وکیل خانواده در مشهد: طلاق به خاطر عسر و حرج چیست؟ مصادیق طلاق حرج چیست؟ پیش از این درباره انواع طلاق صحبت کرده ایم، گفتیم که در قانون ایران حق طلاق با مرد است. در حقیقت مرد برای طلاق دادن زن تنها کافی است حقوق مالی زن را پرداخت کند. که شامل مهریه، نفقه، اجرتالمثل و … میگردد. همچنین در قانون حمایت از خانواده، مرد باید برای طلاق دادن همسرش ، از دادگاه حکم عدم سازش بگیرد.
حالا اگر خانم درخواست طلاق داشته باشد، چه باید بکند؟ واقعیت این است که طلاق گرفتن خانمها در قانون کشور ما پیچیده و کمی سخت است. به عبارت دیگر درخواست طلاق از سوی زوجه به سادگی مورد تایید دادگاه قرار نمیگیرد. بلکه لازم است خانم دلیل معتبری داشته باشد و این دلیل را برای دادگاه ثابت کند. سپس در صورت تایید دادگاه ، حکم نهایی صادر میشود. یکی از این موارد ، طلاق بدلیل عسر و حرج است.
تماس فوری با تیم حقوقی حرفهای در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

طلاق با استناد به عسر و حرج شرایطی است که در آن زن، به خاطر زندگی مشترک با مرد، دچار سختی غیر متعارف میشود. به عبارت دیگر، آسیب و مشکلات آنقدر زیاد است که زن چاره ای ندارد جز اینکه با مراجعه به دادگاه، دادخواست طلاق را ارائه کند. چنانچه عسر و حرج زن برای دادگاه اثبات شود، حکم طلاق صادر میگردد.
عسر و حرج در حقیقت هر دلیلی است که زندگی زناشویی را برای زن مشقت آور و دشوار شود. چنانچه خانمی بخواهد به دلیل عسر و حرج از شوهرش جدا شود، باید بتواند به دادگاه ثابت کند که دچار عسر و حرج شده است. یعنی مصادیق مشکلات و شواهد و مدارک وجود آن موجود باشد.
به عنوان مثال اگر زنی به دلیل سوء رفتار شوهر و کتک زدن شوهر درخواست طلاق دارد، برگه مهر و موم شده پزشکی قانونی میتواند یک سند خوب باشد، همچنین همسایگان یا شاهدینی بر این ادعا میتوانند تاثیر موثری در روال اثبات داشته باشند.
دقت کنید که نامه پزشکی قانونی باید مهر و موم شده باشد و شما حق باز کردن آن را ندارید. به عبارت دیگر این نامه مهر و موم شده را میتوانید مدتها نگه دارید اما تنها کسی که میتواند آن را باز کند قاضی دادگاه است.
در مواردی دیده شده خانمی که چندین بار مورد بدرفتاری و ضرب و شتم قرار گرفته بود و هر بار به خاطر فرزندانش به زندگی برگشته بود، اما سرانجام خسته شده بود و با ارائه چند برگه مختلف از پزشکی قانونی به دادگاه که در طی چهار سال آسیب مستمر مرد را نشان میداد درخواست جدایی کرده .
مستند قانونی طلاق به دلیل عسر و حرج
ماده 1130 قانون مدنی درباره طلاق با دلیل عسر و حرج بیان میکند:
درصورتیکه دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد، وی میتواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنان چه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود، دادگاه میتواند زوج را اجبار به طلاق نماید و درصورتیکه اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده میشود.
تبصره: عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامهی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب میگردد:
- ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه.
- اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلا وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است.
- محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر.
- ضرب و شتم یا هرگونه سوء رفتار مستمر زوج که عرفاً با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد.
- ابتلای زوج به بیماریهای صعبالعلاج روانی یا ساری یا هر عارضهی صعبالعلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید.
باید بدانید که این قانون مانع از این نمیشود که دادگاه در صورت اثبات سایر موارد عسر و حرج حکم طلاق را صادر کند و چنانچه دادگاه از عسر و حرج زن اطمینان حاصل کند، طلاق را صادر خواهد کرد.
ماده 1129 قانون مدنی به یکی دیگر از موارد عسر و حرج زن اشاره میکند و آن سرباز زدن مرد از پرداخت نفقه است. در صورتی که دادگاه به مرد حکم پرداخت نفقه دهد و مرد باز هم از پرداخت نفقه سرباز بزند، زن میتواند تقاضای طلاق کند.

مصادیق و مواردی که باعث طلاق عسر و حرج میشوند
در این بخش به بعضی از مواردی که میتواند موجب طلاق عسر و حرج شوند از این قرارند:
1- اگر مرد شش ماه متوالی یا 9 ماه در یک سال بدون دلیل موجه، خانواده را ترک کند و در این مدت نفقه نیز پرداخت نکند، زن میتواند علاوه بر شکایت کیفری (براساس ماده 53 قانون حمایت خانواده) با استفاده از همین عدم پرداخت نفقه برای طلاق اقدام کند. مگر اینکه این ترک زندگی خانوادگی دلیل موجهی داشته باشد و تصمیم در قبال موجه بودن یا نبودن این غیبت بر عهده دادگاه است.
2- اعتیاد شدید مرد به مواد مخدر یا مشروبات الکلی ، در صورتی که موجب آسیب به خانواده شود و چنانچه مرد در برابر درمان و ترک مقاومت و امتناع داشته باشد. براین اساس در صورتی که اعتیاد مرد زیانآور باشد و به زندگی خانواده آسیب وارد کند و یا در صورتی که پزشک درمان مرد را امکانپذیر نداند، زن میتواند برای طلاق اقدام کند.
3-در صورتی که مرد به مجازات قطعی بیشتر از 5 سال زندان محکوم شود یا بیشتر از 5 سال در زندان باشد اما حکم نهایی او صادر نشده باشد زن میتواند تقاضای طلاق کند.
4- سوء رفتار و ضرب و شتم مرد اگر مستمر باشد میتواند به زن حق طلاق بدهد. براساس ماده 1103 قانون مدنی، زن و شوهر موظف هستند که با یکدیگر رفتار مناسبی داشته باشند چنانچه سوء رفتار مرد موجب شود که زندگی برای زن سخت شود میتواند برای طلاق بدلیل عسر و حرج اقدام کند. در مواردی که مرد اقدام به ضرب و شتم زن میکند، توصیه میشود که خانم حتی اگر قصد طلاق ندارد با مراجعه به پزشکی قانونی ، این مسئله را ثبت کند و سپس نامه مهر و موم شده پزشکی قانونی را در جای مناسبی نگهداری کند. وجود چند مورد از این نامه میتواند اثباتکننده سوء رفتار مرد باشد.
5- ابتلای مرد به بیماری صعبالعلاج روحی یا روانی یا بیماری روحی یا روانی و … که موجب اختلال در زندگی مشترک شود، مثلا بیماری قطع نخاع مرد میتواند مصداق عسر و حرج باشد یا بیماری جنسی نیز از این دست است.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک تماس بگیرید.

اثبات عسر و حرج
باید بدانید اثبات مصادیق عسر و حرج بر عهده دادگاه است. مثلا چنانچه عسر و حرج به دلیل سوء رفتار مرد باشد، سوابق شکایت کیفری از مرد توسط زن یا رای قاضی چنین پروندههایی ، میتواند به تصمیمگیری قاضی در زمینه نتیجه پرونده کمک کند.
برای انجام طلاق عسر و حرج و مواردی از این دست، توصیه ما این است که با یک خانواده یا وکیل طلاق در مشهد مشورت کنید و از همکاری یک متخصص حقوقی در این زمینه استفاده کنید.
تماس فوری با تیم حقوقی حرفهای در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011