر و برادر ناتنی و سهمالارث آنها میپردازد. طبق این قانون ، خواهر و برادر ناتنی در طبقه دوم وارثین قرار میگیرند؛ یعنی زمانی به آنها ارث تعلق میگیرد که متوفی در طبقه اول وارثی نداشته باشد (پدر، مادر یا فرزند و نوه نداشته باشد) ؛ بنابراین اگر متوفی در طبقه اول وارثی داشته باشد، به خواهر و برادر ناتنی ارث نخواهد رسید.
اگر درگیر اختلافات حوزه تقسیم ارث شدید، با یک وکیل تقسیم ارث ارتباط برقرار کنید و با مشورت او درباره شرایط تقسیم ارث اطلاعات بیشتری پیدا کنید. همچنین میتوانید از طریق اطلاعات موجود در همین سایت، در زمینه تقسیم ارث اطلاعات بیشتری کسب کنید.

تقسیم ارث در صورت وجود تنها یک خواهر یا برادر ناتنی
تقسیم ارث بین خواهر و برادر ناتنی زمانی که فقط یک خواهر یا برادر ناتنی وجود دارد چه شرایطی دارد؟اگر متوفی فقط یک خواهر یا برادر ناتنی داشته باشد، همه سهمالارث به آن فرد میرسد؛ یعنی اگر فرد فوت شده خواهر و برادر تنی ناتنی از پدر و مادر داشته باشد، خواهر و برادر ناتنی از طرف پدر ارث نمیبرند و اموال او میان خواهر و برادر تنی و ناتنی مادری تقسیم میشود.
تقسیم ارث در صورت وجود چند برادر و خواهر ناتنی پدری در طبقه ارث
چنانچه متوفی چند برادر و خواهر ناتنی پدری داشته باشد، سهم برادران دو برابر خواهر میباشد؛ اما اگر برادر و خواهر ناتنی مادری نیز داشته باشد، ارث به صورت مساوی بین آنها تقسیم میگردد.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

تقسیم ارث در صورت وجود خواهر و برادر ناتنی پدری و مادری
در بعضی از شرایط خواهر و برادر ناتنی پدری و مادری هر دو در طبقهبندی ورثه حاضر باشند، درصورتیکه خواهر یا برادر ناتنی مادری، یک نفر باشد، یک ششم اموال به او میرسد و مابقی بین خواهر و برادران ناتنی پدری تقسیم میشود.
چنانچه خویشاوندان مادری از یک نفر بیشتر باشند، یک سوم اموال به او میرسد؛ اما چنانچه در طبقه دوم ورثه، پدربزرگ و مادربزرگ یا خواهر و برادر فرد حاضر باشند ، درصورتیکه یک خواهر و برادر ناتنی مادری فقط یک ششم ترکه به فرد تعلق خواهد گرفت. درصورتیکه در میان ورثه خویشاوندان مادری فرد یا مادربزرگ و پدربزرگ مادری باشند، یک سوم اموال به او میرسد و بقیه اموال به سایر ورثه تعلق میگیرد.
درصورتیکه اقوام مادری متوفی از یک نفر بیشتر باشند، یک سوم اموال به آنها میرسد و بقیه اموال میان سایر اقوام پدری فرد تقسیم میشود. خواهر و برادر ناتنی که از طرف مادر یا پدر با او مشترک هستند نیز از فرد ارث خواهند برد.
تقسیم ارث خواهر و برادر ناتنی
اگر خواهر و برادر ناتنی پدر و مادر یا فرزند داشته باشد، درصورتیکه پدر و مادر زنده باشند، سهم مادر از اموال فرزند یک سوم و سهم پدر دو سوم میباشد؛ اما اگر فقط فرزندان فرد زنده باشند، ارث فرزند پسر دو برابر ارث دختر خواهد بود.
درصورتیکه وراث متوفی پدر، مادر و یک فرزند دختر باشد، نیمی از اموال به فرزند متوفی میرسد. اگر دختران متوفی بیشتر از یکی باشند، یک سوم اموال به هر دختر و یک ششم اموال به مادر و پدر فرد میرسد؛ اما درصورتیکه فرد فوت شده هم پدر و مادر و هم فرزندان دختر و پسر داشته باشد، یک ششم اموال به پدر و مادر او میرسد و مابقی به فرزندان تعلق میگیرد.
امیدواریم که این مقاله توانسته باشد پاسخ سؤالات شما را در زمینه ارث خواهر و برادر ناتنی ارائه کند. در صورت وجود هر سؤال میتوانید از طریق بخش پرسش در پایین همین صفحه سؤالات خود را با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک مطرح کنید و از یک وکیل متخصص ارث در مسائل مرتبط با تقسیم ارثیه راهنمایی بگیرید.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011