درباره درخواست تأمین دعوای واهی چه میدانید؟ در حقیقت درخواست تأمین دعوای واهی یکی از امکاناتی است که قانونگذار برای خوانده در دعوا مشخص کرده است.دعوای واهی، دعوایی است که بدون ارائه اسناد و مدارک محکمه پسند و با هدف ایذاء طرف مقابل مطرح می شود و طبق قانون، خوانده دعوا، می تواند با ارائه یک نمونه لایحه درخواست تامین به دادگاه، تقاضای تامین نماید که تنها در صورت پرداخت آن، دعوی قابلیت ادامه رسیدگی خواهد داشت.
قرار نهایی دادیاری چه شرایطی دارد؟
موارد درخواست تأمین دعوای واهی
چنانچه در زمینه پرونده خود دچار مشکل هستید با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک ارتباط برقرار کنید. یک وکیل متخصص به شما کمک میکند که در زمان مناسب درخواست تأمین دعوای واهی کنید. :در برخی دعاوی نمیتوان از دادگاه تقاضای صدور قرار تأمین دعوای واهی را نمود. این دعاوی عبارتاند از:
الف- دعاوی مستند به اسناد رسمی؛
ب- در دعاوی مستند به برات یا سفته یا چک؛
ج- در دعاوی علیه ورشکسته؛
د- در درخواستهای مربوط به امور حِسبی که قانون مراجعه به دادگاه را الزامی میداند.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

دعاوی که مستند آنها چک یا سفته یا برات باشد
درصورتیکه خواهان مستند دعوای خود را بر پایه چک، سفته یا برات قرار دهد که توسط خوانده صادر شده باشد، در این حالت خوانده نمیتواند تقاضای تأمین دعوای واهی داشته باشد.
در این مورد فرض قانونی بر صحت ادعای خواهان گذاشته میشود.
- دعاوی مستند به سند رسمی درصورتیکه مستند خواهان برای اطاله حق سند رسمیباشد. در این حالت خوانده نمیتواند ادعای واهی بودن دعوای خوانده را مطرح کند و تقاضای تأمین دعوای واهی کند.
- دعاوی علیه متوقف: چنانچه خواهان دعوایی مطرح کند، متوقف که خوانده دعوا است نمیتواند ادعای واهی بودن مطرح نماید و تقاضای تأمین دعوای واهی را مطرح کند اما سندهایی که در اینجا خواهان قرار بگیرند استثنا محسوب میشوند و ادعای واهی بودن این دعوا از خوانده پذیرفته نمیشود.
- در مورد اسناد تجاری فرقی ندارد که اسناد واخواست شده باشند یا نه، این مسئله خلاف چیزی است که در تأمین خواسته مطرح میگردد در تأمین دعوای واهی نیازی نیست که مستندی که چک و سفته و برات هست واخواست هم شده است.
علاوه بر این موارد باید در زمینه درخواستهایی که به مسائل حسبی مرتبط است اما قانون در این مسائل مراجعه به دادگاه را لازم میداند و ایراد تأمین دعوای واهی قبول نمیشود. مانند تصفیه ترکه و مهر و موم ترکه
در بقیه مسائل حسبی ، مراجعه به دادگاه الزامی نیست در آنجا میشود ایراد تأمین دعوای واهی را مطرح نمود.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
تعیین نوع و میزان درخواست تأمین دعوای واهی
درخواست تأمین دعوای واهی چگونه است؟ گرفتن تأمین از خواهان مستلزم این است که خوانده درخواست نماید و دادگاه نمیتواند بدون درخواست خوانده قرار تأمین دعوای واهی را صادر نماید.
برای مشخص کردن میزان تأمین، همه هزینههای احتمالی دادگاه با خوانده است و دادگاه نمیتواند بدون درخواست او قرار تأمین واهی صادر نماید.
برای تعیین کردن میزان تأمین، لازم است دادگاه همه هزینههای احتمالی را خوانده دعوا متحمل میشود، از جمله هزینه اجرای قرار، هزینه کارشناسی، هزینه تحقیق و معاینه محلی و هزینه تجدیدنظرخواهی. اما هزینه دادخواست بدوی را خواهان پرونده میپردازد و این هزینه بر عهده خوانده نیست.
نوع تأمین دعوای واهی در قانون بیان نشده و میتواند ضمانت باشد یا وجه نقد یا ضمانتنامه بانکی و شخصی.
هرکدام از این موارد میتواند توسط دادگاه مورد پذیرش قرار بگیرد اما از آنجا که نوع قرار مشخص نشده باشد، دادگاه میتواند همه این موارد را قبول کند.
همچنین باید بدانید بعضی از نهادهای حکومتی و عمومی مانند بنیاد شهید، کمیته امداد و بنیاد مستضعفان از پرداخت هزینههای دادرسی معاف هستند اما حتی این ارگانها هم از پرداختن تأمین دعوای واهی معاف نخواهند بود.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

نکاتی در خصوص درخواست تأمین دعوای واهی
یکی از مواردی که در زمینه درخواست تأمین دعوای واهی باید به آن توجه شود پاسخ دادن به این سؤال است که مهلت سپردن تأمین در قانون چقدر است و در صورت صدور قرار تأمین از سوی دادگاه، خواهان برای سپردن تأمین چقدر زمان دارد.
براساس آنچه در آیین دادرسی مدنی بیان میشود این است که مواعد و مهلتها دو دسته میباشد یا قانونی هستند که قانون میزان آن را مشخص میکند و مواعد را مشخص میکند و قاضی آن را مشخص میکند. البته قانون مهلت خاصی را در این زمینه پیشبینی نمیکند و دادگاه باید زمان و مهلت سپردن تأمین را مشخص کند.
قاضی میتواند مهلت سپردن تأمین را مشخص کند و این زمان را متناسب با وضعیت خواهان مشخص میکند. مانند مسافت، وضعیت معیشتی و شغل و در آمد فرد که در دادن مهلت به خواهان مورد توجه قاضی قرار بگیرد.
شرط اختصاصی قرار تأمین خواسته چیست؟
ضمانت اجرای قرار تأمین دعوای واهی
درصورتیکه دادگاه ادعای خوانده را بپذیرد و قرار تأمین دعوای واهی را صادر نماید ، تا زمانی که خواهان پرونده به دادگاه تأمین ندهد ، دادرسی متوقف میگردد و چنانچه مهلت قرار منقضی گردد و در این مدت خواهان تأمین نسپرده باشد، قرار رد دادخواست خواهان صادر میشود. همچنین باید بدانید مهلت خواهان برای سپردن تأمین از زمان ابلاغ آغاز میشود.
قرار تأمین به صورت مستقل امکان شکایت ندارد اما قرار رد دادخواستی که دادگاه در صورت عدم سپردن تأمین به دست خواهان صادر میکند، میتواند قابلتجدید نظر و فرجامخواهی باشد.
برای صادر کردن قرار دادخواست خواهان به دست دادگاه لازم است خوانده دعوا آن را از دادگاه تقاضا کند. به این ترتیب امکان دارد دادگاه قرار تأمین دعوای واهی را صادر نماید و آن را ابلاغ کند. باید به خواهان تأمین بدهد و خواهان هم با وجود اینکه به او ابلاغ شده است که تأمین بدهد از سپردن تأمین سرباز بزند. اما تا اینجا دادگاه حق صدور قرار رد دادخواست ندارد، برای اینکه قرار صادر نماید باید خوانده از دادگاه تقاضای قرار رد دادخواست صادر کند.

ضمانت اجرای دیگری در زمینه اقامه دعوای واهی چیست؟
درصورتیکه برای دادگاه اثبات گردد که منظور خواهان از اقامه دعوا عقب انداختن انجام تعهد یا آزار دادن خوانده یا اطاله ی دادرسی است و خواهان حق ادعایی ندارد، در این حالت دادگاه با صدور حکم یا قرار بر بی حقی خواهان او را به سه برابر هزینه دادرسی به نفع دولت محکوم میکند.
اگر خوانده دعوا را دروغین و واهی تلقی کند و تقاضای تأمین کند، خواهان باید تأمین بسپارد اما بعد از رسیدن حکم علیه خواهان صادر شده و همچنان بر دادگاه ثابت شود که هدف از این دعوا به تأخیر انداختن انجام تعهد یا آزار طرف مقابل و غرضورزی میباشد. در این حالت دادگاه علیه این خواهان را که انگیزه نادرستی دارد اقامه دعوا میکند به پرداختن سه برابر هزینه دادرسی به نفع دولت محکوم میکند.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011