شرط صفت در عقد
درباره شرط صفت در عقد چه میدانید؟ این شرط در عقد ازدواج چه نقشی دارد؟ اگر میخواهید بدانید شرط صفت چیست بهتر است با یک وکیل خانواده گفتگو کنید؛ اما ما در اینجا به صورت مختصر درباره شرط صفت با شما صحبت میکنیم.
شرط صفت چیست؟ درصورتیکه زوجین در زمان عقد، شرطی را در سند ازدواج مطرح کنند که نشاندهنده صفتی در طرف مقابل باشد، به آن شرط ، شرط صفت میگویند. در این صورت طرف مقابل که صفت به او منتسب شده با امضای سند ازدواج این شرط را پذیرفته است. یکی از دلایلی که گفته میشود پیش از عقد و ازدواج حتماً با یک وکیل خانواده در شهر خود مشورت کنید همین مسئله است؛ زیرا دو طرف باید اطلاعات کاملی درباره شرط صفت داشته باشند.
تماس فوری با تیم حقوقی حرفهای در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.


زن و مرد باید دقت کنند که این شرط در عقدنامه یک شرط صحیح باشد و جزء موارد باطل ضمن عقد نباشد؛ یعنی دو طرف باید همه شرایط عمومی بیان شده در سند عقد را داشته باشد و اگر برخلاف آن باشد، عقد باطل است.
ماده 234 قانون مدنی بیان میدارد : شرط صفت در عقود از نظر قانون سه نوع است.
- شرط صفت
- شرط نتیجه صفت در عقد
- شرط فعل
هرکدام از این شروط در قانون و شرع تعاریف خود را دارد. ما به صورت مختصر درباره هرکدام از این موارد توضیحاتی را ارائه میدهیم:
شرط صفت
شرط صفت در نکاح یکی از شروط صحیح است. چنانچه در زمان عقد به یکی از دو طرف ، صفتی نسبت داده شده باشد و آن را در زمان عقد ازدواج درج کنند آن شرط ، شرط صفت در نکاح است.
باید بدانید درصورتیکه بعد از عقد ثابت شود که آن فرد، فاقد آن صفت است ، این شرط میتواند عقد را باطل کند. مشروط بر اینکه شرط، در عقد بیان شده باشد. در این صورت طرف مقابل میتواند درخواست فسخ عقد را داشته باشد. در قوانین حقوقی به این مسئله تدلیس گفته میشود.
براین اساس شرط صفت بعد از قید شدن در زمان عقد، باید توسط دو طرف امضا شود و این امضا به معنای تائید آنهاست؛ بنابراین تخلف از این شرط پیامدهای قانونی دارد و میتواند تحت پیگیری قرار بگیرد.
تدلیس در ازدواج زمانی رخ میدهد که این صفت در سند ازدواج ذکر شود و دو طرف آن را امضا کنند و تائید کنند که در صورت تخلف هرکدام از طرفین از موارد سند ازدواج، این مسئله قابلیت پیگیری قانونی خواهد داشت.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.


شرط ممنوع الخروج کردن زن توسط شوهر
تخلف از شرط صفت در عقود
درصورتیکه شرط یا صفتی برای یکی از دو طرف ذکر شده باشد و بعد مشخص شود که آن فرد، آن صفت را ندارد، طرف مقابل قادر به فسخ نکاح است؛ مثلاً اگر شرط شود که شوهر شغل خاصی داشته باشد یا در مورد خانمها شرط دوشیزه بودن
ماده 1128 قانون مدنی در این زمینه بیان میدارد:
هرگاه در یکی از طرفین صفت خاصی شرط شده و بعد از عقد معلوم شود که طرف مذکور فاقد وصف مقصود بوده، برای طرف مقابل حق فسخ خواهد بود؛ خواه وصف مذکور در عقد تصریح شده یا عقد بر آن واقع شده باشد.
شرط صفت در مهریه
شرط دیگری که بسیار مهم است شرط صفت در مهریه است. باید بدانید که علاوه بر شرط صفت برای دو طرف ازدواج، شرط صفت برای مهریه نیز وجود دارد. اگر در عقدنامه بیان شده باشد که مهریه زن ویژگی خاصی داشته باشد، مثلاً یک زمین با مساحت صد متر در فلان منطقه از تهران، و بعد از ازدواج مشخص شود که مهریه مشخص شده آن ویژگیها را ندارد، در این صورت خانم میتواند از خیار تخلف شرط استفاده کند و مهریه مشخص شده را فسخ کند. البته با فسخ مهریه، عقد باطل نمیشود اما زن میتواند تقاضای جدایی کند و درصورتیکه میان زن و شوهر نزدیکی انجام شده باشد، مرد باید به زن مهرالمثل بپردازد.
تماس فوری با تیم حقوقی حرفهای در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
امیدواریم که این مقاله توانسته باشد به شما در زمینه شرط صفت اطلاعات مناسبی ارائه دهد. چنانچه هر سوالی در زمینه مسائل حقوقی یا کیفری و خانواده داشتید، همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک آماده پشتیبانی و کمک به شما عزیزان است. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.