سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

رجوع مرد در طلاق رجعی چگونه است؟ مشاوره حقوقی 05138676422

درباره رجوع زوج در طلاق رجعی چه میدانید؟ در قوانین ایران طلاق انواع مختلفی دارد، مشهورترین طلاق‌ها نیز طلاق رجعی است که این طلاق در برابر طلاق توافقی و طلاق بائن قرار می‌گیرد.

منظور از رجوع در این مسئله بازگشت می‌باشد. در حقوق رجوع به شرایطی گفته می‌شود که مرد پس از طلاق و جدایی، تمایل دارد که دوباره به زندگی با همسر خود برگردد. در این حالت مرد می‌تواند در طول مدت عده، به همسر خود رجوع کند.

 مسئله‌ای که درباره طلاق رجعی باید بدانید این است که طلاق رجعی به خواست مرد انجام شده است؛ یعنی مرد با تصمیم خود همسرش را طلاق داده است. در این حالت زن نمی‌تواند در تصمیم مرد برای طلاق یا رجوع دخالت کند. به عبارتی زن در طول دوره عده متأهل حساب می‌شود. تمام حقوق مالی و آثار زندگی متأهلی برای او وجود دارد.

رجوع مرد در طلاق رجعی

همان‌طور که گفتیم طلاق یک مسئله حقوقی است که آثار اجتماعی و اقتصادی بسیاری را در پی خود دارد. حال بیایید ببینیم که طلاق رجعی چه آثاری دارد. همان‌طور که قبل از این بیان شد، طلاق رجعی نسبت به طلاق بائن آثار متفاوتی دارد. یکی از آثار طلاق رجعی این است که مرد موظف است در طول دوره عده نفقه زن را بپردازد؛ زیرا در زمان عده، طلاق رجعی زن همچنان همسر مرد حساب می‌شود و صرفاً پس از پایان عده در صورت عدم رجوع این طلاق رسمیت پیدا می‌کند.

بیایید ببینیم رجوع زوج در طلاق رجعی چطور است و شرایط تحقق طلاق رجعی در قانون چیست؟

برای اینکه طلاق رجعی واقع شود باید شرایطی وجود داشته باشد. ما در اینجا به توضیح این شرایط می‌پردازیم:

 پیش از این اشاره کردیم که پس از وقوع طلاق زن موظف به نگهداری عده است؛ اما مدت عده بستگی به شرایط زوجه و نوع طلاق دارد. حتی مواردی وجود دارد که زن نیازی به نگهداری عده ندارد. ما در اینجا به شرایط تحقق طلاق رجعی اشاره می‌کنیم.

  1. طلاق دادن دختر باکره، درصورتی‌که بعد از عقد، رابطه‌ای میان طرفین رخ نداده باشد، این طلاق یک طلاق بائن است.
  2. طلاق دادن زن یائسه (زنی که دیگر عادت ماهیانه نمی‌شود) نیز طلاق بائن است و در این مورد نیز مرد حق رجوع و بازگشت به زندگی زناشویی را ندارد.

درصورتی‌که مرد در هرکدام از این دو مورد از طلاق پشیمان شود و بخواهد به زندگی مشترک برگردد، آیا چنین امکانی وجود دارد؟

باید بگوییم که مرد در این موارد حق رجوع ندارد؛ اما چنانچه بتواند خانم را راضی کند و خانم موافق بازگشت به زندگی باشد، طرفین می‌توانند دوباره عقد نکاح را انجام دهند.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

طلاق رجعی
وکیل پایه یک دادگستری در مشهد - مشاوره حقوقی

حالا بیایید درباره انواع طلاق رجعی صحبت کنیم.

مرد می‌تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید.
تبصره – زن نیز می‌تواند با وجود شرایط مقرر در مواد (1119). (1129) و (1130) این قانون. از دادگاه تقاضای طلاق نماید.

بر این اساس مرد می‌تواند با رعایت شرایط قانونی، به دادگاه مراجعه کند و تقاضای طلاق همسرش را داشته باشد. بر طبق قانون هر زمان طلاق به خواست مرد باشد، قابل رجوع است. همان‌طور که میدانید اختیار طلاق در ایران با مردان است؛ اما برای حمایت از خانواده و جلوگیری از فروپاشی خانواده‌ها، بحث عده در طلاق رجعی وجود دارد که امکان رجوع را برای مرد فراهم می‌کند؛ یعنی اگر مرد از طلاق دادن همسرش پشیمان شد، بتواند به زندگی برگردد.

طلاق به دلیل عسر و حرج

یکی از انواع طلاق، طلاق خلع و مبارات است. براساس قانون ایران، طلاق خلع و مبارات در حقیقت طلاقی است که از سوی زن خواسته می‌شود. به عنوان مثال گاهی یک سری شرایط زن به هر دلیلی نسبت به شوهر حس کراهت دارد و به همین دلیل درخواست طلاق خلع می‌کند.

در طلاق مبارات، مشخص می‌شود که کراهت از طرف زن و مرد است و هر دوی آنها نسبت به هم حس کراهت دارند. لازم است بدانید که در طلاق خلع و مبارات زن برای اینکه بتواند مرد را راضی به طلاق کند، باید مالی را به او پرداخت کند.

ماده 1146 قانون مدنی طلاق خلع را این‌طور بیان می‌کند:

طلاق خلع آن است که زن به واسطه کراهتی که از شوهر خود دارد، در مقابل مالی که به شوهر می‌دهد، طلاق بگیرد؛ اعم از اینکه مال مزبور عین مهر یا معادل آن یا بیشتر یا کمتر از مهر باشد.

ماده 1147 قانون مدنی درباره طلاق مبارات این‌طور صحبت می‌کند:

طلاق مبارات طلاقی است که کراهت از طرفین باشد ولی در این صورت عوض باید زائد بر میزان مهر نباشد.

همان‌طور که می‌بینید در این دو نوع از طلاق، زن باید برای طلاق گرفتن، پولی را به مرد بدهد؛ اما رجوع در این طلاق‌ها امکان‌پذیر نیست؛ زیرا این نوع از طلاق از سوی زن و به خواست زن صادر شده است. در این نوع از طلاق، مرد تنها زمانی حق رجوع دارد که زن، به مالی که بخشیده رجوع کند و قصد داشته باشد آن مال را از شوهرش پس بگیرد. در این حالت زن به مال خود رجوع کرده بنابراین مرد نیز می‌تواند به همسرش رجوع کند.

دلایل مشروع برای عدم تمکین

وکیل پایه یک دادگستری در مشهد - مشاوره حقوقی

براساس ماده 38 قانون حمایت خانواده که در سال 1391 تصویب شده است، در طلاق رجعی، صیغه طلاق براساس قوانین طلاق جاری می‌شود و مسائل صورت جلسه می‌گردد؛ اما ثبت شدن این طلاق وابسته به ارائه گواهی کتبی از سوی دو شاهد است که تائید کنند خانم مطلقه تا پایان عده در منزل مشترک سکونت دارد مگر اینکه زن به ثبت این مسئله رضایت داشته باشد.

درصورتی‌که رجوع تحقق پیدا کند، صورت جلسه طلاق باطل می‌شود و درصورتی‌که رجوع صورت نگیرد، صورت‌جلسه تکمیل می‌شود و طلاق ثبت می‌گردد. صورتجلسه ای که تکمیل شده باید توسط زن و شوهر، سردفتر و نماینده‌های آنها و همچنین دو شاهد امضا شود.

در صورت درخواست زن، گواهی اجرای صیغه طلاق و عدم رجوع شوهر به زن ارائه می‌گردد همچنین در صورت پایان مدت عده و عدم رجوع شوهر، طلاق ثبت می‌گردد.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

وکیل طلاق
  1. به پایان رساندن مدت عده
  2. رضایت زن به ثبت طلاق رجعی در شناسنامه
  3. ارائه گواهی کتبی حداقل دو شاهد بر سکونت زن در منزل مشترک با همسر تا پایان مدت عده

بیایید ببینیم رجوع باید به چه شکلی انجام شود؟ باید بگوییم که رجوع به معنای انجام کار خاص یا گفتن جملات خاصی نیست. مرد می‌تواند با هر حرف و کار و رفتار و عملی، به همسرش رجوع کند؛ مثلا به منزل همسرش برود و برای به دست آوردن دل همسرش تلاش کند.، یا حتی با نشستن کنار همسرش، نوازش او یا حتی یک تماس تلفنی اعلام رجوع کند. هرکدام از این اعمال می‌تواند رجوع محسوب شده و عده را از بین ببرد. البته پس از این کار مرد موظف است رجوع خود را به صورت قانونی ثبت کند در غیر این صورت مجازات قانونی برای او مشخص می‌گردد.

طلاق به دلیل اعتیاد شوهر

یکی از حقوق مالی زن که در زمان طلاق به او پرداخت می‌شود مهریه و نفقه است. در زمان طلاق رجعی، وقتی که مرد برای طلاق اقدام می‌کند موظف به پرداخت مهریه است. در این حالت اگر مرد در دوران عده به زن رجوع کند، نیازی به پرداخت مهریه جدید نخواهد بود؛ اما چنانچه پس از عده بخواهد به سراغ همسرش برود و بتواند خانم را راضی کند، موظف است زن را با مهریه جدیدی عقد کند.

بیایید ببینیم در طلاق رجعی چه حقوق و وظایفی برای زن مشخص شده است:

1-    در طلاق رجعی در مدت عده، با فوت هر کدام از طرفین، طرف دیگر از او ارث خواهد برد.

2-    زن می‌تواند در طول عده نفقه دریافت کند.

3-    چنانچه هرکدام از طرفین فوت کند، همسر او می‌تواند او را غسل دهد.

4-    پرداخت هزینه‌هایی مانند زکات فطره و هزینه کفن زن بر عهده مرد است.

5-    چنانچه در مدت عده، میان طرفین نزدیکی رخ دهد، این مسئله رجوع حساب می‌شود، حتی اگر مرد قصد رجوع نداشته باشد.

6-     در زمان عده زن، خواستگاری از او مجاز نیست.

7-    درصورتی‌که مرد در مدت عده فوت کند، زن باید عده وفات نگهدارد.

طلاق یک طرفه

عده چیست؟ عده مدتی است که از زمان طلاق، زن باید نگهدارد و در این مدت از ازدواج مجدد خودداری کند. چنانچه در این مدت زن با مرد دیگری ازدواج کند، این ازدواج باطل می‌باشد. باید بدانید هدف از نگهداری عده جلوگیری از اختلاط نسل‌ها است.

 ماده 1151 قانون مدنی مدت عده را 3 طهر میداند؛ یعنی پس از طلاق زن باید سه بار عادت ماهانه شده و پاک گردد، چنانچه زن بیمار باشد و به دلیل بیماری حیض نشود، مدت عده او سه ماه خواهد بود.

 همچنین باید بدانید که در عقد موقت میزان عده 45 روز است. در صورت حامله بودن زن، عده او تا پایان وضع حمل می‌باشد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.